Korkeat sähkölaskut vaihtuivat aurinkopaneeleihin navetan katolla

3 lokakuuta 2023

Norjalainen Anstein Storihle, työlleen omistautunut maanviljelijä on ottanut aimo harppauksen kohti vihreämpää energiaa ja tulevaisuutta asentamalla Sunwindin aurinkopaneeleja navettansa katolle. Jatkuvasti nousseet sähkölaskut halu kestävämmästä energiantuotannosta motivoivat  häntä ottamaan aloitteen omiin käsiinsä aurinkoenergiaa hyödyntääkseen.

Mælum Gårdin maatilallaan hän harjoittaa maanviljelystä, karjan- ja siipikarjanhoitoa, hautomokanojen tuotantoa ja hautomoa ja navetan katolle asennettujen aurinkopaneelien avulla hän on ottanut aktiivisen askeleen kohti ympäristöystävällisempaa toimintaa. 

_DSC4349.jpg
Anstein Storihle, Mælum Gårdin omistaja

 


"Aloitin aurinkopaneelien asentamisen alun perin siksi, että huomasin sähkön hintojen alkavan nousta. Halusin yrittää hallita sähkönkulutusta ja kustannuksia hieman paremmin."


 

Anstein halusi saada paremman hallinnan sähkönkulutuksesta ja kustannuksista sekä tuottaa omaa sähköään vähentääkseen riippuvuutta sähköverkosta.

Toinen syy Ansteinin valitsemiseen aurinkopaneeleihin oli ilmasto- ja ympäristönäkökulmat. Maanviljelijänä hän on tietoinen maatalouden negatiivisista ilmastovaikutuksista ja hiilidioksidipäästöistä. Sijoittamalla aurinkopaneeleihin navetan katolla hän pystyi osaltaan vähentämään omaa ilmastovaikutustaan ja olemaan osa välttämätöntä siirtymää uusiutuviin energialähteisiin.

DJI_0499-redigert.jpg

 


"Valitsin Solberg Elektroinstallasjonin, joka on kylän oma sähköalan yritys. He pystyivät tarjoamaan aurinkoenergiaratkaisun ja heidän tarjouksensa perusteella valinta oli erittäin helppo"


 

Asentajan valinta

Aurinkopaneelien asentamiseksi Anstein valitsi asentajat, paikalliselta sähköurakoitsijalta Brumunddalissa. Sähköurakoitsija on Sunwindin virallinen kumppani. He tarjosivat hänelle räätälöidyn aurinkoenergiaratkaisun ja esittelivät kilpailukykyisen tarjouksen, joka teki valinnan helpoksi Ansteinille.

Tehokas asennus

Maaliskuun lopulla 2023 urakoitsija aloitti aurinkoenergiajärjestelmän asennuksen. Tämä oli alueen ensimmäisistä suurista aurinkovoimaloista. Itse asennus kesti 4 päivää. - Olin erittäin tyytyväinen koko kokemukseen, Anstein sanoo ja kuvailee prosessia tehokkaaksi ja erittäin mukavaksi prosessiksi.

Snapchat-1516203388-redigert.jpg
Aurinkopaneelien asennus

Helppo hallinta

Sähköurakoitsija hoiti kaiken Ansteinin sähköntoimittajan hallinnollisen osan ja hän koki prosessin kivuttomaksi. - Sain päivityksen sähköyhtiöltä, joka vahvisti, että kaikki oli kunnossa, kaikki hoidettiin automaattisesti, mikä oli minulle erittäin arvokasta, Anstein sanoo.

"Asentajana hoidamme kaiken A:sta Ö:hön. Tähän sisältyy suunnittelu, valtakunnan verkkoon liittyminen, asennus, testaus, hyväksyminen, sovelluksen ja hallinnan käyttöönotto yhteistyössä asiakkaan kanssa", kertoo sähköurakoitsija Stian Meiningen.

_DSC4206.jpg

Aurinkoenergiajärjestelmän tuotanto ja suorituskyky

Huolellisen asennusprosessin jälkeen aurinkopaneelit alkoivat tuottaa puhdasta ja uusiutuvaa energiaa. Anstein sähkölaskut pienenivät samalla kun hän vähensi tilansa hiilijalanjälkeä. Anstein seuraa tarkasti kuinka paljon energiaa aurinkoenergiajärjestelmä tuottaa kuukausittain. Hänestä on hauskaa seurata tutoantoa.


"Tähän mennessä olen itse asiassa tuottanut noin 38 160 kilowattituntia huhtikuusta syyskuuhun. Se on melko vaikuttava määrä."

 

Sähkölaskun osalta Anstein on jo havainnut eron. Hän näkee aurinkoenergian toimivana tapana hallita enrgiakustannuksiaan, erityisesti kun sähkön hinnat ovat olleet korkealla. Jos sähkön hinnat nousevat uudelleen, hänellä on turvaa oman sähköntuotantonsa ansiosta.

Vaikka aurinkoenergiajärjestelmä ei tuota yhtä paljon energiaa talvella johtuen paneelien päälle kertyvästä lumesta, Anstein toivoo että lehmien lämpö navetassa ja jyrkkä katto auttavat lumen putoamisessa nopeasti. Tämä antaa hänelle mahdollisuuden hyödyntää valon energiaa pidempään ja lisätä tuotantoa vuoden ympäri.

