Vinkkejä herkullisiin saunoihin

1 tammikuuta 2021

On olemassa useita tapoja saunoa. Norjassa on yleinen mielipide, että sauna pitää polttaa mahdollisimman kuumana ja "pitää" niin kauan kuin mahdollista. Suomessa saunassa ei ole kyse kestävyydestä, vaan puhtaasta nautinnosta keholle ja mielelle. Opi nauttimaan saunasta suomalaiseen tapaan!

Lämpötila saunassa
On olemassa useita tapoja saunoa, jotkut mukavampia kuin toiset. Norjassa tyypillinen mielipide on, että sauna pitää polttaa mahdollisimman kuumana ja "kestää" niin kauan kuin mahdollista. Suomessa saunominen ei ole "kestämistä", vaan puhdasta nautintoa keholle ja mielelle. Monissa yleisissä saunoissa Norjassa koet usein yli 90 °C:n lämpötiloja ja noin 20 prosentin kosteuden. Vihje, jotta voisit nauttia saunastasi pidempään, on laskea lämpötila 60-70 asteeseen, vaikka 50 astetta voi riittää, jos kosteus on korkea. Ilman kosteuden lisääntyessä lämmön tunne lisääntyy.

Muista valita kiuas, jossa on suuri kivilehti, jotta se kestää runsaasti roiskeita. Kun lämpötila pysyy kohtuullisella tasolla, saunominen voi kestää useita tunteja, jonka keskeyttää vain jäähdytys tauko hyvässä tuolissa terassilla, ehkä lumisella säällä tai uinti makeassa merivedessä.

 

Vesi saunassa
Veden heittäminen kiville lisää saunan kosteutta. Yleisesti ottaen on tärkeää käyttää vettä sekä kivien että toistensa päällä. Tippuvat märät liinat tai pyyhkeet on hyvä pitää lähellä, mielellään myös astiat ja vesiämpärit. Erityisesti lapsille, mutta myös kaikille muille, on tärkeää jäähdyttää pää vedellä. Etu voi olla myös se, että juotavaa on aina saatavilla.

Harvia_svetteperler.jpg

 

Tuoksu
Käytä vapaasti saunatuoksua kiville heitetyssä vedessä saadaksesi saunassa erityisen hyvän tuoksun. Harviassa on männyn, koivun ja eukalyptuksen tuoksuja. Miellyttävä tuoksu ja tunnelma voidaan luoda myös ripustamalla kulmiin luuta tai kaksi katajaa.

 

Saunan kivi
Harvian kiuaskivet on valittu vanhoja perinteitä kunnioittaen, ne sisältävät alkuperäisen suomalaisen saunan sielun. Kiuaskivet säteilevät miellyttävää ja pehmeää lämpöä. Harvian kiuaskivet sopivat erinomaisesti sekä sähkö- että puulämmitteiseen saunaan. Kivet varastoivat paljon lämpöä ja saunavesi haihtuu tehokkaasti suurilla pinnoilla. Kivet ovat kulmikkaita, mikä tarjoaa oikean määrän ilmaa lämmityselementteihin. Hyvä ilmanvaihto kivimakasiinissa auttaa pitämään sähköyksikön pitkän käyttöiän. Uunissa ei saa käyttää keraamisia, pehmeitä tai pyöreitä kiviä. Älä missään nimessä poimi kiviä, jotka mielestäsi näyttävät kauniilta rannalla - ne kestävät harvoin saunan uunin korkeaa lämpöä.

 

Sundwind on Harvian virallinen jakelija Norjassa. Sauna-tuotteet ei ole saatavilla Sundwind:in jakelukanavien kautta Suomesta.