Siksi DAB-radio sammuu, kun LED-lamppu kytketään päälle

1 tammikuuta 2019

Kun DAB-radio tuli markkinoille vuonna 2017, useat matkustamon omistajat ovat kokeneet, että heidän on valittava radion tai valon välillä. Tekninen johtaja Alexander selittää 12 voltin LED-lamppujen ja DAB-radion välisen suhteen täällä!

2017 oli vuosi, jolloin Norja ensimmäisenä maana maailmassa katkaisi FM-verkon ja teki kuuntelukokemuksesta täysin digitaalisen DAB-radion eturintamassa.
 
Täysin digitaalinen radioaika
Lyhyesti sanottuna digitaalinen radio tarkoittaa, että radiosignaalit lähetetään vain digitaalisesti, ja voit nyt kuunnella radiota Internetin, television tai DAB-radion kautta. Tämä eroaa perinteisestä FM-radiosta, joka lähetettiin taajuusmodulaatiolla (FM).
 
Jotkut paikallisradioasemat lähettävät edelleen FM-verkossa lähetyksiä ja tekevät niin vielä parin vuoden ajan.

 

Radio ohjaamossa
Vuonna 2017 tuhansia matkustamoradioita vaihdettiin uusiin DAB-radioihin, jotta ihmiset voisivat jatkaa radion nauttimista matkustamossa. Mutta tässä useat matkustamon omistajat kohtaavat uuden ongelman: kun LED-lamppu sytytetään, DAB-radio sammuu ja lähetys pysähtyy.
 
Mikä on syynä tähän? Sunwindin tekninen johtaja Alexander Haug selittää asian näin:
 
- Tämä on melko vaikeasti selitettävissä oleva ilmiö, mutta lyhyesti sanottuna käy usein ilmi, että DAB-radiolla on vaikeuksia vastaanottaa signaaleja, koska tietty taajuus on häiriintynyt. Se johtuu siis sähkömagneettisesta kohinasta.

Alexander selittää esiintyvän melun seuraavasti:
 
- Jos kaksi sähkökomponenttia, tässä tapauksessa LED-lamppu ja DAB-radio, ovat liian lähellä toisiaan luonnollisella taajuudella, kohina saa DAB-radion lopettamaan lähetyksen toiston, koska vastaanotto muuttuu liian huonoksi.
 
Näin voit kuunnella radiota LED-lampun valossa
- Kaikkiin hyteihin on vähän vaikea löytää ratkaisua, koska ongelma piilee järjestelmässä, ei LED-polttimoissa (edellyttäen, että ne ovat EMC-sertifioituja kuten kaikki Sunwind-polttimot), Alexander selittää.
 
Vielä on kokeilemisen arvoinen ratkaisu sinulle 12 voltin radion kanssa:

 
- Ferriittiytimet ovat pieni "pala", joka voidaan helposti kiinnittää radion johtoon, mikä auttaa vähentämään melua. Se kiinnitetään mahdollisimman lähelle laitetta. Olet ehkä nähnyt esimerkiksi PC-laturissa, että sen johdon ympärillä on pieni musta lieriömäinen pala lähellä paikkaa, jossa laturi kytketään tietokoneeseen. Tämä pala on ferriittisydän, Alexander selittää.
 
- Vaihtoehtoina on aloittaa radion tai lamppujen/polttimoiden vaihto, tai mahdollisesti saada sähköasentaja mittaamaan melu ja etsimään oikea ydin radion mykistävän taajuuden poistamiseksi. Valtaosalle ihmisistä tämä on epäolennainen ratkaisu, koska kustannukset ovat korkeat, Haug huomauttaa.
 
Ferriittiytimiä voi ostaa useimmilta elektroniikkaalan erikoisliikkeiltä.


Valkoinen "pala" langassa on ferriittisydän, joka vähentää sähkömagneettista kohinaa.

- Paristokäyttöiset DAB-radiot ovat vähemmän ongelmallisia
Kun olet ostamassa DAB-radiota matkustamoon, on tärkeää valita oikea radio. Saatavilla on sekä akkukäyttöisiä DAB-radioita että radioita, jotka on suunniteltu 12 voltin jännitteelle.
 
- Paljon puhutaan ja kirjoitetaan DAB-radioista, jotka kuluttavat akkuja, mutta yleensä paristokäyttöiset DAB-radiot pitävät vähemmän melua. Jos se yhtä hyvin sammuu, ratkaisu voi olla yhtä yksinkertainen kuin radion siirtäminen fyysisesti kauemmas LED-polttimoista.

- Norjan erityinen ongelma
Suurin osa EU-maissa elektroniikkaa sisältävien laitteiden valmistukseen sovellettavista standardeista ja määräyksistä on Norjassa hyväksytty. Tästä syystä esimerkiksi nykyisten EU-standardien mukaan valmistetut tuotteet on merkittävä CE-merkillä, joka osoittaa, että ne ovat sallittuja Norjassa ja muualla Euroopassa.
 
- Mökkien omistajien kokemukset DAB:sta ovat suurelta osin ainutlaatuisia norjalaisia ​​ongelmia, koska olemme ainoa maa, joka on ottanut käyttöön DAB:n, Alexander sanoo. - Nopeaa ratkaisua ei todennäköisesti tule, koska ongelma on niin pieni eurooppalaisessa ja kansainvälisessä kontekstissa.
 
Kaikki Sunwindin polttimot ja lamput ovat EMC-sertifioituja, joten ne täyttävät kaikki eurooppalaiset vaatimukset.