Täydellinen akku mökille jossa ei sähköä? Sunwind Litium Heat 300Ah

18 syyskuuta 2020

Olet saattanut kysyä itseltäsi lukuisia kertoja, mikä akkutyyppi sopii parhaiten mökkiaurinkojärjestelmän sydämeksi. Löydät vastauksen täältä - lue lisää "täydellisestä akusta mökiltä" nyt!

Olitpa ollut mökin, joka valtakunnan verkon ulottumattomissa, omistajana yli 30 vuotta tai olet juuri ostanut mökin ensimmäistä kertaa, akut ovat jotain sellaista, joihin olet todennäköisesti uhrannut ajatuksen tai useamman. Kyse ei ole vain turvallisesta navigoinnista eri akkutyyppien viidakossa, mutta oikean akun valitseminen mökillesi ja tarpeisiisi on yksi tärkeimmistä asioista, joita teet omassa paratiisissasi.
 
Yksi Sunwindin suurimmista kauden 2020 uutuuksista on tämä litiumakku - akku, joka yhdistää kaikki parhaat teknologiset osatekijät, ja tuloksena on Sunwind Lithium Heat 300At, joka sopii erinomaisesti melkein mihin tahansa kesämökkiin, asuntovaunuun ja veneeseen.
 
Useita akkutekniikoita
Markkinoilla on useita erityyppisiä akkutekniikoita, ja jos sinulla on ollut ”sähkötön mökki” pitkään, on todennäköistä, että sinulla on vuosien varrella ollut kokemusta useista eri akkutyypeistä.
 
Yleisimmät akkutyypit ovat AGM, lyijy / happo, hyytelö, hiili ja litium. Erityyppisillä akkutekniikoilla on hiukan erilaiset ominaisuudet, joten on tärkeää, että tutustut niihin hyvin.
 
Kuinka valita oikea akku mökille - lue lisää täältä!
 
Mutta mikä on tämä akku, joka erottuu erittäin sopivaksi akuksi useimmille mökeille, melkein täysin riippumatta perinteisistä valintatekijöistä, jotka sinun on otettava huomioon? Vastaus on litium-lämpöakku.
 
- Litium-lämpöakuilla on kaikki aikaisemmin tuntemiemme litiumakkujen upeat ominaisuudet ja vähän enemmän! Lyhyesti sanottuna tämä on turvallisempi ratkaisu, mikä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse huolehtia riittävästä virrasta tai että akku rikkoutuu, sillä on pitkä käyttöikä, mikä tarkoittaa vähemmän vaivaa vaihtamisen kanssa ja on paljon kustannustehokkaampaa ajan myötä, kertoo Sunwindin perustaja ja johtaja Nils Vøllestad.
 
Lue lisää ja tilaa omasi täältä: Lithium Heat 300At - täydellinen akku vapaa-aikaan!
 
Hieman pidempi versio menee seuraavasti:
 
Litiumin edut
Litium Heat akulla on samat litiumakkujen tekniset ominaisuudet, yhdellä suurella erolla: perinteisiä litiumparistoja ei voida ladata suurella virralla, kun ympäröivä lämpötila laskee alle 0 asteen, mutta litium Heat -akkua voi.
 
Litium Heat sopii sinulle, joka haluaa litiumakkuja, jotka voidaan ladata miinusasteina - juuri tämä tekee Lithium Heat 300A: sta täydellisen vapaa-ajan akun. Niissä on paristokennojen ympärillä oleva lämmityskalvo, joka käyttää osan akkuun syötetystä energiasta. Lämmityskalvo varmistaa, että kennot saavuttavat tietyn lämpötilan, jotta litiumakku voidaan ladata, vaikka huonetilassa olisi miinusasteita. Lämmityskalvo ei kuluta virtaa, ellei akun sijoituspaikka ole pakkasen puolella. Eli se toimii tällöin ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa litiumakku.
 
Pitkä käyttöikä – investointi ei kustannus.
Hyvälaatuisilla litiumakuilla on erittäin pitkä käyttöikä. Tämä on hyvä asia sekä ympäristölle että lompakolle.
 
- Käytännössä tämä tarkoittaa, että Lithium Heat 300At -akku voi kestää yli 20 vuotta ja toimia yhtä hyvin läpi koko elinkaarensa. Muilla akkutekniikoilla on melkein taattu, että sinun on vaihdettava akkupankki ainakin kerran, ellei enemmän, saman ajanjakson aikana.
 
