Näin säästät sähköä saunoessasi

25 marraskuuta 2022

Monilla yksinkertaisilla vinkeillä voit vähentää saunan energiankulutusta huomattavasti. Lisäksi on hyvä muistaa, että suurin osa saunahuoneen lämmöstä jää joka tapauksessa rakennukseen. Täältä annamme vinkkejä energiatehokkaampaan saunomiseen sekä vastauksia yleisimpiin saunan energiankulutukseen liittyviin kysymyksiin.

Tulevana talvena suuressa osassa Eurooppaa ja Norjaa tarkastellaan hintoja ja energiaa perusteellisemmin kuin aikaisempina vuosina. Moni saattaa ajatella, että saunassa käyminen on yksi niistä asioista, joita kannattaa välttää sähkön säästämiseksi. Suosittelemme tutustumaan saunomisen energiankulutukseen tarkemmin, sillä yhtälöön vaikuttavat useat muuttujat – haluttu lämpötila, saunomisen aika, saunassa käytetyt materiaalit, kiukaan tehon ja tilavuuden suhde. saunassa, ilmanvaihdon käyttö ja paljon muuta.

Miten sauna käyttää energiaa ja mitä energialle tapahtuu saunomisen jälkeen?

Saunan energiankulutusta pohdittaessa on hyvä muistaa yksi kemian ja fysiikan peruslaki energian säästämisestä. Energiaa ei voida luoda tai tuhota, vaan se voidaan vain muuttaa tai siirtää muodosta toiseen.

Sähkökiukaat muuttavat kaiken sähkön lämmöksi. Kiukaan termostaatti säätelee lämmityselementtejä päälle ja pois niin, että ne pitävät kiukaan lämpimänä haluttuun lämpötilaan.

Harvia_thermometer_SAC92000_f1-lav.jpg

Saunan lämmittämisen aikana kiuas lämmittää sekä ilman, myös kiuaskivet, seinä- ja kattopaneelit, saunatilat ja lauteet. Saunan aikana energiaa käytetään myös veden haihduttamiseen, eli suomalaisten kutsuva "löylyä".

Suurin osa saunan lämmöstä siirtyy saunan ja rakenteiden kautta muuhun rakennukseen. Saunasta muualle asuntoon, esimerkiksi viereiseen kylpyhuoneeseen, vuotava lämpöenergia vähentää muiden lämmönlähteiden tarvetta. Siksi saunaa voidaan pitää toissijaisena lämmönlähteenä kylminä kuukausina. Jos lämmöntalteenotolla käytetään ilmanvaihtoa tai poistolämpöpumppua, suurin osa ilmanvaihdon lämmöstä jää hyödyksi huoneiden lämmitykseen.

Bilde 1 - Hva skjer med energi i badstuen.jpg

Bilde 1: Hva skjer med energi i badstuen

 

Kuinka paljon energiaa kiuas kuluttaa?

Kiukaan kW teho x käyttöaika ei kerro suoraan saunomiseen käytettyä kilowattituntia. Kun kiukaan tavoitelämpötila on saavutettu, kiukaan termostaatti alkaa katkaista virtaa kiukaan lämmitysvastuksille. Lämmitysvaiheessa kiuas kytketään päälle täydellä teholla ensimmäiset 30-40 minuuttia saunan koosta, eristyksestä ja säädetystä lämpötilasta riippuen. Sen jälkeen vaikutus on n. 50 % maksimista, jotta sauna pysyy halutussa lämpötilassa.

Otetaan esimerkiksi perinteinen suomalainen perhesauna 3-4 hengelle 6 kWh:n kiukaan kanssa. Yleensä saunaa lämmitetään aluksi noin tunnin ajan, jonka jälkeen kiuas pysyy päällä vielä tunnin. Tällöin 6 kilowatin kiuas käyttää ensimmäisen tunnin aikana 4-5 kilowattituntia ja seuraavan tunnin aikana 3-4 kilowattituntia. Yhteensä kiukaan kulutus kahdessa tunnissa on n. 7-9 kilowattituntia. Kulutusluvut perustuvat eristettyyn saunaan, jossa on saunatilan kokoon sopiva kiuas.

Bilde 2 - Eksempel på energiforbruk ved badstubading.jpg

Kuva 2: Esimerkki energiankulutuksesta saunassa kylpeessä

Hyvällä saunarutiinilla voit säästää muutaman kilowattitunnin, jos astut saunaan heti sen valmistuttua ja olet sielä 15-20 minuuttia.  Se riittää hyötymään lämmön terveysvaikutuksista.

