Saunan suunnittelu: Tämä sinun tulee tietää

15 syyskuuta 2021

Mitä kannattaa tehdä ja mitä kannattaa miettiä, kun alkaa suunnittelemaan saunan remonttia? Olemme koonneet tietoa avuksesi saunaremontin kaikissa vaiheissa.


Täällä annamme vinkkejä huoneratkaisuihin ja pintamateriaalien suunnitteluun, rakenteiden tarkastukseen, rakennus- ja pintamateriaalien valintaan ja hoitoon sekä kokemuksen laajentamiseen.

Saunasi remontointi alkaa unelmasta: Miltä täydellinen saunasi näyttää? Ja mitä toimintoja sillä pitäisi olla?

Kun sinulla on käsitys siitä, miltä saunasi tulisi näyttää, on aika ottaa mittanauha esiin.

Mittaa saunan leveys, korkeus ja syvyys sekä ikkuna- ja oFormula_LED_LIGHTS.jpgviaukko. 

Mittaa myös lämmitystehotarpeeseen vaikuttavat puu-, kivi- ja ikkunapinnat, jotta ammattilainen voi valita saunaasi oikean tehoisen kiukaan.

 

Luvat ja rakentaminen

Oman talon tai mökin saunan remontointiin ei periaatteessa tarvita rakennuslupaa.

Upouuden kylpyhuoneen tai upouuden saunan rakentamiseen tarvitaan lupa. Ota sitten yhteyttä kotikuntasi rakennusvirastoon.

Jos asut kerrostalossa, sinun on ilmoitettava remontista hallitukselle. Asunnoissa putki- ja sähköasennukset on yleensä tehtävä ammattilaisella.

 

Vanhan saunan purku

Vanhaa saunaa purettaessa on tärkeää tarkistaa pinnan alla olevat rakenteet ja korjata ne tarvittaessa ennen uusien pintojen asentamista.

Alumiinifolion tulee olla ehjä ja tiivis. Jos kalvo on vaurioitunut, on myös tarkistettava, onko kalvon alla vaurioita.

VENTURA20MALLI_20183.jpg

Jos kaikki on hyvässä kunnossa, voidaan lisätä uusia pintoja.

Lasiseinät ovat yleistyneet myös korjausrakentamisessa, ja ne voidaan asentaa oven seinärakenteiden mukaan.

Ammattilaisen tulee arvioida lasiseinän asennusmahdollisuus purkuvaiheessa.

Olemassa olevalle seinälle voidaan tarvita lisätukea.

 

Sähköasennukset saunaremontin yhteydessä

Sähköasennukset tulee aina tehdä ammattilaisen toimesta. Ota ajoissa yhteyttä ammattitaitoiseen sähköasentajaan saunan sähköasennuksen suunnittelua varten.

Useimpien saunaremonttien yhteydessä kiukaan siirtäminen ei ole järkevää, mutta sähkökiukaiden kohdalla se on silti mahdollista.

Sähköasennuksiin tehtävät muutokset kannattaa suunnitella remontin varhaisessa vaiheessa.

Ristikkoon sijoitetaan syöttövirran kaapelit, joten tämä tulee huomioida jo purkuvaiheessa, koska sitä ei voi enää vaihtaa sisäverhouksen saatuaan.

Pintamateriaalin ja puulajin valinta

Suunnittelussa tulee ottaa huomioon, kuinka monta henkilöä saunaa käyttää samanaikaisesti ja kuinka usein sitä käytetään. Leveydeksi lasketaan yleensä 60 cm henkilöä kohti.

Jos esimerkiksi asennat pieneen saunaan kulma-alueen tai vaikka U-mallin, lopputulos voi olla ahdas ja epämukava. Siksi on tärkeää, että saunan sisustus vastaa huoneen kokoa.

Pienessä huoneessa voit asentaa myös lankkuja, jotka tarjoavat mukavan kokemuksen kahdelle hengelle.

Voit valita saunaasi useista eri puulajeista: kultainen abachi, vaalea haapa tai tumma ja lämpökäsitelty haapa.

Puulle voit valita vivahteikkaan vaalean kuusen ja mustan yhdistelmän.

Päästä mielikuvituksesi valloilleen seinäpintoja suunnitellessasi! Perinteisten paneelien lisäksi erilaiset kivilaatat voivat tarjota miellyttävän ulkonäön.

Myös saunan etuseinän korvaaminen lasiseinällä on yleistymässä, jotta sauna näyttää nykyaikaisemmalta ja tuntuu isommalta

Haluttu tunne saadaan aikaan paneelin muodolla, värillä ja asennustavalla. Paneeleista voit valita kuusen, männyn, haavan, lämpökäsitellyn haavan, magnolian tai savusaunan.

Harvia_Solide_saunasisustus.jpg

Puun hoito

Mukavan puun lisäksi huolto on tärkeää.

Puhdistus ja huolto on huomattavasti helpompaa, jos voit irrottaa lankut. Suurin osa Harvian lankkuista on helposti irrotettavissa puhdistusta varten. Erilliset kehykset ja lankut ovat myös helpompia kokoamisen kannalta.

Saunojen pintakäsittely on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Eriväriset pintakäsittelyt ovat nousseet trendiksi, ja niiden ansiosta kaikki suomalaiset saunat eivät enää näytä samaan muottiin valetuilta.

Värillisellä vahakäsittelyllä pinnat voidaan tehdä tummiksi tai liituvalkoisiksi, saada harmaa tai ruskea sävy - valinta on sinun!

Käsittely parafiiniöljyllä antaa puulle erinomaisen suojan, ja suosittelemme sitä kaikille, jotka harkitsevat puun vaihtoa. Parafiini kyllästää lankut ja ehkäisee kosteusvaurioita ja juurtunutta likaa.

Panel_icon.jpgKerosiini on myös täysin myrkytöntä. Öljy kuluu ja haihtuu käytön aikana, joten saunan lakanat tulee käsitellä uudelleen kerran tai kahdesti vuodessa saunan käyttötiheydestä riippuen.

 

Hanki herkullinen saunakokemus!

Saunalle voidaan antaa tunnelmaa ja tyyliä monella eri tavalla.

Ainutlaatuinen tunnelma voidaan luoda yhdistämällä seinäpaneelit, puun valinta, pintakäsittely ja erillinen LED- tai värivalaistus.

 

Sundwind on Harvian virallinen jakelija Norjassa. Sauna-tuotteet ei ole saatavilla Sundwind:in jakelukanavien kautta Suomesta.