Aurinkokennopaketin asennus
17 lokakuuta 2023
Kun olet valinnut ja ostanut aurinkokennopaketin, on asennuksen aika. 12 V aurinkokennojärjestelmän asentaminen on asia, jonka useimmat mökin omistajat voivat tehdä itse, mutta se voi vaatia sinulta hieman fiksua ja kohtuullisen näppäryyttä.
Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta 12 V:n järjestelmistä ja aurinkoenergiasta, voi olla hyvä idea lukea vähän ennen kokoamisen aloittamista. Täällä käymme vaihe vaiheelta läpi tärkeimmät osat aurinkokennojärjestelmääsi asennettaessa. Lisää vinkkejä ja tarkempia tietoja löytyy pakkauksen mukana tulleesta ohjekirjasta.
Mitä aurinkopaneelipaketti sisältää?
Kaikki aurinkokennopakettimme sisältävät sen, mitä tarvitaan aloittamiseen. Kun kaikki on valmiina, ohjaamossa on hyvä 12V perusjärjestelmä, jota voi toki laajentaa ja täydentää.
Ainoa asia, jota ei voi täydentää jälkikäteen, ovat akut. Kun valitset akun kokoa, sinun on valittava oikea alusta alkaen. Tässä on tärkeää olla alimittamatta.
Syynä on se, että sinun ei pidä sekoittaa vanhoja ja uusia tai erityyppisiä tai -kokoisia paristoja.
Kaikki aurinkopaneelipaketit sisältävät 3 pääkomponenttia:
- Akku
- Aurinkopaneeli ja seinäteline
- Säädin
Lisäksi mukana tulee kytkentämateriaali ja tarvikkeet:
- Kaapeli 2 x 2,5 mm²
- Cable clampsunwind_kit.jpg
- 12V pistokkeet
- 12V seinäpistorasia
- Jakorasiat
- Akun ja säätimen välinen kaapeli
- Sulakepidike sulakkeineen
- Siirtyminen savukkeen pistorasiaan lataamista varten esim. mobiili
- Aurinkopaneelin ja säätimen välinen kaapeli, n. 5m
- Ruuvit ja mutterit
- Käsikirjat ja asennusohjeet
Isommissa pakkauksissamme on myös sulakekeskus, jossa kaikki virta säätimestä kuluttajille kulkee ja jaetaan.
Tarkista paketti
Ennen aurinkopaneelipaketin tuomista ohjaamoon, suosittelemme tarkistamaan kaikki varusteet, ettei mitään puuttuu tai vaurioitunut kuljetuksessa. On turhauttavaa aloittaa asennus, mutta joudun peruuttamaan ja lykkäämään projektia että jotain puuttuu.
Mitä työkaluja tarvitset?
Aurinkojärjestelmän asentaminen ei vaadi paljon työkaluja tai kalliita laitteita. Suurin osa niistä on tavaraa, joka on jo useimpien mökinomistajien työkalulaatikoissa:
- Vasara, naula ja ruuvi
- Veitsi
- Kaapelin kengät
- Kaapelin kengät
- Pihdit
- Kytkentäpuristimet
- Jakoavain
- Ruuvimeisseli (Phillips-ruuvimeisseli ja tavallinen uraruuvimeisseli)
- Digitaalinen yleismittari
- Vedenpinnan korkeus
- Nippusiteet
- 20 mm pora putken asennukseen
- Pienempi pora esiporaukseen
- Silikonista valmistettu putki
VAIHE 1 - SUUNNITTELU
Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä, on miettiä aurinkopaneelin, vastaavasti akun ja säätimen, sijoitusta. Aurinkopaneeli tulee sijoittaa etelään varjostamatta puita tai vastaavaa. Akku tulee sijoittaa sisätiloihin mahdollisimman lähelle aurinkopaneelia. Näin saadaan mahdollisimman lyhyt kaapelin pituus aurinkopaneelista ja vältetään turha jännitehäviö. Säädin tulee asentaa lähelle akkua mahdollisimman lyhyellä kaapelietäisyydellä.
VAIHE 2 - ASETTAA AKKU SOPIVAAN PAIKKAAN
Kuten edellä mainittiin, akku tulee sijoittaa mahdollisimman lähelle aurinkopaneelia ja mieluiten sisätiloihin.
Akku on mahdollista pitää ohjaamon ulkopuolella, koska kylmä ei ole ongelma (kunhan akku on ladattu), mutta se kannattaa suojata säältä.
VAIHE 3 - SÄÄTIMEN KOKOAMINEN
Aseta säädin mahdollisimman lähelle akkua. Näin saadaan mahdollisimman lyhyt kaapelietäisyys akun ja säätimen välille ja säädin pystyy tunnistamaan ja säätämään latausta akun lämpötilan mukaan. Pakkaus sisältää lämpötila-anturin, joka liitetään säätimeen ja asetetaan akkuun.
VAIHE 4 – ASENNA AURINKOKENNON KIINNIKE
Mukana tuleva konsoli on suunniteltu asennettavaksi seinälle. Jos haluat asentaa aurinkopaneelisi katolle, voit ostaa kattokiinnikkeet erikseen.
Syy siihen, miksi seinäkiinnitys on suositeltavampi, voidaan tiivistää yksinkertaisesti SNOW ja ACCESS; Kun asennat paneelin seinälle, lumi putoaa paneelista ja sinulla on paljon parempi huoltovaraus talvikuukausina. Se on myös helpompi asentaa seinälle ja pääset helposti käsiksi aurinkopaneeliin.
