Näin perhe rakensi asuntovaunun frcampingia varten

18 huhtikuuta 2021

Ilmainen telttailu on aina ollut pienen perheen unelma, ja riittävän sähkön tarjoaminen ilmaiselle telttailulle pitäisi olla superhelppoa oikealla aurinkopaneelilla ja litiumakulla.

 

Marianne Emblemsvåg on työskennellyt useiden vuosien ajan Sunwindillä, ja hänellä on useimmat ihmiset paremmin käsitys sekä aurinkopaneelien että akkujen käytöstä matkustamossa, veneessä tai asuntovaunussa. Kun hän perheineen päätti ostaa asuntovaunun ilmaiseksi retkeilyä varten, matka meni luonnollisesti ensin retkeilykauppiaalle.

 

Mariannella oli selkeä käsitys siitä, mitä päivityksiä he halusivat tehdä aurinkopaneeliin, akkuun, laturiin ja säätimeen, jotta pienelle perheelle olisi taattu riittävästi sähköä missä tahansa.

 

Oikea akku antaa tarpeeksi virtaa
Mariannelle ja hänen perheelleen osoittautui ehdottoman tärkeäksi, että hän itse työskentelee aurinkoenergian parissa, jotta uudessa asuntovaunussa todella olisi heidän toivomansa pohjaratkaisu:

 

- Uutena markkinoilla minulle oli hieman vaikeaa mukauttaa haluamaamme tiloja, hän kertoo.

 

Ensimmäisessä asuntovaunuliikkeessä hänelle kerrottiin, että heidän "täytyi tyytyä 100 ampeeritunnin AGM-akkuun, koska kaikki muut tekivät sitä", ja hänelle selitettiin, että "litiumakku tuhoaisi asuntovaunun elektroniikan". 

 

- Minulle, joka työskentelen muun muassa litiumakuilla, tiesin onneksi, että tämä ei pidä paikkaansa. Litiumparistoja kohtaan on luultavasti hieman vanhentunutta asennetta, jota joillain valitettavasti edelleen on, mutta litiumakut ovat sekä turvallisia että erityisen hyvin sopivia matkailuvaunuihin, Emblemsvåg sanoo.

 

Perheen onneksi Marianne luotti itse enemmän kuin tarpeeksi tietoon, ja hän löysi nopeasti jälleenmyyjän, jolla oli sekä tieto että palveluasenne, jotka pelastivat retkeilyunelman putoamasta viemäriin.

 

- Meillä Norjaan lomailevilla ja luonnosta kokevilla haluavilla on tavoite hallita itseämme. Emme halua ajaa leirintäalueelta leirintäalueelle, koska meillä ei ole tarpeeksi sähköä kuuman veden saamiseksi suihkuun tai muihin sähköä vaativiin laitteisiin. Lasten ja koiran kanssa reissussa on asioita, joita ilman ei voi tehdä, ja sitten olemme riippuvaisia ​​muun muassa oikeista akuista, jotka tarjoavat tarpeeksi virtaa, ja aurinkopaneelista, joka pystyy lataamaan sen.

 

Ja oikean akun, aurinkopaneelin, aurinkosäätimen, laturin ja invertterin pitäisi olla se.

 

Tästä syystä ilmainen matkailuauto suosii litiumakkuja
Ennen kuin Marianne ja hänen miehensä lähtivät ostamaan asuntovaunua, he olivat varmoja, että se olisi vain litiumakku, joka sopisi leiriytymään vapaasti niin kuin ovat haaveilleet.

 

– Kaikki lähtee siitä, että valitsemme meille oikean akun, ja on monia syitä, miksi litium oli se, mikä meidän pitäisi selvästi olla, Marianne sanoo.

 

Yksi litiumakkujen suurimmista eduista muihin akkutyyppeihin verrattuna on, että voit käyttää lähes koko akun kapasiteetin, mieluiten 90-100 %. Vertailun vuoksi voit käyttää 50-70 % AGM-akun akun kapasiteetista.