Alexander Haug, tekninen johtaja Sunwindilta lisää, että "Verkkoon kytketty aurinkoenergiajärjestelmä on erityisen kannattavaa maatiloille ja liikekiinteistöille, koska suurin osa niiden sähkönkulutuksesta tapahtuu aurinkoisina päivinä ja siten he voivat käyttää sähköä jatkuvasti.”

_DSC4191 1.jpg
Alexander Haug, Sunwindin tekninen johtaja

Korkea kannattavuus ja taloudellinen turva

Anstein ei välittänyt yksityiskohtaisista laskelmista, hän halusi vain saada aurinkoenergiajestelmän toimintaan. Nousevat enrgiakustannukset olivat turhauttavia ja vaikuttivat talouteen. He eivät saaneet minkäänlaisia tukia, luultavasti hyvän kannattavuuden takia. Silti hän näki aurinkoenergiajärjestelmän investointina tulevaisuuteen ja taloudellisena turvana. Pienentyneet sähkölaskut ja sähköntuotantotuki tekivät siitä vielä houkuttelevamman vaihtoehdon.

Arvioitu sähkönkulutus

Tilan kokonaissähkölaskut vaihtelevat monista tekijöistä, kuten kastelusta ja syksyn viljasadon kuivaamisesta, mutta arvioitu kulutus on noin 90 000 kilowattituntia vuodessa. Aurinkoenergiajärjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2023, ja syyskuuhun 2023 mennessä Anstein oli tuottanut noin 38 160 kilowattituntia aurinkoenergiaa.

Tietoa Ansteinin aurinkoenergiajestelmästä

Aurinkopaneelit - navetan katolle on asennettu 150 kpl 380W:n ruudukkoaurinkopaneeleja, jotka ovat ns. half-cut paneeleja. ja joilla on tyylikäs design mustalla kehyksellä. Sunwind käyttää aurinkopaneeleissaan vain A-luokan kennoja ja nämä aurinkopaneelit on varustettu parhailla saatavilla olevilla laatukennoilla. A-luokka on luokitus, joka osoittaa, että kennolla on korkea tehokkuus ja luotettavuus. Näillä kennoilla on kyky muuntaa auringonvalo sähköenergiaksi minimaalisin häviöin, mikä johtaa tehokkaampiin aurinkopaneeleihin. A-luokan kennopaneelit tuottavat yleensä enemmän energiaa ja ovat ihanteellisia maksimoimaan aurinkoenergian luotettavaa hyödyntämistä. Nämä paneelit osoittavat myös lataavansa hyvin, vaikka osa niistä olisi varjossa.

_DSC4274.jpg

Invertterit - Lisäksi navetan seinälle on asennettu kaksi SCCS INVT 30 kW invertteriä. INVT-invertterit ovat luotettavia ja tehokkaita inverttereitä, joilla on korkea suorituskyky riippumatta aurinko-olosuhteista. Niissä on edistynyttä teknologiaa, joka varmistaa, että Anstein saa parhaan mahdollisen hyödyn aurinkoenergiastaan. Näillä inverttereillä Anstein voi säätää helposti sähköntuotantoaan tarpeen mukaan, ja niissä on myös sisäänrakennettu ylijännitesuojaus. Niissä on lisävarusteita, kuten WiFi- ja GPRS-yhteydet, jotka tarjoavat lisätoiminnallisuutta.

_DSC4295.jpg

Invertterit (INVT 30KW)

Asennusjärjestelmät - Aurinkopaneelit on asennettu K2-kiinnikkeillä, jotka on kehitetty Saksassa ja jotka on jatkuvasti testattu tiukkojen suorituskykykriteerien mukaisesti. K2-kiinnikkeet ovat digitaalisilla työkaluilla tuettuja, ne ovat helppoja asentaa, kestäviä ja turvallisia.

20230302_131227-redigert.jpg

Aurinkoenergiajärjestelmän laajentaminen

Anstein aikoo lopulta asentaa aurinkopaneeleja kaikkiin tilansa rakennuksiin. Hänen tavoitteenaan on saada aurinkoenergiajärjestelmä kattamaan kaikkien tilan rakennusten energiantarve.

Lisäksi hän on harkinnut muita vaihtoehtoisia paikkoja aurinkopaneeleille, kuten tilan säiliö tai rakennusten seinät. Tämä tarkoittaa, että hänellä on enemmän mahdollisuuksia hyödyntää aurinkoenergiaa ja maksimoida uusiutuvan energian tuotanto tilallaan.

Puolen vuoden kuluttua asennuksesta Anstein vahvisti, että investointi on ollut erittäin järkevä sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta. Pienentyneiden sähkälaskujen ja sähköntuotannon mahdollisen tulon avulla aurinkoenergiajärjestelmään investointi osoittautui Ansteinille edulliseksi ratkaisuksi.

Kysyttäessä Anstein onko tyytyväinen aurinkoenergiajärjestelmään, hän vastaa: "Kyllä, ehdottomasti! Olen erittäin tyytyväinen."

Anstein on inspiroinut monia maanviljelöitä esimerkillään –  maatalilallinen voi olla kestävän kehityksen edelläkävijä. Hänen esimerkistään johtuen moni kollega ja naapuri on alkanut harkitsemaan vastaavia ratkaisuja.