Vuositasolla säästö voi olla yli 500 kilowattituntia, jos käy saunassa kolme kertaa viikossa. Jos kiuas pidetään päällä kaksi tuntia kerrallaan ja saunaa käytetään 3 kertaa viikossa, on yllä olevan esimerkkisaunan vuosikulutus 1092-1404 kWh. Kun noudatat oheisen kuvan mukaista älykkäämpää saunomistapaa, kulutus on reilusti alle tuhat kilowattituntia (780 kWh). Joten kannattaa olla fiksu saunarutiini.

Bilde 3 - Eksempel på energiforbruk ved ansvarlig bruk av badstue.jpg

Kuva 3: Esimerkki energiankulutuksesta vastuullisessa saunassa

Paljonko saunan käyttö maksaa?

Saunan lämmityksen vaikutus sähkölaskuun riippuu kiukaan tyypistä ja sähkösopimuksesta. Omakotitalojen sähkökulut ovat rajalliset, sillä kiuas sammuu, kun sitä ei käytetä, ja kiuas on käytössä keskimäärin 1,2-2 tuntia, 3 kertaa viikossa. Lisäksi suurin osa saunan lämmöstä jää kodin sisälle ja toimii kodin lisälämmityksenä.

Kaukolämmöllä, puulla tai lämpöpumpulla lämmitetyissä kodeissa saunan vaikutus sähkölaskuun riippuu luonnollisesti eri lämmitysmenetelmien kustannuksista sähkön hintaan verrattuna, mutta voidaan sanoa, että saunalla on aina alentava vaikutus. energian kokonaiskulutuksesta.

Saunan hintaa laskettaessa ei voida käyttää yleistä laskentakaavaa. Jos ei oteta huomioon kotiin jätettyä lämpöä käyttöön, voidaan sanoa, että saunan hinta on muutama kruunu korotettua saunaa kohden. Jos jaat sitten määrän saunassa käyneiden lukumäärällä, on hinta melko pieni verrattuna saunomisen hyödyllisiin vaikutuksiin.

Millä toimenpiteillä voit vähentää saunan energiankulutusta?

Pinoa kiuaskivet uudelleen vähintään kerran vuodessa ja vaihda tarvittaessa vanhat kivet uusiin.

Kiuaskivien vaihto ja pinoaminen on yksi tehokkaimmista energiansäästövinkeistä. Kun ilma pääsee kiertämään kiukaassa kunnolla, sauna lämpenee nopeammin ja kiuas kuluttaa vähemmän energiaa saunan lämmittämiseen.

On erittäin suositeltavaa järjestää kivet uudelleen vähintään kerran vuodessa tai useammin, jos saunaa käytetään paljon. Lämmityskivet hajoavat hitaasti mutta vähitellen käytön aikana suurista lämpötilanvaihteluista johtuen.

Samalla irrota kiukaan pohjasta mahdolliset kivenpalat ja vaihda rikkinäiset kivet uusiin. Näin kiukaan lämmitysteho säilyy mahdollisimman hyvänä ja ylikuumenemisvaara vältytään. Kannattaa tarkistaa oman kiukaan käyttöohjeesta ohjeet kivien pinoamisesta.

Säädä kiuas alemmalle lämpötilalle

Hyvä höyrytys saavutetaan usein 70 °C:ssa (158 °F).
Tärkeintä on valita kiuas omien saunamieltymystesi mukaan. Näkemyksemme on, että se, jolla on tornikiuas, jossa on paljon kiviä, on usein tyytyväisempi alhaisempaan lämpötilaan. Suuri kivimassa tuottaa mukavan pehmeää höyryä. Suuremman kivitilavuuden kiukaissa, kuten Harvia Legend, Cilindro ja Glow, kivet säilyttävät ja antavat lämpöä vielä pidempään kiukaan sammuttamisen jälkeen.

Kiuaskivien ilmava pinoaminen, jossa myös kivet ovat hyvässä kunnossa, parantaa myös "löyly"-kokemusta. Tämä tarkoittaa, että sauna lämpenee nopeammin, koska kuuma ilma siirtyy saunaan paremmin.

Korkeammasta lämpötilasta pitäville suosittelemme kiukaa, jossa on vähemmän kivimassaa, hyviä esimerkkejä tästä ovat Harvia Virta ja The Wall -kiukaat.

HarviaFeeling Hand.jpeg

Varmista, että sinulla on saunaasi sopivan tehon omaava kiuas

Tärkeää on valita kiukaan teho saunan tilavuuden ja käytettyjen materiaalien mukaan. Jos kiuas on liian voimakas saunan tilavuuteen nähden, se voi lämmittää saunan nopeasti, mutta se ei anna kiville tarpeeksi aikaa varastoida tarpeeksi lämpöä "löylyn", höyryn poistamiseksi. Tässä tapauksessa kivien uudelleenlämmitys vaatii enemmän aikaa.

