Lämmin suihku mökillä ilman sisäänrakennettua vesijohtoa ja sähkövirtaa

6 elokuuta 2018

Lämmin suihku on luksusta josta kaikki mökkeilijät voivat nauttia vaikka mökissä ei olisikaan sisäänrakennettua vesijohtojärjestelmää ja verkkosähköä. Tämä artikkeli kertoo kuinka voit saada tehtyä mökillesi lämpimän veden, suihkun ja jopa lämpimän käyttöveden sekä keittiö-, suihku- että käymälätilaan.


Lämmin vesi mökillä - ja mahdollisuus lämpimään suihkuun - lisää mökin käyttömukavuutta oleellisesti. Kaikki mökkeilijät arvostavat lämmintä vettä. Lämmintä vettä on mahdollista tuottaa usealla eri tavalla siitä riippuen halutaanko lämmintä vettä suihkua varten tai yleisemmin hanasta otettavaksi.

Lämmin suihku mökillä
Ensimmäiseksi tulee päättää haluatko lämmintä vettä pelkästään suihkua varten vai laajemmin eri kohteissa mökissä, kuten keittiön tiskipöydän hanasta tai muualla. Jos tavoitteena on pelkkä suihkuratkaisu, vaihtoehtoisia toteutustapoja on useampia, mutta on aina syytä varmistaa paikallisten viranomaisten mahdolliset ohjeet ja rajoitukset ennen lopullisen ratkaisun valintaa.

Jalkapumppu suihkussa
Yksinkertaisin ratkaisu toteuttaa lämmin suihku on käyttää jalkapumpulla varustettua suihkupakettia. Kanna vesi sisälle mökkiin ja lämmitä esimerkiksi puulämmitteisellä hellalla ja kaada lämmin vesi sitten vesisäiliöön, joka sisältyy suihkukaappiin. Suihkukaapissa on jalkapumppu jolla luodaan paine veden pumppaamiseksi suihkun suuttimeen. Tämä ratkaisu ei tarvitse lainkaan sähköä ja yleensä mökin sisälle kannettavasta vedestä ei tarvitse maksaa mitään kuluja (tarkista määräykset paikallisilta viranomaisilta).

12 V suihkupaketti
Tämän paketin mukana toimitetaan 30 litran vesisäiliö. Kun vesi on lämmitetty säiliö, joka sisältää lämmintä vettä asetetaan suihkukaapin ulkopuolelle. 12 V uppopumppu käynnistyy automaattisesti kun käännät suihkun hanan auki ja pysähtyy kun suljet hanan. Tämä suihkupaketti toimii myös 230 VAC jännitteellä, jolloin tarvitaan lisävarusteena tilattavissa oleva erillinen muuntaja.


Mökissä on sähköverkko mutta ei sisäänrakennettua vesijohtoa
Jos mökissä on käytettävissä 230 VAC sähkö, mutta ei sisävesijärjestelmää, lämmin suihku voidaan toteutettaa useammalla tavalla. Yksinkertainen ja luova ratkaisu on erilllisen 230 VAC vedenlämmittimen hankinta yhdessä uppopumpun ja itse suihkukaapin, lisävarusteiden ja hanojen kanssa. Toinen vaihtoehto on täydellinen vesiliitäntä.
 
Vedenlämmitys 12 V:n avulla
Jos mökilläsi on asennettuna 12 V:n aurinkopaneelijärjestelmä ja haluat toteuttaa lämminvesijärjestelmän, sinun tulee valita kaasukäyttöinen vedenlämmitin, jolla voit lämmittää vettä sekä keittiön, suihkun että käymälätilan tarpeisiin. 12 V:n vedenlämmittimiä ei nimittäin ole saatavilla, koska tarvittavan virran määrä on liian suuri eikä sitä voi tyydyttää aurinkopaneelien avulla mökkisovelluksissa.
 
