Kaasukäyttöiset vedenlämmittimet, usein esitetyt kysymykset (FAQ)

13 marraskuuta 2017

Olemme keränneet tälle sivulle useimmin kysyttyjä kysymyksiä liittyen Sunwindin kaasukäyttöisiin vedenlämmittimiin. Muista, että voi aina kysyä neuvoa teknisestä tuotetuestamme. Lue tässä olevat kysymykset ja ratkaisuehdotukset ja jos asiat eivät ratkea näillä ohjeilla, lähetä ongelmasi kuvaus meille jotta voimme auttaa sinua!

Voinko käyttää tavanomaista paineensäädintä kuten kaasugrillissä tai kaasujääkaapissa käytössä olevaa paineensäädintä kaasukäyttöisen vedenlämmittimen kanssa?

Jos sinulla on käytössäsi 6 litran kaasukäyttöinen vedenlämmitin, voit hyvin käyttää tavanomaista paineensäädintä, täsmälleen samantyyppistä, jota käytät kaasukäyttöisen grillin tai lämmittimen yhteydessä.

Tehokkaat kaasukäyttöiset vedenlämmittimet edellyttävät paineensäädintä joka kestää suuremman tehon. Tämän kotitaloussäätimen (30 mbar) kapasiteetti on 4 kg/h ja soveltuu siten erinomaisesti yli 6 litran vedenlämmittimien käyttöön, esimerkiksi 11 litran tai 14 litran malleihin.

Kuinka voin kiinnittää kaasukäyttöisen vedenlämmittimen? Voinko kiinnittää sen kaiken tyyppisiin seiniin?
Kaasukäyttöisen vedenlämmittimen voi asentaa kiinni seinään mutta varmista, että seinämateriaalit eivät ole herkästi syttyviä tai palavia materiaaleja. Vedenlämmittimen takaosassa on 2 nelikulmaista reikää. Kiinnitys tapahtuu poraamalla seinään kaksi sopivan kokoista ja tyyppistä ruuvia ja ripustamalla vedenlämmitin niiden varaan. Käytä aina seinämateriaaliin sopivia ruuveja ja proppuja ja jos kyseessä on kipsilevy käytä laajentuvia ankkuriproppuja.

Lisätietoja Sunwindin kaasukäyttöisistä vedenlämmittimistä saat tästä!

Kaasulämmittimeni käynnistyy ja liekki palaa mutta ei tuota lämmintä vettä. Mikä voi olla vikana?
Tarkista ensin että käyttämäsi paineensäädin on soveltuvaa tyyppiä. 11 ja 14 litran kaasukäyttöinen vedenlämmitin edellyttää paineensäädintä jonka kapasiteetti on riittävän korkea. Onko vesipumpun teho riittävä? Vesipumpun kapasiteetin tulisi olla vähintään 20% suurempi kuin kaasukäyttöisen vedenlämmittimen kapasiteetti. Pumpun paineen tulee olla riittävän korkea jotta kalvo jaksaa pitää kaasuventtiilin jatkuvasti auki-asennossa kaasun virtaamiseksi polttimeen.
Tarkista vedenpaine: vedenpaine saa olla korkeintaan 3 baria.

Jos et edelleenkään saa riittävästi vettä kokeile säästösuihkuletkua mutta muista, emme suosittele sekoitushanaa!

Kaasukäyttöinen vedenlämmitin ei käynnisty. Mikä voi olla vikana?
Suosittelemme, että suoritat seuraavat testit ensin: Ylikuumentumiselta suojaava termostaatti on ehkä lauennut. Jos näin on käynyt se tulee nollata painamalla termostaatissa oleva pieni punainen painike sisään. Se sijaitsee lämmittimen yläosassa vasemmalla puolella. Paristo on ehkä tyhjentynyt, vaihda paristo ja kokeile uudelleen. Paristo sijaitsee vasemmalla pienessä kotelossa. Kaasunvirtaus on liian vähäistä, jolloin polttimeen ei virtaa tarpeeksi kaasua ja sytytys vaikeutuu. Sytytys voi onnistua hetkittäin mutta liekki ei pala vakaasti. Tarkista, että paineensäätimen venttiili on kokonaan auki, että paineensäädin on asetettu kaasupulloon oikein ja että kaasulämmittimen ja paineensäätimen välillä ei ole kaasuvuotoja. Kaasuletkun pituudella on myös vaikutusta ja mitä pitempi kaasuletku on sitä vähemmän kaasua lämmittimeen päätyy. Tarkista että lämmittimeen todella virtaa kaasua. Tarkista kaasupullo. Tarvittaessa puhdista paineilmalla. Tarkista, että vedenpaine on riittävä. Vesipumppu jonka teho ei riitä riittävän vesimäärän pumppaamiseen vedenlämmittimeen per minuutti ei pysty pitämään vedenlämmittimen kaasunohjausmekanismeja oikeissa asennoissa jolloin liekki ei pala täydellä teholla.
Jos letku on pitkä kestää pitempään ennen kuin polttimeen muodostuu oikea kaasun ja ilman sekoitussuhde.

Mikäli kaasukäyttöinen vedenlämmitin ei edelleenkään käynnisty suosittelemme, että otat yhteyttä jälleenmyyjään jolta olet laitteen ostanut. Jälleenmyyjäsi auttaa sinua eteenpäin asian ratkaisemisessa!

Kaasukäyttöinen vedenlämmitin sammuu jonkin ajan kuluessa. Mistä voi olla kysymys?

