Grillimestariksi näiden seitsemän oivallisen vihjeen avulla

10 toukokuuta 2021

Vain mielikuvitus asettaa rajat grillaamiseen. Näiden pohjoismaiseen makuun sopivien vihjeiden avulla olet naapuruston grillimestari!

Kun ulkolämpötila alkaa nousta ja aurinko pilkistää taivaalta täydellä terällä on aika viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkona taivasalla – mutta myös laittaa ruokaa. Grilli on synonyymi kesälle ja grillaus kuuluu pohjoismaiseen kesänviettoon erottamattomasti. 

Grillausvihje #1 
Suoran grillauksen tapauksessa ruoka asetetaan suoraan lämmönlähteen yläpuolelle. Epäsuoran grillauksen tapauksessa ruoka asetellaan grillin keskelle mutta vain sivupolttimoita käytetään lämmönlähteinä – lämmitystä tehostetaan sulkemalla kansi jotta lämmin ilma kiertää tehokkaammin.  

Ohut liha, jossa on vain vähän jänteitä, mutta jossa on hieman nk. marmorointia soveltuu parhaiten suoraan grillaukseen. Suurempien lihapalojen tapauksessa on parempi käyttää epäsuoraa grillausta. Suoraan grillaukseen soveltuu mm. fileoitu porsaanliha. 

Grillausvihje #2
Jos kaipaat klassista savustettua makua grilliruokaan käytä savustuslaatikkoa jossa poltat haketta. 
Voit käyttää mm. seuraavia pohjoismaisia puulajeja: 

  • Tammi. Voimakas klassinen grilliaromi. Soveltuu erinomaisesti kaikkiin grilliruokiin! 
  • Omenapuu. Miellyttävä aromi ja soveltuu hyvin sian ja kanan grillaamiseen. 
  • Kataja. Voimakas aromi, voidaan käyttää pienessä määrin lihan kuumasavustukseen. Tavanomainen kalan savustuksessa. 
  • Vaahtera. Mieto savun aromi, joka soveltuu hyvin keveisiin grilliruokiin.  
  • Kellokanerva. Miellyttävä tyypillisen pohjoismainen villi aromi. Käytä varovasti! Soveltuu hyvin kalan grillaamiseen.   
  • Leppä. Kevyt ja herkullinen savuaromi, joka soveltuu erinomaisesti kasviksien ja kalan grillaamiseen.  

Grillausvihje #3 
Jos sinulla on lihanpala, jonka sisällä on luu mutta ei paistomittaria, sinun ei enää tarvitse stressata. Voit kokeilla onko liha kypsää tarjoiltavaksi yrittämällä vetää luu pois lihan sisältä. Muista käyttää soveltuvia suojakäsineitä – ruoka on kuumaa!

Tästä näet kaikki Urnorsk-grillisarjan kaasugrillit!

Grillausvihje #4
Kalan grillaaminen on sekä yksinkertaista että nopeaa ja mikä parasta, erittäin herkullista! Jos pelkäät, että kala palaa kiinni grilliritilään tai putoaa, suosittelemme, että käytät grillaukseen alumiinifoliota tai että käytät Kokegropen-malliston Panna- tai Grilltakken-tuotteita. Jos haluat grillata kokonaisen kalan, on fiskerist erittäin hyvä vaihtoehto. Sen avulla voit valmistaa koko kalan yksinkertaisesti kokonaisena joko grillissä tai ulkopadassa! 

Kokeile tätä:
1 kokonainen nieriä 
Valkosipulivoita oheisen ohjeen mukaisesti 

Suomusta koko kala perusteellisesti. Raaputa suomut irti ja leikkaa kalan iho. Laita peri isokokoista valkosipulivoisiivua kalan sisään ja ompele takaisin kiinni käyttämällä hyssing. Voitele kalan ulkopinta oliiviöljyllä, ja aseta se kalahalsteriin, ja alumiinifolion päälle. Grillaa epäsuoralla lämmöllä noin 25 – 30 minuutin ajan kunnes kalan liha on väriltään vaaleanpunainen. Grillausvihje #5
Parhaat makkarat teet itse! Voit käyttää haluamaasi lihaa mutta muista, että liian pieni määrä rasvaa tekee makkaroista kuivia  – sopiva nyrkkisääntö on 70 % lihaa / 30 % rasvaa. Käytä mieluiten lampaan suolta ja muista grillata makkarat suoralla grillauksella eli suoraan lämmönlähteen päällä! Mausta sopivalla määrällä yrttejä – grillaa ja nauti! 

Grillausvihje #6
Jälkiruoka kruunaa aina ruokailuhetket – eikä mikään ole yksinkertaisempaa ja maukkaampaa kuin grillatut persikat! Halkaise persikat kahtia ja poista kivet. Aseta alumiinifolion  ja grillaa epäsuoralla lämmöllä. Levitä pieni määrä voita päälle ja viimeistele pohjoismaisella hunajalla, jota laitat lopuksi persikan päälle – mutta muista, että persikat ovat itsessään jo makeita! Grillaa noin 20 minuutin ajan kunnes pinta kuplii ja persikoiden pinta on muuttunut hieman ruskeaksi. Tarjoillaan kylmän vaniljajäätelön kera, jonka päälle voit ripotella vielä hieman hienoksi hakattua mantelia.  

Vihje! Vaihda persikan tilalle hedelmiä joita sinulla sattuu juuri sillä hetkellä olemaan, päärynä tai vastaava sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

Grillausvihje #7
"Vieras kiittää kun saa pestä kätensä vedellä ja kuivata kädet puhtaalla pyyhkeellä ennen pöytään ohjaamista. Aseta ruoat esille niin edustavasti kuin mahdollista ja kutsu vieraat kohteliaasti pöytään” – tämä sitaatti on pohjoismaisesta vanhasta Hávámal-kokoelmasta, ja on käyttökelpoinen ohje edelleen.  

Voit kerätä hieman lisäpisteitä isäntänä yllättämällä vieraasi pienellä lahjalla. Voit esimerkiksi käyttää tyhjiä laatikoita tai hillopurkkeja ja kasvattaa niihin yrttejä – tässä käytäme sitä mitä omassa kasvimaassamme on tarjolla. 

Grillimestari ja grillikuningatar
Jokainen grillimestari tarvitsee kuningattarensa – siksi olemmekin nimenneet kaikki Urnorsk-grillimallimme pohjoismaisilla naisten nimillä. Kuten pohjoismaiset naiset, Sunwindin grillit ovat kestäviä, vahvoja ja tinkimättömiä.

 

Hoida grilliäsi kuten kuningatartasi!