 

- Meille, jotka pyrkivät välttämään leirintäalueita ja siksi eivät voi luottaa maasähköön, on ehdottoman tärkeää, että meillä on riittävän suuri akku, Emblemsvåg sanoo.

 

Siksi valinta osui Sunwind Lithium Heat 300At:iin.

 

- Joillekin tämä saattaa kuulua isompaan kategoriaan, mutta meille vapaina retkeilijöille, ja olemme tehneet sitä koko talven, missä tiedetään olevan lyhyitä aurinkoisia päiviä ja siksi vähän latausta, tämä akku on ollut juuri sopiva.

 

Tämän talven viimeisellä leirintäloman päivällä testattiin, kuinka kauan sähkön loppuminen todella kesti, ja kesti kaikkien virtaa kuluttavien laitteiden ja lämmityskaapeleiden käyttämisen koko päivä ilman latausta, ennen kuin testi saatiin päätökseen.

 

Marianne saattoi seurata akun sovelluksesta kaikkea kulutukseen ja akun tilaan. Se osoittautui ehdottoman välttämättömäksi.

 

- Kukaan ei voinut kertoa meille esimerkiksi kuinka paljon lämminvesivaraaja kuluttaa sähköä. Se on vähän kuin sähköauton kantama-ahdistusta, olet hieman huolissasi siitä, kuinka paljon tehoa sinulla on jäljellä, Marianne sanoo.

Mutta sovelluksen avulla hän rauhoittui.

 

- Aluksi olet hieman epävarma, mutta se oli yhtä helppoa kuin akun tilan tarkistaminen sovelluksesta, koko ajan täysi hallinta tarkoittaa, että saat nopeasti varmuuden siitä, että sinulla on tarpeeksi virtaa, Marianne sanoo.

 

Asuntovaunun kokonaispaino vaikuttaa sekä vaadittavaan ajokorttiluokkaan että hinausauton soveltuvuuteen, eikä sitä siksi saa aliarvioida.

 

– Paino on toinen tärkeä parametri, siitä mielestäni kaikki retkeilyharrastajat ovat samaa mieltä, Marianne nauraa.

 

Yksi litiumin käytön suurista eduista asuntovaunuissa ja matkailuautoissa on juuri akkujen pieni paino. Litiumparistolla saat yksinkertaisesti enemmän energiaa käytettäväksi (eli enemmän ampeeritunteja) samalla tai pienemmällä painolla. 260 At AGM -akku tuottaa 35 wattituntia kiloa kohden, kun taas 125 At litiumlämpö tuottaa 100 wattituntia kiloa kohden.

 

- Voi olla paljon voimaa vapaaleirillä!


Mariannelle ja hänen perheelleen litiumakun valinta oli ehdottoman välttämätöntä, jotta he saivat vapaan leirin haluamallaan tavalla.

 

- Syy, miksi ostimme asuntovaunun, oli lähteä telttailemaan. Jos meillä ei olisi ollut laitosta, joka olisi antanut meille mahdollisuuden tehdä niin, emme olisi ostaneet asuntovaunua alun perinkään, hän sanoo.

Täydellisen akun lisäksi Marianne osti Arpina 185W -aurinkopaneelin, aurinkopaneelin, jossa on erityisesti asuntovaunuihin ja asuntovaunuihin sovelletut kiinnikkeet, sekä Victron Smart Solar MPPT 75/15 -aurinkosäätimen, jota hän käyttää yhdessä Victron Connect -sovelluksen kanssa. sinulla on aina täydellinen yleiskuva latauksesta ja Victron Multiplus 12/1200/50 -invertteri, joka varmistaa akun oikean latauksen, kun ne kytketään maavirtaan, ja varmistaa 230 voltin jännitteen perävaunussa missä tahansa he ovat. Hän oli asentanut varusteet asuntovaunuliikkeen toimesta.

