Kaasuliedet & -uunit, usein esitetyt kysymykset (FAQ)

25 huhtikuuta 2018

Olemme keränneet tähän tavanomaisimmat kysymykset, joita asiakkaamme ovat esittäneet kaasuliesistä & -uuneista vastauksineen. Muista, että voit myös aina lähettää kysymyksiä tuotetuellemme. Lue tämä ensin ennen kuin lähetät kysymyksesi meille!

Kysymys: Haluan kaasulieden, jossa uunissa sekä ylä- että alalämpö ovat päällä samanaikaisesti. Onko teillä tällaisia?

Vastaus: Kaikissa meidän kaausliesien uuneissa on alalämpö ja grillivastus. On kuitenkin tärkeää huomata, että uunissa ei ole mahdollista käyttää samanaikaisesti sekä ylä- että alalämpöä. Tämä johtuu siitä, että nykyisen lainsäädännön mukaan kaksi kaasupolttinta ei saa toimia kerralla. Sen vuoksi markkinoilla ei ole kaasuliesiä, jotka vastaavat täysin kotioloissa totuttuun ylä- ja alalämmöllä lämmittävään sähköuuniin. Lähimmäksi samaa lopputulosta kuitenkin pääsee kun ruuan kypsentää ensin alapolttimella ja sen jälkeen viimeistelee ruuan yläpinnan yläpolttimella.

Lue lisää ylä- ja alapuolelta lämmittävästä kaasu-uunista täältä!

K: Kuinka saan kaasu-uunilla ruuan kypsäksi?

V: Valmistettaessa ruokaa kaasu-uunilla, jossa lämpö tulee alhaalta, on ruoka asetettava hieman normaalia korkeammalle, jotta ehkäistään ruuan palaminen pohjasta. Suositeltavaa on että uunin annetaan saavuttaa varsinainen lämpötila ennen kuin aloitetaan ruuan varsinainen valmistus. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi, käytä hieman pienempää lämpöä ja pidempää paistoaikaa. Kaasu-uuni on aina hieman kosteampi, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi ruuan kuivumisesta.

Kaasuliesi mökissä? Lue asiantuntijoiden vinkkejä täältä!

Vinkki! Käyttää uunin alhaisimmalla tasolla paistinpannua tai esim. pizzakiveä. Näin saat erittäin rapean pohjan.

K: Onko Olemassa mökille soveltuvaa liettä, jossa kaasulla toimiva liesitaso ja sähköllä toimiva uuni?

V: Chef Kombi on malli, jossa on sähköuuni ja kaasulla toimiva liesitaso. Kaasupolttimille on myös sähköinen sytytys ja valot uunissa.

K: Kuinka sytytän kaasulieden tai -uunin liekin?

Chef -mökkiliesien liesitason kaasupolttimet sytytetään manuaalisesti käyttäen joko sopivaa sytytintä taikka tulitikkuja.

Chef Pro -liedet ja Elegance-liedet on varustettu 12 voltin sähkösytytyksellä. Voit liittää lieden esim. osaksi aurinkoenergiajärjestelmää, jolloin poltin syttyy kun käännetään säätimestä. Nämä liedet voi sytyttää myös manuaalisesti, jos liettä ei haluta kytkeä 12 V -järjestelmään.

Upotettavilla kaasiliesitasoilla on myös sähkösytytys, mutta ne toimivat vain 230 voltin jännitteellä (AC). Voit käyttää niitä aurinkoenergiajärjestelmän avulla mikäli käytössä on invertteri. Voit myös sytyttää nämäkin laitteet manuaalisesti sytyttimellä taikka tulitikulla.

Kaasu-uuni sytytetään aina manuaalisesti. Käytä sopivaa sytytintä tai tulitikkuja sytyttääksesi joko uunin ylä- tai alapolttimen.

Löydät koko mökkiliesimallistomme täältä!
Löydät upotettavat kaasu-uunimme täältä!
Löydät upotettavat kaasuliesitasot täältä!


K: Liittyykö kaasuliesiin jotain huoltotoimenpiteitä, mihin olisi kiinnitettävä huomiota?

V: Mikään kaasu-uuneista taikka liesistä ei vaadi erityisiä huoltotoimenpiteitä, kunhan huolehdit uunin ja ulkopintojen päivittäisestä puhdistuksesta. Puhdistusaineena voit käyttää tavallisia keittiöön tarkoitettuja puhdistusaineita.

K: Voiko liesitason suojakansi olla kiinni, kun käytän uunia?

V: Kun käytät vain uunia, liesitason kansi voi olla kiinni. Kun käytetään liesitason polttimoita, tulee kannen olla aina täysin auki. Kun olet lopettanut ruuanlaiton, kantta olisi syytä pitää hetken auki, jotta liesitason polttimot ja ritilät ehtivät hieman jäähtyä.

K: Voinko hankkia jostain ylimääräisen uunipellin taikka uuniritilän?

V: Useimpiin malleihimme on saatavissa lisävarusteena sekä uunipeltejä että -ritilöitä. Ota yhteyttä tuotteen ostopaikkaan taikka suoraan meihin: sunwind@sunwind.fi 

K: Tarvitsenko sähköä kaasuliesiin?

Et tarvitse, Sunwind-mallista riippumatta, kaikki malleja voit käyttää täysin ilman sähköä. Joissakin malleissa on 12 voltin tai 230 voltin sytytys ja/tai valot, mutta ne voidaan sytyttää manuaalisesti käyttämällä soveltuvaa sytytintä taikka tulitikkuja.

K: Mitä minun täytyy ottaa huomioon lieden sijoittelussa?

Suurin osa kaasuliesistä tarvitsee pienen ilmavälin kummallekin puolelle. Poikkeuksen tekevät upotettavat kaasu-uunit ja -liesitasot, jotka voidaan sijoittaa muiden kalusteiden välittömään läheisyyteen.

K: Tarvitseeko kaasu-uuni / -liesi erillistä ylimääräistä tuuletusaukkoa?

V: Ei ole tarpeen rakentaa mitään ylimääräisiä ilmanvaihtoa, mutta on tärkeää olla peittämättä uunin takaosaa kokonaan. Tällöin mahdollistetaan polttimien hapensaanti ja puhdas palaminen.

K: Mitä minun pitää ottaa huomioon kaasupullon sijoittelussa tai asennuksessa?

V: Mikäli käytät kaasupulloa sisätiloissa, sen luonnollinen paikka on lieden vieressä. Voit myös asettaa sen sisälle kaappiin. Mutta huomioi että kaasuletku (max 1,2m) ei saa mennä minkään rakenteen (seinän) läpi. Mikäli haluat asentaa kaasupullon ulos, joudut tekemään seinänläpivientejä taikka toteuttaa nk. kiinteän asennuksen, tarvitset aina Tukesin valtuuttaman kaasuasentajan apua.

K: Missä voi olla vika, jos yksi kaasu-uunin taikka liesitason polttimista ei toimi?

V: Jos sinun on vaikea saada joka kerta poltinta syttymään, liekinvarmistilla saattaa olla huono kosketus kaasuhanaan. Tämä voi tapahtua useiden vuosien käytön jälkeen, mutta ratkaisu on yleensä melko yksinkertainen. Ota yhteys jälleenmyyjääsi, jos näin käy, tai tarkista mikäli vastaus löytyy tuotetukiosiomme ohjeista.

K: Tarvitsenko kaasuliedelle erityisen matalapainesäätimen?

V: Kaasuliesi käyttää kerralla sen verran vähän kaasua, joten voit käyttää standardia 30 mbar matalapainesäädintä.