Mahdollisuus saapua valmiiksi lämmitetylle mökille on paras investointi, jonka olemme koskaan tehneet!

27 heinäkuuta 2020

 

5 vuotta sitten Siri ja Kjell-Arne ostivat kesämökin Norjan Rendalenista. Samana vuonna he ostiva myös diesel- ja valopetrolikäyttöisen Wallas-lämmittimen, eivätkä ole katuneet ostosta päivääkään! – Emme yksinkertaisesti voisi olla ilman Wallasta, olemme siitä riippuvaisia, kertoo Siri.

Useamman asuntovaunuvuoden jälkeen Siri Olsen ja hänen miehensä Kjell-Arne halusivat vaihtaa pyörien päällä kulkevan lomapaikkansa pysyvämpään ratkaisuun. Ensimmäinen mökki, josta he olivat kiinnostuneita, vietiin käsistä tarjouskilpailussa, jonka jälkeen Siri ryhtyi toimimaan proaktiivisesti.
 
Mökki ostettiin näkemättä
- Näin ilmoituksen lehdessä, jonka jälkeen soitin heti mökin omistajalle ja kysyin voinko tarjota heti suoraan pyydettyä hintaa. Hän hyväksyi tarjouksen. Kun mieheni tuli kotiin oli jäljellä enää kertoa hänelle, että olin ostanut mökin!”, kertoo Siri ja hymyilee.

Rendalen sijaitsee alueella, jossa pariskunta ei koskaan aiemmin ollut edes käynyt, ja kun he kävivät mökille ensimmäistä kertaa, he totesivat, että oli tehtävä joukko parannuksia ennen kuin mökistä tulisi heidän toiveidensa mukainen lomanviettopaikka.

 
21616224_1446114015502847_5501493424678229675_n-SMALL.jpegIstuin kotona tuntikaupalla
- Piippu oli sijoitettu keskelle mökkiä, joten ehdotin miehelleni, joka on muuten muurari, että repisimme piipun pois. Se revittiin alas keskellä tammikuuta ja naapurit pitivät meitä seinähulluina!
 

 


Mökissä seurasi sitten muutama viileä kuukausi samalla kun Kjell-Arne ja Siri sisustivat ja kalustivat mökkiä uudelleen.

- Asuimme mökillä ja palelin yhdessä kaniinin kanssa, joka oli tuolloin lemmikkimme ja odottelimme, että mökki lämpenee, muistelee Siri.

- Istuimme monta tuntia kotona ennen kuin saimme Wallaksen asennettua paikoileen, hän hymyilee.

Mökkielämä muuttui Wallaksen myötä
Puoli vuotta siitä, kun mökin piippu oli revitty pois, pystyivät Siri ja Kjell-Arne lopulta asentamaan Wallaksen paikoilleen.
 
- En muista lainkaan minkälaista elämä oli ennen kuin saimme Wallaksen, muistan vain sen, että oli kylmää!

Kjell-Arnella ja Sirillä on mökillä usein sekä ystäviä että lapsenlapsia kylässä, ja vaikka mökillä ei olekaan sähköä tai juoksevaa vettä, edellyttää pariskunta mökiltään tiettyjä mukavuuksia.

- Vaikka mökillä ei olekaan sähköä tai juoksevaa vettä, olemme riippuvaisia ratkaisuista, joiden ansiosta voimme silti nauttia lämpimästä suihkusta ja viettää aikaa mökillä vuoden ympäri. Mökillä pitää olla jonkin verran myös mukavuuksia! Siitä pitää huolen Wallas, kertoo Siri.

- Olemme mökillä joka 14. päivä ja lisäksi suunnilleen yhden päivän viikossa kesät talvet läpeensä. Tämä ei olisi mahdollista ilman Wallasta.

Sirin vihje: Hiiriä mökillä? Asenna polttoaineletku kupariputken sisään siten, että hiiret eivät pääse nakertamaan letkua!