 

- Olen kuullut muiden karavaanien sanovan, että "kahvinkeittimen teho on utopiaa", heillä on virtaa vain pienelle valolle. Olen suunnitelmallani varmistanut, että meillä on sähköä kaikkeen, mitä haluamme, Marianne nauraa.

 

Mitä hänellä siis tarkalleen on asuntovaunussaan?

 

Tässä on ilmainen asuntoauto virranpiirtovarusteista
Kolmihenkiselle perheelle ja nelijalkaiselle matkakumppanille löytyy vähän kaikkea.

Mariannen asuntovaunun jääkaappia voidaan käyttää 12 voltilla, 230 voltilla tai kaasulla. Invertterillä he ovat säätäneet järjestelmän niin, että jääkaappi toimii aina 230 voltilla. Jos he tarvitsevat sähköä, he voivat siirtyä käyttämään kaappia kaasulla, se on ajettu kaasulla talvikuukausina. Muuten niissä on sauvasekoitin, vedenlämmitin (28A), vedenkeitin (90A) ja panini-rauta, jotka tekevät ruoanlaitosta unelmansa.

 

Mariannen asuntovaunun jääkaappia voidaan käyttää 12 voltilla, 230 voltilla tai kaasulla. Invertterillä he ovat säätäneet järjestelmän niin, että jääkaappi toimii aina 230 voltilla. Jos he tarvitsevat sähköä, he voivat siirtyä käyttämään kaappia kaasulla, se on ajettu kaasulla talvikuukausina. Muuten niissä on sauvasekoitin, vedenlämmitin (28A), vedenkeitin (90A) ja panini-rauta, jotka tekevät ruoanlaitosta unelmansa.

 

- Sauvasekoitin vetää n. 5 ampeeria, ja tässä olemme ahkerasti käyttäneet Sunwind-sovellusta seuranneet, kuinka paljon virtaa kukin 'vempain' kuluttaa ja miten se vaikuttaa akun kapasiteettiin, Marianne hymyilee.

 

Lisäksi niissä on valaistus (1-2A), mobiililaturit (1A), TV (2A) ja lämpökaapelit (14A).

 

- Lämmitys on kaasulla, mutta olemme käyttäneet lämmityskaapeleita aamulla saadakseen vähän lämpöä vaunuun, se auttaa paljon. Ne ovat liian nälkäisiä pysyäkseen päällä koko ajan, Marianne sanoo.

 

Viime talven upouudella asuntovaunulla ja päivitetyllä energiajärjestelmällä Sunwind-tuotteilla on tyytyväinen perhe, joka odottaa norjalaista lomaa kesällä:

 

- Odotamme innolla uusien idyllisten leirintäpaikkojen löytämistä ja tietysti Norjan luonnon kokemista parhaimmillaan - joten on hyvä tietää, että meillä riittää aina sähköä missä tahansa vapaana leiriytyy, Marianne päättää.

 

Tämä on ilmainen telttailu
Ilmainen telttailu on muodissa enemmän kuin koskaan ennen, ja se tarkoittaa yksinkertaisesti yöpymistä paikoissa, joita ei ole valmistettu tai mukautettu matkailuvaunuihin ja matkailuautoihin, ja saa siten äärimmäisen vapauden tunteen ja luonnon elämyksen. Mukavuus, kuten saniteettitilat, sähkö ja muut leirintäalueiden tilat, on yksinkertaisesti unohdettava, ilmaisille leiriläisille luonto ja vapaus motivoivat.

 

Ilmainen retkeily on luonnossa oleskelua ja matkustamista, joten sitä säätelevät ulkoilmalain säännökset ja yleisöoikeus, joka muun muassa antaa oikeuden käyttää avointa maata riippumatta siitä, kuka maan omistaa. . Se ei ole vieläkään ilmaista, ja hyvä lähtökohta on tutustua sekä yleislakiin että Norjan ulkoilmalakiin ennen kuin lähdet frcamping-matkalle. 

 

Marianne_caravan (22).jpeg