Näin mitoitat aurinkoenergiajärjestelmäsi oikein

4 maaliskuuta 2021

Aurinkojärjestelmä koostuu akkupankista, johon sähkö varastoidaan, ja aurinkopaneeleista, jotka tuottavat sähköä. Jotta saat täyden nautinnon laitoksesta, on tärkeää, että se on oikean kokoinen. Akkupankin on annettava mökille saapuessaan riittävästi virtaa kulutukseen ja aurinkopaneelien tulee varmistaa akkujen latautuminen seuraavaa käyntiä varten.

Jos tarvitset paljon virtaa matkustamoon tullessasi, akkupankin on oltava suuri. Ennen seuraavaa käyntiä paneelilla on runsaasti aikaa ladata akut. Vastaavasti tiheään vierailuun soveltuva, mutta vähäkulutuksinen laitos haluaisi koostua isommasta aurinkopaneelista, mutta pienemmästä akkupankista.

 

Paristojen käyttöikä on rajallinen, mutta asianmukaisella hoidolla käyttöikä voi usein ylittää 10-20 vuotta akkutyypistä riippuen. Tänä aikana olemassa olevaa akkupankkia ei voi laajentaa, vanhat ja uudet akut eivät toimi hyvin yhdessä. Ota tämä huomioon, kun lasket odotettua kulutusta, äläkä ole vaatimaton sähkönkulutustasi laskettaessa, sillä 10-20 vuoden aikana voi tapahtua paljon. Varaa siis hyvä turvamarginaali.

 

Akun lataus

1. Laske dagligeninen enerigantarve wattitunteina

Kaikkien lichtingen teho on wattina (W). Laitteen keijstuntien numero ilmaisee energian wattitunteina (Wt). 5 watin hehkulampu, joka on geülü 2 tuntia, on gegut energiaa 10 wattituntia (5 W x 2 t = 10 Wt). Tehtävänä on laskea vuorkauden energiatarpeesi wattitunteina mittatuna. Voit käyttää kaikkia esimerkkilähtökohtia ja täyttää seuraavalla sivulla olevan laskentalomakkeen.

 

2. Laske päivittäinen energiantarve ampeeritunteina

Akun virran määrä ilmoitetaan ampeeritunteina (At), joita käytämme laskennassa. Tämä tarkoittaa, että meidän on laskettava päivittäinen energiantarve uudelleen wattitunteista (Wt) ampeeritunteihin (At). 396 Wt : 12 V = 33 At, mikä on päivittäinen virrankulutus.

 

Teho määritellään virralla kertaa jännite, W = A x V.

Vastaavasti Wt = At x V ja At = Wt : V.

 

3. Laske päivittäinen energiantarve vierailun energiantarpeeksi
Kertomalla päivittäinen tehontarve päivien määrällä saadaan käynnin tehotarve.
Viikonloppu: 33 klo 3 = 99 klo, viikko: 33 klo 7 = 231 klo viikossa.

 

4. Akun koon valinta

Akun käyttöikä liittyy läheisesti kunkin purkauksen syvään. Akku voi tuhoutua, jos se on täysin tyhjä. Tyhjentynyt akku on myös alttiimpi pakkaselle. Yleisesti suosittelemme, että tavallisten akkujen kapasiteetista käytetään enintään 70 % kesäpuoliskon aikana ja 50 % talvipuoliskon aikana. 215 At akussa on siis n. 150 At (kesä) tai 110 At (talvi) saatavilla kulutukseen. Concorde 305:n vastaava luku on 250 At (kesä) ja 210 At (talvi). Käytettävissä olevien ampeerituntien laskenta perustuu 100 tunnin purkausaikaan.

 

Esimerkissämme pätee seuraava:

 

Sunwind 215 -akkujen määrä viikonloppuna (talvi):

99 At: 110 At = 0,9 kpl = 1 akku 215 At

 

Sunwind 215 -akkujen lukumäärä (kesä):

231 At: 150 At = 1,5 kpl = 2 kpl 215 At

 

Concorde 305 -akkujen lukumäärä (kesä):

231 At: 250 At = 0,9 kpl = 1 kpl Concorde 305 At

 

Täytä itse laskentalomake yllä olevan reseptin mukaan, niin akkupankin valinta on helpompaa! Lataa oma versio napsauttamalla kuvaa.

Beregning av batteribank.jpg