Kaasujääkaapit, usein esitetyt kysymykset (FAQ)

23 heinäkuuta 2018

Olemme koonneet tähän artikkeliin meille useimmin esitetyt kysymykset kaasujääkaappeihin liittyen. Muista, että voit myös aina ottaa yhteyttä tuotetukeemme ja kysyä neuvoja. Ennen kuin otat yhteyttä voit kuitenkin lukea nämä kysymykset joihin kaikkiin on esitetty vastaukset. Ellet löydä vastausta omiin kysymyksiisi, lähetä ne sähköpostilla Heikille!

Kysymys: Suunnittelen hankkivani uuden jääkaapin mökilleni. Pitäisikö minun hankkia 12 V jääkaappi vai kaasukäyttöinen jääkaappi?

Vastaus: Se, minkä tyyppisen jääkaapin sinun kannattaisi valita riippuu siitä, käytätkö mökkiä ympäri vuoden, vain kesällä vai vain talvella. Jos käytät mökkiä ja jääkaappia pääasiassa talvella kannattaa valita kaasujääkaappi, koska 12 V jännitteellä toimiva jääkaappi tarvitsee toimiakseen melko paljon virtaa.

Jos etäisyys autopaikalta itse mökille on pitkä tai hankala kulkea, ei raskaiden kaasupullojen raahaaminen pitkin mäkiä ja metsiä ole välttämättä se paras tapa viettää lomaa. Tällöin voi helpoin ratkaisu olla 12 V jännitteellä toimiva sähkökäyttöinen jääkaappi, kunhan muistat mitoittaa mökille tarvittavan aurinkopaneelijärjestelmän tehon siten, että se riittää varmasti jääkaapin virransyöttöön.

Kesämökkikäyttöön saatavissa on akkupankkeja, joiden kapasiteetti riittää käyttämään jääkaappia pilvisenäkin kesänä, kunhan aurinkopaneelien teho eli pinta-ala on riittävän suuri. Valmiiksi mitoitetuista järjestelmistä on lisätietoa täällä. Myös litiumakuilla varustettu aurinkopaneelijärjestelmä pystyy syöttämään riittävästi tehoa 12 V jääkaapin käyttämiseen kesämökillä.

Kaasujääkaapin valinnassa tulee huomioida tarvittava jääkaapin tilavuus tarkemmin kuin kotona kaupungissa sähkökäyttöisen jääkaapin tapauksessa. Sinun tulee varmistaa, että kaasua on riittävästi - tämä kaasupullovahti soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen. Jos taas haluat valita 12 V sähkökäyttöisen jääkaapin sinun tulee varmistaa, että käytössäsi on riittävästi sähkötehoa.

Vihje: Muista hankkia ja asentaa mökille myös häkähälytin jos aiot käyttää kaasukäyttöisiä laitteita mökkillä!

K: Ovatko kaasukäyttöiset jääkaapit turvallisia?

V: Suunnittelussa ja tuotekehityksessä huomioidaan aina viranomaismääräykset ja säädökset ja päätavoite kaasujääkaappien tapauksessa on varmistaa turvallisuus. Kaikkien kaasujääkaappimallien tulee olla suunniteltu ja toteutettu siten, että ne eivät vaaranna terveyttä. Nestekaasua tulee käsitellä varovasti mutta oikeaoppisella huoltamisella ja lisälaitteilla kuten paristokäyttöisillä häkähälyttimellä ja kaasuhälyttimellä varustettuna kaasujääkaappi mökillä on käytännössä yhtä turvallinen kuin sähköjääkaappi kotona kaupungissa.

K: Olen hankkimassa kaasujääkaappia. Pitääkö minun varautua hankkimaan jotakin muutakin samalla kertaa?

V: Itse kaasujääkaapin lisäksi on hankittava sopiva paineensäädin, kaasuletku ja letkunkiristimiä sekä kaasupullo tai -pullot. Jos kaasua on käytettävissä kiinteän kaasuputken kautta et tarvitse paineensäädintä. Suosittelemme lisäksi kaasuhälyttimen ja CO-hälyttimen hankintaa.
 
Vihje: Kaasuhälytin tulee asentaa matalalle alas lattiatasoon tai sen lähelle, koska nestekaasu painuu alas ilmaa raskaampana, kun taas CO-hälytin tulee asentaa suhteellisen ylös lähelle kattoa, koska CO-kaasu nousee ilmaa kevyempänä ylös.

K: Jääkaapin kaasupoltin ei syty, mitä voin tehdä?

V: Kaikki Sunwindin Ventus-kaasujääkaapit on varustettu paristokäyttöisellä sytyttimellä. Cuisine-kaasujääkaapit on vastaavasti varustettu pietsosytyttimellä.

