Sauna 1-2-3

7 tammikuuta 2019

Haluatko saunan mökkiin, mutta et oikein tiedä miten aloittaa? Täältä saat vinkkejä suunnitteluun ja rakentamiseen.

Monet ihmiset haaveilevat saunasta kotona tai mökissä. Se ei välttämättä ole niin vaikeaa kuin luulisi - täältä saat asiantuntijoiden vinkit saunaan 1-2-3!

Suunnittelu
Suunnitteluprosessissa sinun tulee ottaa huomioon:
• Saunassa tarvittava tila
• Tekniset asennukset
• Lämpö- ja kosteuseristys
• Ilmanvaihto

Ilmanvaihto
Kunnollinen ilmanvaihto saunassa on tärkeää. Uuni tarvitsee ilmaa toimiakseen optimaalisesti, ja huone vaatii kunnollisen ilmankierron, jotta saunasta voi nauttia täydellisesti. Saunan ilman tulee tulla saunan vieressä olevasta lämpimästä huoneesta. Saunan ilma tulee palauttaa samaan lämmitettyyn huoneeseen. Syöttöventtiili on sijoitettu kauas alas lattiaa kohti, mieluiten kiukaan alle.

Vaihtoehtoisesti syöttöventtiili voi olla oven alareunassa oleva rako. Poistoventtiili tulee sijoittaa mahdollisimman kauas tuloventtiilistä, mieluiten lauteen alapuolelle seinään, jotta vältytään kuumimman ilman pääsystä saunasta uudelleen. Uuni ja ovi tulisi sijoittaa samalle seinälle tai samaan nurkkaan, koska silloin ovesta tuleva ilma ja syöttöventtiili "toimivat yhdessä".

Ovi
Saunaopiskelijan on poistuttava saunasta. Siinä tulee olla magneettilukko, rullalukko tai vastaava. Parhaan tuloksen saat ostamalla valmiin saunan oven. Näiden ovien karmimitat ovat normaalisti 69 x 189 cm. Suosittelemme ostamaan lasisaunan, sillä se ei ole samalla tavalla liikuteltavissa kuin puu.

Saunan rakentaminen
Saunan sisäkaton korkeuden tulee olla vähintään 190 cm. Saunan seinien ja katon sekä talon muiden rakenteiden välissä tulee olla vähintään 20-30 mm ilmarako. Tämä on erityisen tärkeää ulkoseiniä vasten. Seinät on rakennettu vähintään 50 mm:n ristikkopuusta, joka on eristetty 50 mm:n mineraalivillalla.

Puutavaraan asennetaan naulat lauteiden ja uunien kiinnitystä varten. Vältä karkeita mittoja nauloissa, kulmatolppaissa ja paneeleissa. Katto on rakennettu vähintään 50 mm kattomateriaalista, joka on eristetty 50 mm mineraalivillalla. Katon parempaan lämmöneristykseen voidaan käyttää 70 mm tai 100 mm kattoa, jotka eristetään 70 mm tai 100 mm mineraalivillalla. Sisäpaneeli tulee asentaa pystysuoraan, eikä se saa olla leveämpi kuin 95 mm suurten kosteuden ja lämpötilan liikkeiden vuoksi.

Paneelin tulee olla mahdollisimman ohut, sillä silloin saunan lämmitysaika on lyhyempi. Ihanteellinen paneeli kattojen ja seinien sisäverhoukseen saunassa on kuusipaneeli, jonka mitat ovat 12 x 70 mm. Katso saunan yksityiskohtainen poikkileikkaus alla olevasta piirustuksesta.

Eristys
Eristys on suoritettava tarkasti ja kunnolla, niin saavutat saunan nopean ja taloudellisen lämmityksen. Varmista, että naulaus on asetettu oikealle eristematolle. Aloita asettamalla paneeli sisäpuolelle. Naulaat seinäpaneelin vaakasuoraa naulausta vastaan ​​galvanoidulla sukeltajalla. Ulkona voit käyttää samaa paneelia kuin sisällä, mutta myös lastulevyä tai kuitulevyä voidaan käyttää. Lämmön heijastamiseksi voi olla edullista peittää katto ja seinät ulkopuolelta alumiinifoliolla.

Penkit
Penkit on yleensä rakennettu perinteiseen porrastettuun muotoon. Etäisyys lattiasta alimpaan penkkiin tulee olla 60 cm, 40 cm on sopiva etäisyys penkkien välillä. Jos sinulla on saunassa jakkara, 35 cm on hyvä korkeus.

Materiaalin valinta
Kuusi on sopiva materiaali paneeliin. Mänty sisältää paljon kosteutta, joten se sopii vain, jos se on täysin oksaton. Lämpötilan noustessa männystä tulee voimakasta hajua. Haapa ja abachi sopivat myös levypuulajeihin. Kuusta ei suositella koristeluun, koska siinä on normaalisti paljon oksia, jotka lämpenevät epämiellyttävästi. Lehtipuumateriaalit ovat erittäin hyviä, koska ne tarjoavat sileät pinnat. Abachi on puulaji, joka sopii erityisen hyvin penkkeihin, penkkien etuosaan, selkänojaan ja lattiapalkkeihin. Tyrmä ja haapa sopivat myös saunan koristeluun.

Turvallisuus
Sähkökiukaat tulee asentaa vähintään 30 - 100 mm etäisyydelle sivuseinästä kiukaan tehosta riippuen, lue aina käyttöohje huolellisesti. Harvian puulämmitteisille kiukaille tulee laskea 500 mm turvaetäisyys palaviin materiaaleihin sivuille. Etäisyyttä voidaan lyhentää käyttämällä Harvian suojakuoria. Kiukaan alla oleva puulattia on suojattu vähintään 60 mm betonikerroksella tai lattialämmityspeitteellä.

Saunan kiukaan valinta
Kiukaan valinta ja kiukaan vaikutus riippuvat saunan tilavuudesta ja rakenteesta. Tarvitset keskimäärin 1 kw kokonaistehoa per m3. Laske hieman suurempi vaikutus, jos seinissä on ikkunoita tai lämpöä varaavia materiaaleja, kuten tiiliä tai betonia. Jos seinät on valmistettu eristämättömästä puusta, lasketaan 1,5 kW/m3. Kiukaan tehoa laskettaessa täyslasiovisissa saunoissa huoneen tilavuuteen lisätään 1,4 m3.

 

Sundwind on Harvian virallinen jakelija Norjassa. Sauna-tuotteet ei ole saatavilla Sundwind:in jakelukanavien kautta Suomesta.