Auringon säteilyn optimoimiseksi paneeli on hyvä pestä ajoittain. Voit myös säätää konsolien kulmaa latauksen optimoimiseksi vuodenajan mukaan. Lue lisää asennuksesta mukana tulevasta ohjekirjasta.
VAIHE 5 – ASENNA AURINKOPANEELI kannattimeen
Edellyttäen, että olet huolellisesti mitannut ja asentanut seinäkiinnikkeet, aurinkopaneelin ruuvaaminen on melko helppoa.
Edelleen on eduksi, että aurinkopaneelia nostetaan ja ruuvataan alas muutama henkilö, varsinkin kun on kyse isommista aurinkopaneeleista.
VAIHE 6 - VEDÄ JOHDOT SÄÄTIMEN SISÄÄN
Aurinkopaneelin kaapelin täytyy jotenkin mennä säätimeen, tarkalleen miten sinun on päätettävä sen perusteella, miltä se näyttää hytistäsi. Onko siellä jo aukko, josta kaapeli vedetään läpi? Ehkä tuuletusputki tai vastaava? Muussa tapauksessa sinun on porattava reikä, johon kaapeli voidaan laittaa, mieluiten 20 mm VP-putken läpi.
Joihinkin aurinkopaneeleihin on asennettu 5 metrin kaapeli, toisissa 1 metri. Kun aurinkopaneelin kaapeli on lyhyt, voit edullisesti vaihtaa toiseen kaapeliin ulkoseinässä olevasta IP-luokitellusta liitäntärasiasta ja jatkaa sieltä seinän läpi.
VAIHE 7 - KYTKE AKKU SÄÄTIMEN
Akku on aina kytkettävä ensin - sitten aurinkopaneeli. Tee akun ja säätimen välinen kaapeli mahdollisimman lyhyeksi.
Plus-kaapeliin mukana toimitettu sulakkeen pidike on asennettava yhdessä sulakkeen kanssa mahdollisimman lähelle akkua. Säädä pituus pihdeillä ja kuori kaapeli niin, että se voidaan asentaa säätimeen.
VAIHE 8 – KYTKE AURINKOPANEELI PIIRTOKSIIN
Viimeinen vaihe on kytkeä aurinkopaneeli. Muista pitää erillään plus- ja miinuskaapeli. Jos olet epävarma, käytä yleismittaria napaisuuden tarkistamiseen. Mittaa kaapeleiden jännite; jos yleismittari näyttää esim. 20V, napaisuus on oikea. Jos se näyttää -20V, napaisuus on väärä.
Peitä paneeli ennen kuin liität johdot säätimeen kipinöiden välttämiseksi. Käytä pahvia, jossa paneeli toimitettiin, tai esimerkiksi peittoa.
Jos kaikki on kytketty oikein, näet aurinkosäätimen näytöllä, että paneeli on kytketty ja jos aurinko paistaa, aurinkosäädin alkaa ladata akkua.
NYT LAITE ON VALMIS!
Nyt pääkomponentit on koottu ja yhdistetty ja kaikki on valmis käyttöön. Seuraava tehtävä on vetää kaapelit ja asentaa pistorasioita ohjaamon sisälle. Lisää vinkkejä ja neuvoja tähän löytyy mukana tulevasta ohjekirjasta. Jos olet ostanut suuremman järjestelmän, jossa on keskussulake, mukana tulee myös ohjekirja ja kytkentäkaavio.
-
 77,- Sh. 96,-
Osta tuote -
Siniaaltoinvertteri Sunwind 600W
 150,- Sh. 187,-Osta tuote -
Siniaaltoinvertteri Victron Phoenix 12/250 VE.Direct
 103,- Sh. 129,-Osta tuote -
Siniaaltoinvertteri Sunwind 1500W
 300,- Sh. 374,-Osta tuote
MUUNNIN - HYVÄ TÄYDENTÄVÄ
Jos haluat, että matkustamossa voi käyttää 230V laitteita, voit täydentää sopivan kokoisella muuntimella. Mieti, mitä laitteita käytetään, ja osta invertteri, joka pystyy käsittelemään tämän vaikutuksen.
Aseta invertteri mahdollisimman lähelle akkua lyhyellä kaapelilla. Useimmissa inverttereissä on hyvät johdotukset - käytä näitä! Invertteri on kytkettävä suoraan akkuun, ei säätimen kautta. Näin vältetään jännitehäviöt ja suojataan säädintä suuremmalta virralta kuin se on suunniteltu.
LUE LISÄÄ SUNWIND.FI:stä
Tarkemmat ja syvällisemmät tiedot löytyvät aurinkopaneelipaketin käsikirjasta. Etkö ole varma, mikä paketti valita? Käytä artikkeliamme
"Aurinkokennoasennuksen mitoitus".
Pienjännitejärjestelmissä kaapelin alue on aina tärkeä. Jos käytät liian ohutta kaapelia, jännitehäviö on suuri eikä laite toimi niin kuin pitäisi. Oikean kaapelialueen valitsemiseksi käytä artikkelia "Kaapelialueen laskenta".
Tunnetko edelleen olosi epävarmaksi? Olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä meihin tai jälleenmyyjiimme! Jos haluat mieluummin käyttää sähköasentajan apua asennuksessa, harkitse heiltä kysymistä, onko heillä kokemusta pienjännitteestä ja aurinkoenergiasta. 12 V tasajännite on aivan erilainen kuin 230 V vaihtovirta, jonka kanssa monet sähköasentajat ovat tottuneet työskentelemään.
Onnea asennukseen ja toivottavasti aurinkojärjestelmästä on paljon hyötyä!
Kuva: Fredrik Telléus
Lue lisää
-
Energia
Kaapelin poikkipintojen laskenta