Kaasuliesi mökillä? Lue asiantuntijan vihjeet!

21 joulukuuta 2020

Ruoan laittaminen kaasulieden avulla on useimmille tuntematon kokemus. Pienellä harjoittelulla jokainen voi oppia laittamaan ruokaa kuin ammattikokki!

Kaasu ei aseta rajoituksia
Suvussa perintönä kulkevat ruokareseptit ja ruoanlaittotavat eivät useinkaan muutu kovin paljon. - Kaasuliesi ja kaasukäyttöinen uuni eivät aseta rajoituksia ruoanlaitolle verrattuna sähkökäyttöiseen lieteen ja uuniin, kertoo Sunwiding huoltoteknikko ja kokenut kokki Stian Meiningen. Vesihöyry on kaasun palamisen tulos ja tämä tekee kaasu-uunista sähköuunia huokuttelevamman ratkaisun. - Vesihöyry tekee lihasta mehevämpää ja leivän pinnasta maukkaan rapeaa, kertoo Stian. Moderni kaasuliesi ja -uuni on varustettu termostaatilla mutta kaasukäyttöisen kuumennuksen herkkyys on se etu jota kokit hyödyntävät tehdessään maukkaimpia annoksia. – Paras vihje ja ohje on opetella tuntemaan oman kaasulieden ominaisuudet jolloin ruonlaitosta tulee taidetta.

Moderni kesämökkikeittiö
Nykypäivän kaasuliesiä on saatavissa sekä sisäänrakennettavina että vapaasti seisovina malleina. Valikoimista löytyy erilaisiin mökkikeittiöratkaisuihin myös visuaalisesti sopivia ratkaisuja, joiden ansiosta tunnelma keittiössä on ihan yhtä hyvä ja kodikas kuin kaupunkiasunnossa. Kaasuliesiä on saatavana kokoontaitettavina ja kaasu-uuneja on mahdollista upottaa keittiökaappien rakenteisiin, mikä säästää tilaa ja parantaa käyttöergonomiaa. - Sopivalle korkeudelle asennettu upotettava kaasu-uuni mahdollistaa ruoan silmälläpidon paistumisen aikana ja säästää selkää kun ruokaa ei tarvitse kumartua kurkkimaan alas, kertoo Stian.
 
Lämpöä pohjasta
Suurin ero kaasukäyttöisen ja sähkökäyttöisen uunin välillä on se, että kaasukäyttöisessä uunissa lämpö leviää uuniin uunin pohjalta. - Sähkökäyttöisessä uunissa olemme tottuneet käyttämään ylä- tai alalämmitintä tai molempia samaan aikaan. Jos kaasukäyttöisessä uunissa on grillauselementti lämpö saadaan tuotettua ylhäältä päin mutta samanaikaista ylä- ja alalämmitystä ei ole mahdollista käyttää, kertoo Hyttesenter Bærumin Rune Bjørvik ja täsmentää: - Kaasukäyttöisessä uunissa on yksi poltin joka sijaitsee keskellä uunin pohjaa. Lämmin ilma leviää läpi koko uunin ja takaa tasaisen paistolämpötilan. – Kaasukäyttöiset uunimme toimitetaan kahdella paistolevyllä ja kun ne molemmat asennetaan uuniin lämmönjakautuminen muodostuu optimaaliseksi, päättää Rune.
 
Näin pidät Bearnaise-kastikkeen lämpimänä!
Eräs tärkeimpiä kaasukäyttöisten liesien etuja on lämmitystehon erinomainen säädettävyys. – Kaasuliedet tarjoavat tyypillisesti täysin sähköliesistä poikkeavan säätöherkkyyden, kertoo Stian. – Tietysti pohjaan polttaminenkin on mahdollista, mutta sen voi välttää säätämällä lämmitystehoa pienemmälle, ja vaikutus on välitön päinvastoin kuin sähkökäyttöisissä liesissä joissa lämpötilan madaltuminen kestää tosiasiassa useampia minuutteja. Ja tämä pätee tietysti myös kuumentamiseen! Jos haluat lisää lämmitystehoa säädä lisää tehoa ja odota muutama sekunti, jonka jälkeen lämmitysteho on lisääntynyt. – Säädettävyyden herkkyys on niin hyvä että voit asettaa kaasulieden lämmitystehon pitämään Bearnaise-kastikkeen lämpimänän ilman että se palaa pohjaan!

Harjoitus tekee mestarin
Yleiset käsitykset ja kaasuliesien määrän vähentyminen kotitalouskäytössä kaupungeissa tekee kaasukäyttöisestä uunista eräänlaisen "kummajaisen" ellei käyttäjällä ole aiempaa kokemusta sellaisen käytöstä. – Mökkeilijän kannalta kyseessä on opituista tavoista. Kun on tottunut käyttämään kaupungissa sähköliettä ja sähköuunia tuntuu ensi alkuun oudolta ryhtyä sytyttämään kaasukäyttöisen lieden tai uunin polttimoihin tulta. Mutta harjoitus tekee mestarin ja uunin käytön oppii nopeasti. Henkilökohtaisesti teen useimmiten niin että säädän lämmitystehoa hieman pienemmäksi ja pidennän paistoaikaa vastaavasti. Tämä lisää käytön helppoutta jonkin verran, kertoo.

VIHJE:
Aseta paistolevy uunin alimmalle ritilälle - näin lämpö jakautuu tasaisemmin eivätkä sämpylät pala enää jatkossa! Koska lämpö tulee uunin pohjalta voit asettaa paistolevyn ylemmälle ritilälle kuin mitä olet tottunut käyttämään sähkökäyttöisen uunin tapauksessa.