Ventus-kaasujääkaapin sytytys:

  • Paina sytytin sisään, jolloin pitäisi kuulua naksahdus. Jos et kuule naksahdusta vaihda paristo uuteen.
  • Jos kuulet naksahduksen, tarkista näkyykö elektrodista lähtevää kipinää kaasupolttimen suuntaan painaessasi sytyttimen painiketta sisään. Jos himmennät huoneen valaistusta näet kipinän paremmin.
  • Jos kipinää ei näy voit yrittää puhdistaa sekä elektrodin että sytyttimen.
  • Jos kipinää ei edelleenkään näy voit yrittää säätää elektrodia pari millimetriä jompaan kumpaan suuntaan.
  • Oletko muistanut tarkistaa kaasuliitännän. Voit tarkistaa sen toimivuuden sytyttämällä polttimen liekin tulitikun avulla.

Cuisine-kaasujääkaapin sytytys:

  • Paina sytytin sisään, jolloin pitäisi kuulua naksahdus. Jos et kuule naksahdusta suosittelemme, että toimita kaasujääkaapin valtuutettuun kaasulaitehuoltoon koska pietsosytytin tulee vaihtaa.
  • Jos kuulet naksahduksen, tarkista näkyykö elektrodista lähtevää kipinää kaasupolttimen suuntaan painaessasi sytyttimen painiketta sisään. Jos himmennät huoneen valaistusta näet kipinän paremmin.
  • Jos kipinää ei näy voit yrittää puhdistaa sekä elektrodin että sytyttimen.
  • Jos kipinää ei edelleenkään näy voit yrittää säätää elektrodia pari millimetriä jompaan kumpaan suuntaan.
  • Oletko muistanut tarkistaa kaasuliitännän. Voit tarkistaa sen toimivuuden sytyttämällä polttimen liekin tulitikun avulla.


Vihje: Tämä harjasarja on suositeltava lisävaruste – pieni harja soveltuu erinomaisesti polttimen ja elektrodin puhdistamiseen, iso harja soveltuu putkien rassaamiseen puhtaaksi.


 
K: Jääkaappi ei kylmene riittävästi. Mikä voi olla vikana?

V: Monissa tapauksissa kyseessä on liian huonon ilmankierto kaasujääkin ympärillä. Varmista, että etäisyys kaasujääkaapin sivujen ja takaseinän sekä ympäröivien rakenteiden ja huoneen seinien välillä on vähintään käyttöohjeessa suositeltu etäisyys tai suurempi, jotta ilma pääsee kiertämään tehokkaasti jääkaapin ympärillä.

Mikäli kaasujääkaappi on asennettu keittiökaapin sisälle tai keittiön pöytätason alle on erittäin tärkeää asentaa riittävän iso ilmanvaihtoritilä keittiökalusteisiin jotta ilma pääsee kiertämään kaasujääkaapin ympäri.

Tarkista, että kaasujääkaapin termostaatti on säädetty maksimiin (mahdollisimman kylmälle) ja että polttimen liekin koko muuttuu kun säädät termostaattia maksimista minimiin ja takaisin.

Jos kaasujääkaappia ei ole käytetty pitempään aikaan, suosittelemme, että käännät sen ylösalaisin 5 - 6 tunnin ajaksi ja sen jälkeen takaisin jaloilleen oikein päin 2 - 3 tunnin ajaksi ennen kuin sytytät polttimen päälle. Näin menetellen jäähtyminen haluttuun lämpötilaan pitäisi tapahtua 1 - 2 tunnin kuluessa. On nimittäin mahdollista, että pitkäaikainen käyttötauko on edesauttanut ilmalukon muodostumista jäähdytysaineeseen. Jääkaapin kääntäminen ylösalaisin vapauttaa ilmalukon.

Yleisesti ottaen on tärkeää varmistaa kaasujääkaapin huonetilan riittävä tuuletus, sillä kaasujääkaappi kuluttaa happea polttimen palaessa. Se kuinka paljon happea kuluu riippuu jääkaapin jäähdytystehosta (jääkaapin tilavuudesta ja termostaatin asennosta).
 
K: Mitä etuja on kaasujääkaapilla, jossa on kaapin yläreunassa sijaitsevat säätimet?

V: Yläosassa olevilla säätimillä varustettu kaasujääkaappi soveltuu parhaiten käyttöön silloin, kun kaasujääkaappi asennetaan esimerkiksi keittiön työpöytätason alle. Tällöin säätimien käyttö on ergonisempaa koska niiden käsittelyä varten ei tarvitse kyykistyä tai kumarrella.

Sama perustelu pätee niille käyttäjille, jotka haluavat säästää selkäänsä ja polviniveliä - yläsäätimillä varustettuun kaasujääkaappiin investoiminen on proaktiivinen valinta kehon hyvinvointia ajatellen ja maksaa itsensä takaisin vuosien varrella iän alkaessa painaa jäseniä.

Jos taas aiot asentaa jääkaapin keittiön työpöytätason päälle on järkevintä valita kaasujääkaappi jossa säätimet sijaitsevat alareunassa mahdollisimman helpon käytön takaamiseksi.
 
K: Mitä minun tulee huomioida kun alan asentaa kaasujääkaappia?

V: Ensimmäiseksi sinun tulee lukea käyttöohje huolellisesti läpi. Käyttöohje luetteloi asennuksessa huomioitavat asiat.

