Pintaruostetta? Ruostumaton teräs voi ruostua eri syistä.

20 heinäkuuta 2017

Yksi jos toinenkin meistä on varmasti havainnut, että ruostumattomasta teräksestä valmistettu esine kuten keittiöveitsi voi ruostua. Mutta miten se on mahdollista? Yleinen käsityshän on se, että ruostumaton teräs ei ruostu. Lue tämä artikkeli, jos haluat tietää lisää ruostumattoman teräksen ominaisuuksista ja syistä miksi myös se voi ruostua.
 

Oletko harmitellut ostamasi ruostumattomaksi ilmoitetun tuotteen ruostumisesta? Olet ehkä havainnut pintaruostetta auton metallipinnoissa tai puutarhagrillisi osissa ja ihmetellyt, kuinka on mahdollista, että ruostumattomaksi ilmoitetuista materiaaleista valmistettu tuote voi ruostua.

Yleinen väärinkäsitys
On yleinen väärinkäsitys, että ruostumaton teräs ei voisi ruostua. " 'Ruostumaton' terminä on varsin harhaanjohtava käsite, sillä kaiken tyyppiset teräkset voivat ruostua epäedullisissa olosuhteissa", kertoo Sunwind-yhtiön Nils Vøllestad. Ei ole epäilystäkään siitä, että nimitys ’ ruostumaton teräs' on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen paljon väärinkäsityksiä. Itse nimityksestä voimme kiittää Mosley Portland Works -tehtaan ruokailuvälineosaston johtajaa Ernest Stuartia. Hän oli ruostumattoman teräksen keksijänä pidetyn Harry Brearleyn vanha koulutoveri.
 
Termi ruostumaton teräs on englanninkielellä 'stainless steel'. Mutta termille ei pidä antaa liikaa painoa, sillä jos esimerkiksi kaadat mehua ruostumattomalle pinnalle siihen voi jäädä jälki jos et pyyhi pintaa kuivaksi kohtuullisen nopeasti. "Ruostumaton teräs voi siis ruostua, mutta ruostuu huomattavasti vähemmän kuin muut teräslaadut tai metallit", Nils selittää.
 
Tässä selitys
Niiden, jotka ovat vähemmän kiinnostuneita materiaaliteknologiasta voimme arvata olevan vähemmän tietoisia siitä miksi ruostumaton teräs voi ruostua. Kyseessä on harhaanjohtava nimitys, joka maalaa liiallisia odotuksia, jotka eivät koskaan täyty kokonaan. Parasta mitä voit saavuttaa, on hidastaa ruostumista oikealla käsittelyllä jolloin voit välttyä kyseisen esineen ruostumiselta sen käyttöiän aikana.
 
Ruostuu huomattavasti vähemmän kuin muut teräkset
Ruostumaton teräs ruostuu ominaisuuksiensa ansiosta muita teräslaatuja huomattavasti hitaammin. Tämä ei siis tarkoita sitä, että ruostumaton teräs ei ruostuisi, vaan sitä, että muut teräkset ruostuvat nopeammin.
 
Ruostumattoman teräksen kyky vastustaa oksidoitumista eli ruostumista epäedullisissakin olosuhteissa on parempi kuin muilla teräslaaduilla. Ruostumatonta terästä käytetään usein koska se tarjoaa sekä rakenteellisesti vakaan rakenteen että pinnan suhteen kauniin ja pysyvämmän lopputuloksen. Siksi ruostumatonta terästä käytetään niin pilvenpiirtäjissä kuin keittiökalusteissa ja aterimissa.


 
Mitä ruostumaton teräs sisältää
Ruostumaton teräs sisältää vähintään 10,5% kromia. Kromi on alkuaine, joka tekee teräksestä "ruostumatonta" verrattuna muihin teräslaatuihin. Kromin lisäksi nykyaikaiset ruostumattomat teräslaadut voiva sisältää myös nikkeliä, molybdeniä ja niobia.

Itsekorjautuva teräs
Kun teräksessä oleva kromi yhdistyy hapen kanssa, muodostuu ohut näkymätön kromioksidikalvo (Cr2O3). Tämä kalvo suojaa sen alapuolella olevaa terästä ja omaa ainutlaatuisia itsekorjautuvia ominaisuuksia. Jos kalvoon muodostuu repeämä tai railo, paljastunut teräs "kaappaa" happea ilmasta ja "korjaa" kalvovaurion muodostaen uuden kalvon hyvin nopeasti.
 
Tässä syy miksi ruostumaton teräs voi kuitenkin ruostua
On tärkeää tietää että ruostumaton teräs ei sinällään ole ruostumatonta tai korroosionkestävää, vaan ainoastaan omaa hyvän vastustuskyvyn ruostumista vastaan. Kuten edellä mainittiin, ruostumaton ruostuu vähemmän mutta ei ole täysin immuuni ruostumiselle tai korroosiolle.

Mikäli ruostumatonta terästä käytetään väärin tai vääränlaisessa ympäristössä, se ruostuu kuten kaikki muutkin rautapohjaiset metallit ja korroosio alkaa vaikuttaa heti kun altistuminen hapelle tapahtuu. Jos asetat ruostumattomasta teräksestä valmistetun keittiöveitsen astiaan joka sisältää suolavettä, vedessä oleva suoja rasittaa ruostumattoman teräksen pinnassa olevaa ohutta suojakalvoa nopeammin ja ruostuminen alkaa vastaavasti nopeammin.
 
Maapallon ilmakehän sisältämän hapen takia kaikki rautapohjaiset metallit ovat alttiita ruostumiselle jossakin määrin ja 100%:sti ruostumatonta terästä ei yksinkertaisesti ole. Mutta metallurgiassa tapahtuneet keksinnöt ovat tarjonneet käyttöömme useita erilaisia ruostumattomia teräslaatuja!


 
Ruostumattomat aterimet
On tärkeää, että ruostumattomasta teräksestä valmistettujen aterimien ostopäätöstä tehtäessä varmistetaan, onko aterimien materiaali ruostumatonta terästä vain pintakerrosten osalta vai onko aterimet valmistettu kokonaan ruostumattomasta teräslaadusta. Huomioitavaa on että pintakerros kuluu ajan myötä.

Pintaruostetta?
Ruostumattomassa teräksessä olevien metalli- ja happiatomien erikoisesta yhdistelmästä johtuen ruoste ei välttämättä pääse etenemään metallin pintaa pidemmälle. Pintaruoste aiheuttaa yleensä vain ulkonäöllistä haittaa eikä vaurioita metallia pintaa syvemmältä.
 
Jos haluaa välttää pintaruosteen ulkonäolliset haitat tulee ruostumatonta terästä käsitellä ja hoitaa oikealla tavalla. Hoito tapahtuu pesemällä ja kuivaamalla pinnat riittävän usein sekä pintojen käsittely happovapaalla öljyllä tai oliiviöljyllä silloin tällöin. Grillien tapauksessa hoito mainitulla tavalla kerran sesongin aikana on useimmiten riittävä hoitoväli.

Jos pintaruostetta on päässyt jo muodostumaan voit poistaa sen käyttämällä edellä mainitun tyyppisiä öljyjä. Saatavissa on myös erikoistuotteita jotka on suunniteltu ruostumattoman teräksen pintojen käsittelyyn jotka samalla puhdistavat ja suojaavat pintoja.
 
Mutta on syytä muistaa, että jos aikaa, happea ja kosteutta on riittävästi ja ne saavat vaikuttaa vapaasti myös ruostumaton teräs lopulta ruostuu ainakin pinnoiltaan.