Kuinka huonetilan ilmanvaihto on järjestetty? Mekaaninen ilmanpoisto ei ole suotavaa koska se imee hapen pois huonetilasta. On erittäin tärkeää, että huonetilaan pääsee virtaamaan vähintään yhtä paljon raikasta korvausilmaa kuin mitä huonetilasta poistuu. Korvausilmaventtiilin halkaisijan tulee olla vähintään 125 mm. Tarkista ja varmista, että venttiilin aukko on riittävän suuri myös aina ulkotilaan saakka.

Varmista vielä kerran, että käytössäsi on oikeantyyppinen paineensäädin - kapasiteetiltaan 4 kg/h tyyppinen paineensäädin soveltuu useimpiin tapauksiin.

Kuinka kaasukäyttöinen vedenlämmitin tulee sijoittaa?
Kaasukäyttöinen vedenlämmitin etulee asentaa siten, että etäisyys sen ja vedenkäyttöpisteen välillä on mahdollisimman lyhyt. Tämä pätee sekä kylpy- että suihkutiloissa. Asenna kaasukäyttöinen vedenlämmitin mieluiten hieman alemmas seinään jotta pakokaasuja varten tarvittava seinän läpi asennettavan poistoputken korkeusero olisi riittävä.

Kuinka suuri välimatka kylmävesipisteestä saa olla kaasukäyttöiseen vedenlämmittimeen. Kuinka suuri välimatka kaasukäyttöisestä vedenlämmittimestä saa olla hanoihin?
Suosittelemme aina että etäisyydet pidetään mahdollisimman lyhyinä mutta pumpun ja kaasunlämmittimen välinen etäisyys riippuu pumpun pumppaustehosta. Jos etäisyys on suuri ja 90-asteen mutkia on useampia on mahdollista että paine putoaa.

Onko pakokaasuputki välttämätön kaasukäyttöiselle vedenlämmittimelle?
Kaasukäyttöisen lämmittimen asennuksen yhteydessä tulee myös asentaa ja käyttää palamiskaasujen poistokanavaa, kaikkien ja myös pienempien lämmitinmallien tapauksessa. Sunwindin tuotevalikoima sisältää valmiita palamiskaasujen poistokanavapaketteja. Pakokaasut on mahdollista johtaa pois huonetilasta ulkoseinän tai katon kautta. Lisätietoja vaatimuksista on käyttö- ja asennusohjeissa.

Etkö löydä vastausta kysymyksiisi täältä? Lähetä kysymyksesi asiantuntijoillemme tästäl
 
Kuinka kookkaan kaasukäyttöisen vedenlämmittimen tarvitsen?
Tämä riippuu siitä mihin käytät lämmitettyä vettä. Jos haluat pesupisteen, 6 litran kaasukäyttöinen vedenlämmitin riittää kunhan vesipiste ei toimi suihkuna. Jos käytössäsi on jalkakäyttöinen vesipumppu suihkussa, voi 6 litran malli riittää lämpimään suihkuun.

Useimmat käyttäjät selviävät hyvin 11 litran kaasukäyttöisellä vedenlämmittimellä, mutta jos vesipisteitä tarvitaan useampia kuin kolme, suosittelemme 14 litran kaasukäyttöistä vedenlämmitintä.
Ota myös huomioon, että valitset vesipumpun siten, että sen pumppausteho riittää tarvittavalle vesimäärälle.

Esimerkiksi tämä vesipumppu sopii erinomaisesti 14 litran kaasukäyttöisen vedenlämmittimen yhteyteen.

Lisätietoja Sunwindin vesipumpuista saat tästä!

Kuinka voin valmistella kaasukäyttöisen vedenlämmittimen talvisesonkia varten ja kuinka saan sen tyhjennettyä vedestä ennen pakkasia?

Pakkasriskin tapauksessa on tärkeää tyhjentää kaikki vesi pois järjestelmästä. Järjestelmä sisältää tyhjennysventtiilin pikaliittimellä jota on todella helppo käyttää: kierrä kupariputki irti kaasukäyttöisen vedenlämmittimen lämmityselementin (kuvassa oikealla) ja vesilähteen eli sisääntulevan vedensyötön väliltä. Kierrä tyhjennysventtiili tilalle ja palauta liitännät. Kun poistut mökiltä voit avata liitännän ja asettaa sopivan kokoisen astian liitännän alle ja valuttaa veden pois.

Lue lisää mökkien talvikuntoon laittamisesta tästä!


Kuinka usein joudun vaihtamaan kaasupullon?

Tämä riippuu täysin järjestelmän kokoonpanosta, käyttötavoista sekä kaasukäyttöistä vedenlämmitintä käyttävien henkilöiden lukumäärästä jne. Paras lähtökohta kaasun kulutuksen arvioinnille on tarkistaa kaasukäyttöisen vedenlämmittimen malli ja sen tekniset tiedot joista löytyy tieto kaasun kulutuksesta. Mainitun tiedon avulla voit arvioida kaasupullojen vaihtovälin.


Minulla ei ole mökillä 230V tai 12V sähköjärjestelmää, kuinka voin nauttia lämpimästä suihkusta siitä huolimatta?

Ehdottomasti voit. Eräs ratkaisu on lämmittää vesi ja johtaa lämmin vesi vesisäiliöön josta voit pumpata vettä käsisuihkuun jalkapumpulla.
Sunwindin tuotevalikoimaan kuuluu myös hyvin tunnettu Soldusjen eli Aurinkosuihku: se toimii siten, että vesipussi täytetään vedellä ja ripustetaan auringonpaisteeseen. Pussissa oleva vesi lämpenee nopeasti ja voit valuttaa lämmintä vettä pussista päällesi - täydellinen kesäsuihku on tässä!

Onko saatavissa 12V jännitteellä toimivia vedenlämmittimiä?
Ei, 12V jännitteellä toimiva vedenlämmitin kuluttaisi niin paljon virtaa että ratkaisu olisi epäkäytännöllinen.