Erityisesti sinun tulee varmistaa riittävä ilmanvaihto ja ilmankierto kaasujääkaapin ympärillä suunnitellussa asennuspaikassa ja varmistaa erityisesti vielä se, että kaasujääkaapin takaosaan, jossa poltin sijaitsee, pääsee virtaamaan riittävästi ilmaa.

Lisäksi sinun pitää tarkistaa, että kaasujääkaapin takaosassa muodostuva lämpö pääsee virtaamaan vapaasti ylöspäin ilman kaapistojen tai hyllyjen muodostamia esteitä.

Vihje: Paremman ilmankierron takaamiseksi voit kiertää kaasujääkaapin alla olevia jalkoja pitemmäksi jolloin jääkaapin alle jää tilaa ilmalle virrata etupuolelta jääkaapin ali takaosaan. Jo muutaman millimetrin korotus parantaa tilannetta.

K: Voinko asentaa kaasujääkaapin keittiön työpöytätason alapuolelle?

V: Kaasujääkaapin voi hyvin asentaa työtason alapuolelle, mutta tällöin työtasoon tulee tehdä ilmanvaihtoaukko johon voi asentaa ritilän. Pääasia että jääkaapin takana muodostuva lämpö pääsee virtaamaan esteettä ylöspäin ritilän/aukkojen läpi ja sekoittumaan huonetilan ilmaan. Tämä upotettava ritilä on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Ilman mainittua tuuletusaukkoa jääkaapin käytössä päädytään pian ongelmiin koska jäähdytysteho heikkenee ja tästä voi vuorostaan seurata savutusta. Riittävän tehokas esteetön ilmankierto on oleellisen tärkeää jääkaapin luotettavalle ja turvalliselle toiminnalle!
 
K: Kuinka minun pitää huoltaa kaasujääkaappini?

V: Puhdista poltin, elektrodi ja putki huolellisesti - huoltotiheyden tarve riippuu siitä kuinka paljon jääkaappia käytät, mutta mitä useammin huollat sen parempi! Sunwindin harjasarja sisältää kaksi harjaa: pienempi polttimen ja elektrodin puhdistamiseen ja suurempi putken puhdistamiseen.

Pese kaasujääkaapin sisäpinnat lämpimällä miedolla saippuavesiliuoksella ja kuivaa sitten kuivalla puhtaalla kankaalla, suorita puhdistus joka kerta kun lähdet pois mökiltä.

Tarkista, että polttimen ympäristö jääkaapin takana on puhdas ja että ilma pääsee kiertämään takaosaan vapaasti.

Pakastinlokeron puhdistamisessa ja jäänpoistossa on ehdottomasti kiellettyä käyttää teräviä esineitä jään irrottamiseen, terävät esineet voivat vaurioittaa jääkaapin rakenteita ja aiheutata jäähdytysaineen vuodon.

K: Kaasujääkaappini savuttaa/nokeaa. Mitä voin tehdä?

V: Puhdista poltin ja putki ja varmista, että jääkaappi on siten sijoitettu, että sen ilma sen ympärillä pääsee virtaamaan vapaasti ja että poltin saa riittävästi ilmaa. Jos happea on liiian vähän jääkaappi voi savuttaa ja polttimen liekin sytyttäminen on normaalia vaikeampaa, samoin palaminen ja jäähdytys vaikeutuu ajan myötä.

Jos jääkaapin ympärillä on ahdasta ja tilaa ilmavirtauksille on vähän kokeile nostaa jääkaappia hieman ylöspäin niin että ilma pääsee kiertämään ja virtaamaan jääkaapin alta sen takapuolelle.

K: Kaasujääkaappi sammuu kun käännän termostaatin minimiin. Mikä on vikana?

V: Todennäköisimmin kyseessä on liekinvarmistimen huono kontakti. Liekinvarmistin sijaitsee polttimen vieressä ja sen tulee olla kontaktissa liekkiin kun polttimen liekki palaa ja jääkaappi on käynnissä. Jos liekinvarmistin ei kuumene tarpeeksi kuumaksi esimerkiksi huonon kontaktin takia liekinvarmistin tulkitsee tilanteen niin, että liekki on sammunut ja katkaisee kaasunsyötön. Voit säätää liekinvarmistinta itse.
 
K: Mitä eroa on paristokäyttöisellä sytytyksellä ja pietsosähköisellä sytytyksellä?

V: Pietsosytytin, jollainen on mm. Cuisine-kaasujääkaapeissa, on mekaanisesti toimiva sytytin, joka tuottaa kipinän jokaisella painikkeen painalluksella.

Paristokäyttöinen sytytin, jollainen on mm. Ventus-kaasujääkaapeissa, tuottaa paljon kipinöitä peräkkäin niin kauan kuin painiketta pidetään painettuna.

K: Mistä voin tilata varaosia?

V: Varastoimme suurinta osaa Sunwind-kaasujääkaappien varaosista. Ota yhteys lähimpään Sunwind huoltoliikkeeseen tai maahatuojaan ja kysy neuvoa - me autamme.