Voimalapaketti toimii erinomaisesti mökillämme!

11 toukokuuta 2021

Millaista on viettää aikaa mökillä, jossa on "vain" aurinkovoimaa? "Aurinkovoimalla toimiva mökkimme toimii loistavasti, ainoa käyttökustannus, joka meillä on nyt, on vakuutus!" sanovat Maria ja Lars-Erik.

Kun Maria Louise ja Lars Erik Larsson rakensivat uuden mökin Ruotsin Hälsinglandin pohjoisosaan, he halusivat aluksi liittyä sähköverkkoon. Sähköverkkoon liittymiselle oli tulossa puolen miljoonan kruunun hintalappu (euroissa n. 45 000), joka on monen mielestä kohtuuttoman suuri summa. Samaa mieltä oli myös Maria Louise ja Lars-Erik. Tästä johtuen he alkoivat etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja.

He valitsivat voimalapaketin sähköverkon sijaan

"Olemme uskomattoman tyytyväisiä. Meillä on käytössä 230 volttia aivan kuten kotonakin", kertoo Lars-Erik.

"Se toimii kerrassaan loistavasti. Aurinkopaneelit antavat virtaa jääkaappiin, pakastimeen, mikroaaltouuniin, kahvinkeittimeen, imuriin, televisioon ja kaikkiin laitteisiin, joissa sähköä tarvitaan. Lisäksi meillä on kaasutakka, kaasukäyttöinen lämminvesivaraaja ja kaasukäyttöinen wc. Emme joudu tinkimään oikeastaan yhtään mistään! Mökin käyttäkustannukset ovat oikeastaan pyöreä nolla. Ainoa kustannus meillä nyt on vakuutus sekä muutama kaasupullo vuodessa", he kertovat.

Sunwind ehdotti aurinkovoimapakettia

"En tiennyt juuri mitään aurinkopaneeleista, mutta löysin Sunwindin aurinkopaneelipaketin verkosta", jatkaa Lars-Erik.

"Otin yhteyttä Sunwindin energia-asiantuntijaan, joka oli erittäin pätevä vaihtoehtoisten energiaratkaisujen suhteen ja hän suositteli nopeasti ja asiantuntevasti ratkaisua mökillemme. Päädyimme 2000 watin voimalapakettiin ja lisäsimme ylimääräisen aurinkopaneelin varmistaaksemme parhaan mahdollisen kapasiteetin myös silloin, kun aurinko on heikoimmillaan. Tosiasia on, että vaikka sää olisi hieman pilvinen, se toimii ilman mitään ylimääräisiä kommervenkkejä. Aurinkopaneelit tuottavat aina enemmän kuin tarvitsemme."

Pysyvästi mökillä toukokuusta syyskuuhun

"Olemme molemmat eläkkeellä ja haluamme viettää mahdollisimman paljon aikaa täällä", selittää Lars-Erik.

MariaLouiseLarsErik.png"Viime vuonna olimme mökillä lähes koko ajan toukokuusta syyskuuhun. Edes vieraiden majoittaminen ei ole ongelma, aurinkosähköjärjestelmä on mitoitukseltaan erittäin tuottava. Toki lisävarmuutena meillä on myös bensiinikäyttöinen generaattori, mutta sitä käytetään vain hyvin harvoin. Esimerkiksi silloin kun vierailijoillamme oli sekä asuntoauto että asuntovaunu. Tuolloin käynnistimme generaattorin muutaman kerran auttaaksemme heitä lataamaan akkujaan", selittää Lars-Erik Larsson.

”Talveksi laitamme mökin talviteloille, mutta Sunwindin Wallas-mökkilämmittimen avulla voimme kuitenkin olla siellä milloin tahansa, vuoden ympäri. Mökkilämmittimen avulla voimme myös ”soittaa mökin lämpimäksi”. Tämä on erittäin mikä on erittäin kätevää, sillä voimme saapua valmiiksi lämmitettyyn mökkiin".

Naapuritkin kiinnostuivat aurinkopaneeleista

"Koko projekti on ollut erittäin miellyttävä ja olemme molemmat erittäin tyytyväisiä ja ylpeitä siitä, että olemme nyt omavaraisia sähkön suhteen. Tämä onkin herättänyt paljon kiinnostusta naapurustossa ja moni onkin tullut uteliaisuuttaan tutustumaan tällaiseen vaihtoehtoon. Itse asiassa, lähin naapurimmekin on aloittanut samanlaisen voimalapaketin asentamisen kuin meillä", he kertovat.

Aurinkoilmatuuletin tarjoaa hyvän peruslämmön

"Ostimme jopa kaksi aurinkotuuletinta ja asensimme yhden eteläseinälle ja yhden itäseinälle. Ne tuulettavat taloa kuivalla, lämpimällä ilmalla. Tätä voimme todella suositella. Kesäisin ne antavat tarvittaessa hyvän lämpölisän, mutta talvella ne antavat jopa jonkin verran peruslämpöä silloin kun aurinko paistaa. Ne ovat termostaattiohjattuja ja pitävät mökin kuivana ja tuuletettuna, vaikka emme olekaan siellä", Lars-Erik päättää.