Vaikka litiumlämpöakun hinta saattaa tuntua korkealta, tämä on otettava huomioon akun käyttöikä, jolloin vaihtoehtona on vaihtaa akkupankki useita kertoja, mikä tulee nopeasti paljon kalliimmaksi ajan myötä. Litiumakut pitääkin käsitellä investointina eikä kustannuksena, kuten muut akkuteknologiat.
 
Täältä löydät kaikki eri akkumme!
 
Huoltovapaa, nopea lataus ja hyvä energiankäyttö
Yksi litiumakun suurimmista eduista on se, että voit käyttää melkein koko akun kapasiteettia, eli noin 90%.
 
- Jos sinulla on AGM-akku, voit käyttää sitä 50-60%, mutta korkealaatuista litiumakkua voit purkaa noin 90% asti, Nils selittää. Lisäksi litiumakku latautuu täyteen myös nopeammin kuin muiden akkuteknologioiden akut.
 
Litiumparistot ovat huoltovapaita paristoja: ne ovat tiukkoja eivätkä sulfatoidu, kuten tapahtuu muissa akuissa.
 
- Litiumparistot ovat siten huoltovapaita ja lisäksi kestävät asioita, joita muut akkutyypit eivät kestä. Litiumakkujen kanssa ei mm. tarvitse olla jatkuvasti varmistamassa, että akku on ladattu täyteen säännöllisesti!
 

Litiumakku ei vahingoitu, vaikka se joutuisi talvehtimaan esim. puoliladattuna, eikä myöskään vaadita akun säännöllistä täyteen lataamista kuten AGM:n ja lyijy-/ happoakun kanssa.
 
- Litiumparistot latautuvat huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi AGM, mikä on toinen etu, jonka kokeneet mökkiläiset arvostavat, Nils sanoo.
 
Pieni paino
Veneisiin ja matkailuautoihin, joissa keveys on tärkeää, litiumakku on aina ensisijainen ratkaisu. He yksinkertaisesti saavat enemmän energiaa, enemmän ampeeritunteja vastaavaan tai pienempään kokoon ja painoon.
 
- Paino-argumentti on tietysti tärkeä myös niille, joilla on pitkä ja raskas tie mökille (esim. venematka). Ei ole kenenkään mielestä mukavaa kannella tasaisin välein useiden satojen kiloisia akkupankkeja, mutta se tosiasia, että esim. AGM-akun käyttöikä on rajallinen, pakottaa näin toimimaan. Tällöin kevyempi litiumakku ratkaisee tämän ongelman helposti.
 
Asiantuntijoiden suositus
Sunwindin tekninen johtaja on puheessaan selvä:
 
- Litiumakulla, kuten Lithium Heat 300Ah, saat kaikki litiumakun hyvät ominaisuudet - lämpövastus, jonka avulla akku latautuu kylmässä, ja suuri koko tarkoittaa, että se voi yksinään korvata perinteisen 2 x 260Ah akkupankin. Noin 250Ah käytettävissä oleva energiamäärä riittää useimpien sähköttömien mökkien energiantarpeeksi, Alexander Haug selittää.
 
Toinen akku, jolla on erittäin hyvät tekniset ominaisuudet, on High Power 100At-litiumparisto.
 
- Tässä saat jälleen kaikki upeat litiumominaisuudet, mutta tämä akku on myös erinomainen käynnistysakku, koska se voi vetää paljon virtaa lyhyessä ajassa.
 
Lue lisää: Sunwind Lithium High Power 100At!
 
Näin voit laskea tarvitsemasi akun kapasiteetin
Akun tulisi kattaa se energiantarve, joka kuluu, kun käytät mökilläsi eri sähkölaitteita kuten valaistusta, pienelektroniikan latausta, tai vaikka televisiota. Siksi on tärkeää, että lasket etukäteen kuinka paljon virtaa aiot käyttää, ja siten tiedät kuinka suuren akun tarvitset tuon tarpeen täyttämiseksi.
 
Lue lisää energialaskennasta ja akkujen mitoituksesta täältä!
 
Kaikkien laitteiden lähtöteho ilmoitetaan watteina (W). Laskemalla yhteen kuinka monta wattia oletat käyttävän kaikkia laitteita yhdessä päivässä (esimerkiksi käytät 5 watin lamppua kahden tunnin ajan), muunnat wattitunnit ampeeritunniksi (At / Ah) jakamalla tehon käyttöjännitteellä (V). Esim: X wattituntia/ 12 volttia = Y ampeerituntia. Sitten tiedät suurin piirtein, kuinka ison akkupankin tarvitset.

Oletko edelleen epävarma? Haluatko lisätietoa akkupankin mitoituksesta tai litium Heat -akusta? Ota yhteyttä sunwind@sunwind.fi tai 020 1102 600