- Riippuvainen Wallaksesta
Sirin aviomies Kjell-Arne on todellinen jääpuikko. Hän ei voisi olla juurikaan mökillä ilman Wallasta:
- Mieheni on riippuvainen Wallaksesta. Hän palelee luonnostaan herkästi ja hänelle on todella tärkeää, että sisällä on tarpeeksi lämmintä. Hän ei voisi olla mökillä näin usein, mikäli meillä ei olisi Wallasta, kertoo Siri.

- Mahdollisuus tulla lämpimään mökkiin pitkän hiihtoretken jälkeen tuntuu fantastiselta, kertoo Siri, ja kertoo lisäksi, että Wallas laitetaan päälle usein jo ennen hiihtoretkeä. Näin menetellen he voivat tulla takaisin hiihtoretkeltä suoraan valmiiksi lämpimään mökkiin ja nauttia sen lämmöstä ja mukavuudesta pitkän ulkona kylmässä vietetyn liikunnallisen päivän jälkeen.
 

15 vuotta käytössä: Wallas-lämmitin on toiminut luotettavasti jo 15 vuoden ajan, sillä Siri kertoo, että he ostivat sen vuonna 2003.

Wallas kytketään päälle jo ennen mökille lähtöä
Rendalenin mökki on jatkuvassa käytössä vuoden ympäri. Wallaksen asentamisen jälkeen Sirin ei enää tarvitse odottaa kotona, että mökki lämpiää, sen sijaan hän voi soittaa ja kytkeä Wallaksen päälle jo valmiiksi ennen mökille lähtöä:

- Käynnistämme Wallaksen SMS-tekstiviestillä kotoa lähtiessämme. Soitamme Wallaksen päälle pari tuntia ennen mökille saapumista tai jopa päivää ennen, jos on todella kylmä sää ja talviaika. Wallas on niin luotettava, että sen käynnistys toimii käytännöllisesti katsoen aina. Vain yhden kerran etäkäynnistys ei onnistunut, jolloin Kjell-Arnen piti käydä käynnistämässä lämmitin manuaalisesti pari päivää ennen mökille siirtymistä. Tuolloin mökin sisälämpötila oli -20 °C, joten Wallaksella oli todella suuri merkitys, kertoo Siri.
 
Vie vain vähän tilaa
Wallas-lämmittimen lisäksi Sirillä on käytössä puukäyttöinen uuni ja tuvassa takka. Eräs Wallaksen etuja Sirin mukaan on se, että Wallaksen tapauksessa huonekalut on mahdollista asettaa lähemmän lämmitintä.

- Ennen kuin revimme piipun pois mökistä, takka sijaitsi keskellä huonetta, jolloin sen sytyttäminen oli käytännössä mahdotonta. Sohva oli liian lähellä takkaa ja kuumeni liikaa, hän kertoo hymyillen. – Wallaksen tapauksessa voimme sijoittaa sohvan lähemmäs eikä se silti lämpene kuin hieman yläosastaan.

- Mökkeilijät eivät varmasti koskaan kadu Wallaksen hankintaa
Sen jälkeen kun Siri ja Kjell-Arne asensivat Wallaksen, he ovat vierailleen mökillä yli 600 kertaa, mikä on oleellisesti enemmän kuin ennen Wallaksen hankintaa:

- Muille mökkeilijöille, jotka harkitsevat Wallaksen hankkimista, voimme vain sanoa, että he eivät tule koskaan katumaan hankintaa, Wallas on todella hyödyllinen hankinta, joka mahdollistaa rentoutumisen ja lepäämisen mukavissa olosuhteissa.

- Hankintaa ei kannata lykätä sen enempää, sillä Wallas on paras hankinta, jonka olemme koskaan tehneet, päättää Siri.

Terveellinen sisäilma: Kaikki pakokaasut johdetaan ulos seinän läpi raittiiseen ulkoilmaan. Siten sisäilma säilyy terveellisenä ja turvallisena niin isoille kuin pienille mökkeilijöille!