Pikakurssi aurinkopaneelipaketeista

1 maaliskuuta 2018

Harkitsetko aurinkokennojärjestelmän hankintaa? Täältä voit lukea hieman lisää aurinkokennojärjestelmän eri elementeistä ja siitä, mitä sinun tulee miettiä ennen asennuksen aloittamista.

 

Aurinkokennojärjestelmä koostuu seuraavista elementeistä

 

Aurinkopaneeli
Aurinkopaneeli muuntaa valon sähkövirraksi, joka varastoituu akkuihin. Paneeli koostuu useista yksittäisistä soluista. Se on kennojen lukumäärä, joka määrittää latausjännitteen.

 

Säädin
Sääntelyviranomaisella on kaksi päätehtävää. Sen pitäisi estää virtaa palaamasta paneeliin yöllä. Se tekee tämän estodiodin avulla. Toinen päätehtävä on jatkuvasti seurata akun jännitettä ja verrata sitä huoneen lämpötilaan. Akku on ladattava kaasurajaan asti, ja tämä vaihtelee lämpötilan mukaan. (Säätimemme on siksi varustettu lämpötila-anturilla).

0 °C:ssa se on 15 V ja +20 °C:ssa 14,4 V. Kun akut on ladattu kaasurajaan asti, lataus on vaihdettava jatkuvasta latauksesta pulssilataukseen, jotta akut eivät ylilatautuisi. Pulssitaajuus vaihtelee niin, että paristot pysyvät maksimissaan. Tämä näkyy volttimittarissa siinä, että neula antaa korkeamman lukeman säännöllisin väliajoin.

Säädin on myös varustettu instrumenteilla. Yksi, kaksi tai kolme, riippuen siitä, minkä mallin olet ostanut. Säätimessä on pääkytkin, joka katkaisee kulutuksen, kun poistut ohjaamosta. Tämä ei vaikuta lataustoimintoon. Lisäksi säätimeen voidaan toimittaa akkumonitori, joka katkaisee kulutuksen automaattisesti, kun akun kapasiteetti on alhainen.

Akku
Käytämme aurinkosähköjärjestelmiimme pääasiassa venttiiliohjattuja AGM-akkuja, jotka on suunniteltu kestämään monia ja syväpurkauksia. Jopa 70 % akun kapasiteetista on käytettävissä kulutukseen, koska akkua ei saa koskaan tyhjentää kokonaan. Tämä lyhentää akun käyttöikää. Akku, jota ei koskaan tyhjennetä yli 50 %, kestää pidempään kuin akku, joka on täysin tyhjä joka kerta.

Akun kunto voidaan tarkistaa käyttämällä säätimen volttimittaria tai asentamalla akkumonitori, joka antaa tarkkoja tietoja. Käytä säätimen volttimittarissa olevaa lepojänniteasteikkoa lepojännitteen lukemiseen. Monet ihmiset käyttävät hapon painoa akun kunnon mittana (tämä ei ole mahdollista suljetuissa akuissa, kuten AGM tai geeli).

Asennussuunnitelma ja kokoonpanojärjestys

1. Aurinkopaneeli
Kiinnitä ensin latauskaapelit ja kiinnikkeet paneeliin. Katso kannatinkotelosta kiinnikkeen asennus. Kiinnitä sitten paneeli etelään päin olevaan seinään tai puuhun. Tee reikiä seinään poranterällä. Muista tiivistää reikä silikonilla. Jos poraat ulkopuolelta, poraa mieluiten ylöspäin. Se estää sadeveden pääsyn sisään.

2. Säädin
Kiinnitä säädin seinälle huoneessa, johon akut asetetaan. Muista kytkeä pääkytkin pois päältä, kun työskentelet jännitteisten johtojen kanssa.

3. Akut
Jos olohuone on etelään päin, voidaan paristot edullisesti sijoittaa sinne. Tämä tarkoittaa, että etäisyys paneeliin ja suuriin sähkön kuluttajiin on pieni. Akut toimivat myös paremmin, kun ne ovat lämpimässä huoneessa. Kun akut kytketään rinnan, suosittelemme käyttämään kaapelia, jonka poikkileikkaus on 2x6mm2.

4. Johtamiskurssit
Vedä johdot säätimestä paikkoihin, joissa haluat saada virtaa. Käytä kaapelin paksuustaulukkoa ohjeena laskeaksesi, mitä kaapelin poikkileikkausta tulisi käyttää.

5. Yhteys
Liitä paristot säätimeen.

6. Latauskaapelit
Reititä johto paneelista säätimeen.

Aurinkopaneelien sijoitus
Aurinkopaneeli tulee sijoittaa niin, ettei mikään kenno ole varjostettu. Jos näin tapahtuu, aurinkopaneelin vaikutus heikkenee huomattavasti. Aurinkopaneeli on siksi sijoitettava niin matalalle seinälle, ettei se ole kesäkuukausina katon harjanteen varjossa. Ajattele myös kuinka korkealle lumet nousevat talvella. Lumi ei saa peittää osia paneelista pitkän talvikauden aikana.

 

On myös tärkeää, että aurinkopaneelin edessä ei ole puita. Jos sinulla on useampi kuin yksi aurinkopaneeli, ne on sijoitettava myös eteläseinään. Ei ole mitään järkeä levittää aurinkopaneeleja ympäri matkustamoa yrittääkseen saada aurinkoa koko päivän. Aurinkopaneelin vaikutus riippuu myös asennuskulmasta.Sunwind on kehittänyt säädettävän kiinnitystelineen, jota säädetään auringon korkeuden mukaan eri vuodenaikoina.

Akkujen sijainti
Aurinkopaneelit on sijoitettu eteläseinään. Aseta paristot olohuoneeseen, jos se on etelään päin. Ne voidaan sijoittaa sohvan tai vastaavan taakse. Avoimet akut voidaan laittaa muovisäiliöön, jos happoa roiskuu. Kaikki akut toimivat parhaiten huoneenlämmössä. Tässä paikassa on lyhyt matka aurinkopaneelista säätimeen ja edelleen akkuihin. Näin pääsemme lyhyen matkan akuista ja säätimestä "suuriin kuluttajiin", kuten olohuoneeseen sijoitettavaan televisioon ja lamppuihin.

Säätimen sijoitus
Säätimen tulee olla samassa huoneessa akkujen kanssa. Tämä on tärkeää, jotta akut eivät lataudu väärällä jännitteellä. Säätimemme on varustettu lämpötila-anturilla, joka säätää latausjännitettä huonelämpötilan mukaan. Jännitehäviöiden välttämiseksi akkujen ja säätimen välillä ei saa olla liian suurta etäisyyttä.