Lämmintä vettä kaasukäyttöisen vedenlämmittimen avulla
Kun käännät suihkun, keittiön tai käymälätilan lämminvesihanaa kaasuvedenlämmitimen kaasupoltin syttyy automaattisesti ja alkaa lämmittämään vettä. Kaasupoltin sammuu, kun suljet hanan. Kaasukäyttöinen vedenlämmitin edellyttää vedenpainetta, jotta se toimisi oikein. Paine luodaan joko 12 V:n tai 230 VAC:n jännitteellä toimivan vesipumpun avulla. Kaasukäyttöinen vedenlämmitin lämmittää vettä aina, kun tarvitset sitä ja se on aina käyttövalmiina! Kaasukäyttöisiä vedenlämmittimiä on saatavissa eri kokoina ja sopiva koko tulee valita vedenkäyttötarpeen mukaan. Tuotetun lämpimän veden lämpötila riippuu sisään syötetyn veden lämpötilasta. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että kaasukäyttöinen vedenlämmitin lämmittää veden tyypillisesti noin 25 °C tulolämpötilaa lämpimäksi kun vettä otetaan täydellä kapasiteetilla (litraa minuutissa).

Kaikki Sunwinding kaasukäyttöiset vedenlämmittimet on varustettu liekinvarmistimella joka sulkee kaasunsyötön jos polttimen liekki jostakin syystä sammuu.Täydellinen vesijärjestelmä 12 V:n ja 230 V:n järjestelmille
Voit myös lisätä mökkisi mukavuustasoa investoimalla kokonaiseen järjestelmäratkaisuun. Jos haluat vettä hanasta vaikka mökkiisi ei ole aiemmin rakennettu vesijärjestelmää, voit valita täydellisen vesijärjestelmän joko 12 V:n tai 230 VAC:n järjestelmälle. Kaikki vesijärjestelmien komponentit on suunniteltu erityisesti Pohjoismaisiin olosuhteisiin. 12 V:n järjestelmän komponentit on kaikki mitoitettu nimenomaan kyseiselle jännitteelle mutta 12 V:n jännitteestä huolimatta voit nauttia vedestä aivan kuin kotona kaupungissa. 
 
Paineensäädin riittävän korkealla kapasiteetilla
Kaasupulloon kiinnitettävän paineensäätimen tulee pystyä syöttämään riittävästi kaasua vedenlämmittimeen, joten on tärkeää, että valitaan riittävän korkealla kapasiteetilla varustettu paineensäädin. Erikoismallinen kotitalouspaineensäädin on erityisesti tarkoitettu laitteille kuten kaasukäyttöisille vedenlämmittimille koska sen kapasiteetti on korkea. Kun käytät oikein valittua paineensäädintä voit luottaa siihen, että järjestelmä toimii luotettavasti ja tuottaa lämmintä vettä kun sitä tarvitset.


Talvi ja pakkanen
On oleellisen tärkeää, että vesijärjestelmä ja erityisesti kaasukäyttöinen vedenlämmitin tyhjennetään vedestä riittävän ajoissa ennen yöpakkasia ja talven tuloa. Ehdottomasti yleisin syy vesivaurioihin mökkiolosuhteissa on pakkasen aiheuttamista vesiputkien halkeamista johtuneet vesivuodot. Vedensyöttö tulee sulkea, pumppu tyhjentää, putket ja letkut tyhjentää ja vedenlämmitin tyhjentää.

 
Veden käyttöön liittyvät luvat ja määräykset
Jätevesimääräykset koskevat nimensä mukaisesti mökistä ulos johdettavaa vettä, ei sisälle johdettavaa vettä. Nyrkkisääntönä voi yleensä olettaa, että mökistä ulos saa johtaa mökin sisälle itse kannetun veden. Kaiken tyyppiset kiinteästi asennettavat vesijärjestelmät edellyttävät asianomaista lupaa, silloin kun esimerkiksi pumppaat vettä mökkiin mökin ulkopuolella olevasta kaivosta. Jätevesimääräykset vaihtelevat kunnittain ja maittain joten on oleellisen tärkeää, että tarkistat voimassa olevat ohjeet ja määräykset paikalliselta viranomaiselta. Mökkeilijän vastuulla on olla tietoinen ajantasalla olevista määräyksistä sekä määräysten noudattaminen.