Usein kysyttyjä kysymyksiä aurinkoilmalämmittimistä /-tuulettimista

23 marraskuuta 2020

Olemme koonneet tähän asiakkaidemme yleisimmät kysymykset aurinkoilmatuulettimista. Muista, että voit myös aina pyytää apua tuote-asiantuntijaltaltamme tai ottaa yhteyttä sivun chatin kautta. Katso kuitenkin vastaukset aiemmin esitettyihin kysymyksiin tai lähetä oma kysymyksesi!

Puhaltaako aurinkoilmatuuletin ylimääräistä kuumaa ilmaa sisään kesällä, kun ulkona on kuuma?
Kesällä on normaalisti riittävän lämmintä joten harvemmin tarvitaan lisälämpöä.  Aurinkoilmatuulettimessa on termostaatti, jonka voit asettaa maksimilämpötilaan (esim. 22 °C). Puhallin pysähtyy, jos lämpötila on korkeampi kuin ylärajaksi asetettu lämpötila. Eli puhallin toimii ainoastaan silloin, kun lämpötila on asetettua alhaisempi.

Miten aurinkoilmatuuletin toimii talvella?
Aurinkoilmatuuletin toimii ympäri vuoden, aina kun tuulettimen paneeli saa auringonvaloa. Talviaikaan vaikutus pohjolassa on hieman heikompi kuin kesällä, koska meillä on vähemmän auringonpaistetta. Erityisesti marraskuusta helmikuuhun.
Lämmitysteho on myös luonnollisesti heikompi kylmänä vuodenaikana.

Vetääkö aurinkoilmatuuletin talvella kylmää ilmaa sisälle?
AirPlus 40 imee kylmää ilmaa, kun taas malleissa AirPlus 100 ja 120 on kierrätysmahdollisuus, eivätkä ne näin ollen vedä sisään kylmempää ilmaa kuin mökissä on.

Kuinka aurinkoilmatuuletin toimii maan pohjoisosassa?
Aurinkoilmatuuletin hyödyntää aurinkoenergiaa käyttääkseen tuuletinta, joka kierrättää ilmaa. Pohjoisissa osissa maata aurinkoilmatuulettimilla voi olla rajoitettu teho pimeän ajanjakson aikana. Tämä on täysin  luonnollista, koska aurinkoenergiaa ei ole saatavilla auringon ollessa horisontin alapuolella. AirPlus 100 ja 120 -malleissa on kuitenkin mahdollista sulkea venttiili välttääkseen vetoa. Tästä huolimatta monet kuitenkin pitävät venttiilit avoinna säilyttääkseen hyvän ilmanvaihdon mökissä.

Miten aurinkoilmatuuletin asennetaan?
Parhaan mahdollisen vaikutuksen saavuttamiseksi aurinkoilmatuuletin tulee asentaa eteläseinään siten, että auringonvalon määrä olisi mahdollisimman suuri. Kannattaa välttää myös varjoisia paikkoja. Kannattaa myös huomioida missä kohdassa tuuletusaukot ovat, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti. Myös kattoasennus mahdollista, jos se on toivottavaa!  

Olen asentanut kaiken ohjeiden mukaan, mutta tuuletin ei näytä käynnistyvän?Tarkista ensin, että aurinkopaneeliin osuu suoraa auringonvaloa. Aurinkoisella säällä yhdistä molemmat johdot tuulettimesta, jolloin tuulettimen pitäisi käynnistyä. Varmista myös, että johdot on liitetty oikein termostaattiin, jos sitä käytetään.

Miten termostaatti toimii?
Termostaatti käynnistää ja sammuttaa tuulettimen määritetyn lämpötilan perusteella. Kesällä voit esimerkiksi laittaa maksimilämpötilaksi 22 astetta, jotta tuuletin ei puhalla lämmitettyä ilmaa mökkiin, jos siellä on jo lämmintä. Voit myös vaihtaa tuulettimen johdot niin, että se pysähtyy, jos on liian kylmä. Termostaatin käyttö on järkevää ollessasi mökillä.

Olemme asentaneet aurinkotuulettimen, mutta mökki ei lämpene sen avulla. Mikä on vialla?
Aurinkoilmatuulettimen päätehtävä on tuulettaa mökin sisäilmaa, ei niinkään lämmittää suoraan. Vaikka syksyisin ja keväisin se nopeuttaakin lämmitystä. Kun ilmanvaihto toimii, on mökki kuivempi ja lämpenee nopeammin ja energiatehokkaammin esim. puuhellan, Wallas-mökkilämmittimen tai kaasulämmittimen avulla. 

Haluamme asentaa aurinkoilmatuulettimen eteläiselle seinälle ja sitten vetää ilmanvaihtoputken makuuhuoneen kautta olohuoneeseen. Toimiiko tämä? Kuinka pitkä etäisyys voi olla?
Parhaan mahdollisen tehon saavuttamiseksi suosittelemme mahdollisimman lyhyitä putkia, mieluiten vain yhden seinän läpi. Jos jatkat putkea, syntyy vastusta, mikä voi merkittävästi heikentää tehoa.

Minkä kokoiseen mökkiin eri tuulettimet sopivat?
Mökin kokoa ei ole rajoitettu. Jos kuitenkin käytät pienintä tuuletinta yli 100 neliömetrin mökissä, kestää kauemmin ennen kuin ilma vaihtuu kokonaan. Toisaalta, liian tehokasta aurinkoilmatuuletinta ei ole, sillä suurempi vain toimii tehokkaammin!

Minkälaista ilmanvaihtoa minun tulisi käyttää, jotta tuuletin toimii optimaalisesti?
Aurinkoilmatuuletin toimii normaalin ilmanvaihdon lisänä, joten mökissä tulisi olla vähintään kaksi venttiiliä avoinna. Mitä nopeammin ilma vaihtuu, sitä parempi sisäilma laatu saavutetaan.

Kierrättääkö tuuletin ilmaa sisään ja ulos vai tarvitsenko erillisen venttiilin saadakseni ilmaa ulos?
AirPlus 100- ja AirPlus 120 -mallit kierrättävät ilmaa mökistä tuulettimen läpi ja sitten takaisin mökkiin. Tämä parantaa lämmitystehoa.

Voinko käyttää aurinkoilmatuuletinta kotona? Autotallissa? Kellarissa?Aurinkoilmatuulettimia voidaan käyttää lähes kaikissa ilmanvaihtoa tarvitsevissa rakennuksissa, myös ulkorakennuksissa!

Voinko sammuttaa aurinkoilmatuulettimen, jos ulkona paistaa aurinko enkä halua lämmintä ilmaa sisään?
Termostaatissa on on/off-kytkin, jonka avulla voit kytkeä tuulettimen pois päältä, jos aurinko paistaa, mutta et halua lämmintä ilmaa sisään.