Jos kiuas on liian pieni saunan tilavuuteen nähden, voi halutun lämpötilan saavuttaminen kestää liian kauan ja lämmitysvastukset voivat kulua nopeammin ylikäytön vuoksi. Pidempi lämmitysaika tarkoittaa myös pidempää aikaa energian siirtymiselle pois saunasta, vaikka suuri osa lämmöstä menisikin muualle taloon.

Tarkista, että saunan ilmanvaihto on säädetty oikein

Kaikki saunat tarvitsevat ilmanvaihtojärjestelmän saunan ilman vaihtamiseksi/kierrättämiseksi. Kun kukaan ei käytä saunaa eikä kosteutta ole, ilmanvaihtoa ei tarvita. Jos mahdollista, pidä venttiilit kiinni saunan lämmetessä. Tämä auttaa säilyttämään lämpöä saunassa ja mahdollistaa sen, että se saavuttaa halutun lämpötilan nopeammin.

Kun astut saunaan ja heität "löylyä", on välttämätöntä avata venttiilit raitista ilmaa varten. Liiallinen tuuletus voi saada lämmön karkaamaan saunasta ennenaikaisesti. Liian vähäinen ilmanvaihto voi vaikeuttaa ilman hengittämistä. Lisäksi ilmanvaihdon puute vaikeuttaa myös saunan kuivaamista.

Vältä saunan turhaa lämmitystä ja lyhennä saunaaikaa.

Mene saunaan heti, kun se saavuttaa halutun lämpötilan ja sammuta sauna heti käytön jälkeen. Saunan terveyshyötyjen saavuttamiseksi riittää 15 minuuttia saunomista.

Älä jätä ovea auki tarpeettoman pitkäksi ajaksi

Kun sauna avataan, lämpö karkaa muuhun kotiin. Kun olet saunassa, voit jättää saunan oven auki, jolloin lämpö siirtyy kylpyhuoneeseen ja sauna kuivuu nopeammin.
Kaikki nämä vinkit koskevat yhtä lailla puulämmitteisiä saunoja.

Main_komfort_i_badstuen.jpg

Mitä toimenpiteitä voit toteuttaa vähentääksesi energiankulutustasi

Meidän on keskityttävä päivittäisen energiankulutuksen vähentämiseen. Kodin lämpötilan laskeminen esimerkiksi yhdellä asteella ja lämpimän veden kulutuksen vähentäminen vaikuttavat energiankulutukseen enemmän kuin saunominen.

Saunaa käytettäessä voit itse asiassa vähentää myös kuuman veden käyttöä, sillä kuuman suihkun tarve vähenee. Suihkuveden lämmittäminen kuluttaa yleensä paljon energiaa kodissa, mutta kaikki kuuma vesi menee viemäriin eikä lämpöä voi käyttää, toisin kuin saunan lämpö.

Säädetyn sisälämpötilan lisäksi on viisasta keskittyä laitteisiin, joissa energia menee suoraan ulos talosta eikä sitä voida käyttää pidemmälle. Lisäksi viemäriin virtaavan kuuman veden määrän vähentämiseksi kiinnitä huomiota keittiön tuulettimen oikeaan käyttöön, joka puhaltaa kuumaa ilmaa suoraan talosta, eli älä unohda sammuttaa keittiön tuuletin ruoanlaiton jälkeen.

Ovia ei saa pitää turhaan auki ja tarkista ovi- ja ikkunatiivisteiden kunto. Varmista, että mikään laite ei ole tarpeettomasti päällä.

Lisäksi suosittelemme tarkistamaan kaikki kodin sähkölaitteet, jotta ne toimivat oikein. Koneiden, kuten jääkaapin ja pakastimen, huolto voi vaikuttaa merkittävästi niiden energiankulutukseen. Pienetkin teot voivat vaikuttaa päivittäiseen energiankulutukseen.

"Saunan energiatehokkuuteen panostaminen hyödyttää sekä lompakkoa että ympäristöä, mutta on myös viisas investointi oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Saunalla on useita tieteellisesti todistettuja terveysvaikutuksia. Säännöllinen saunominen tukee terveyttä ja hyvinvointia edistävää elämäntapaa.”

 

Sundwind on Harvian virallinen jakelija Norjassa. Sauna-tuotteet ei ole saatavilla Sundwind:in jakelukanavien kautta Suomesta.