Ethän ole asentanut aurinkopaneeleitasi näin?

8 maaliskuuta 2018

Aurinkopaneelin oikea sijoitus on erittäin tärkeää. Mutta kauhuesimerkki kauhuesimerkin jälkeen antaa Sunwindin tekniselle johtajalle painajaisen painajaisen jälkeen. Oletko tehnyt saman virheen?

Kotelon yläosassa olevassa kuvassa on kaksi aurinkopaneelia, molemmat väärin. Vasemmalla aurinkopaneeli on joidenkin korkeiden pensaiden takana, jotka luovat pitkiä varjoja paneeliin. Oikeanpuoleinen paneeli ei ole vain asennettu korkealle tuulisuksen alle, vaan se on täysin varjossa.

 

Mökin omistajat tietävät usein paljon 12 voltista ja sähköstä, mutta monet tekevät silti pääsyntin: aurinkopaneelin väärän sijoituksen.

Väärä sijoitus on tuhoisa
Aurinkopaneelin varjostaminen on pahinta mitä voit tehdä sähköntuotannollesi. 10 % varjostus paneelissa tarkoittaa 90 % tehohäviötä! Sanomme sen vielä kerran, jotta se todella uppoaa - 10 % varjossa johtaa huikean 90 % tehohäviöön. Aurinkopaneelin oikea sijoitus on ehdottomasti tärkein asia, jonka voit tehdä saadaksesi kaiken irti aurinkokunnastasi. Mikä on oikea sijainti, saatat ihmetellä nyt?
 
– Pienetkin varjot aurinkopaneelissa aiheuttavat merkittäviä tappioita, sanoo Alexander Haug, Sunwindin tekninen johtaja. Hänellä on vuosien varrella ottamiaan paksu kasa valokuvia väärin sijoitetuista aurinkopaneeleista. Näitä käytetään pelkoon ja varoitukseen, kun Alexander luennoi aurinkoenergiasta.

Näin aurinkopaneeli tulee sijoittaa

Aurinkopaneelin oikea sijoitus ei vaadi paljon.

Paneeli on sijoitettava etelään.
Etelä on optimaalinen kulma auringon (joka nousee idässä ja laskee lännessä) hyödyntämiseen. Lounais on seuraavaksi paras vaihtoehto riippuen siitä, missä maassa olet.

Aamulla 10:stä kahteen aamulla aurinkopaneeli tuottaa eniten sähköä.
Siksi on tärkeää, että paneeli saa auringonvaloa tänä aikana. Tietysti mitä kauemmin paneeli paistaa aurinkoa, sen parempi, mutta varmista, että aurinko paistaa vähintään klo 10-14.

Paneelin optimaalinen kulma.

Tämä riippuu vuodenajasta. Tässä puhutaan paneelin kulmasta seinään nähden, johon se roikkuu. Kiinnikkeiden, joilla aurinkopaneeli kiinnitetään seinään, tulee olla säädettävissä. Säädä näitä kerran kesällä ja kerran talvella. Kesällä aurinko on korkeammalla taivaalla ja 35 asteen kulma on ihanteellinen kesän korkean auringon hyödyntämiseen. Talvella aurinko on alempana taivaalla - 15 asteen kulma on silloin ihanteellinen.

feilplassert.jpeg

Nämä aurinkopaneelit ovat käytännössä kasvaneet puuhun. Täällä mökin omistaja tuskin saa toivottua vaikutusta paneeleista, ja tämä johtuu tietysti väärästä sijoituksesta!

 

Voinko saada pyörivän aurinkopaneelin?
Markkinoilla on joitain ratkaisuja, joissa on moottori, joka pyörittää paneelia auringon mukaan. – Suurimmassa osassa tapauksista tämä moottori kuluttaa enemmän sähköä kuin aurinkopaneeli tuottaa ylimääräistä, ja sitten piste menetetään, sanoo Marianne Emblemsvåg Sunwindisstä.
 
Alexander tarkentaa: - Tällaisen luotettavan järjestelmän hankkiminen tulee olemaan niin suuri kustannus ja hyöty niin pieni, että se ei ole kannattavaa useimmille ihmisille. Sitten on viisaampaa ostaa toinen aurinkopaneeli, jonka asetat etelään, se antaa paljon paremman vaikutuksen!
 

Varo tätä
On olemassa joukko esteitä, joita et ehkä ole ajatellut asentaessasi aurinkopaneelia. Klassisin esimerkki aurinkopaneelin väärästä sijoituksesta ovat hytit, joissa paneeli roikkuu suoraan katolla olevien tuulisuksien alla. Myös tielle jäävät esineet, kuten puut ja pensaat, tulee poistaa tai leikata, jotta oksat eivät jätä varjoa aurinkopaneeliin. Satelliittiantennit ja putket pystyvät myös luomaan tarpeeksi varjoja, jotta niillä on erittäin tuhoisa vaikutus. Sama koskee paneelin lunta - tässä sinun täytyy mennä ulos ja harjata kaikki lumi pois!

 

Varjo väistämätön – mitä sitten?
Esimerkiksi purjeveneessä oleva aurinkopaneeli on kiistatta vaarassa joutua varjon säännöllisin väliajoin. Tee perusteellinen tutkimus - esimerkiksi purjeveneiden aurinkopaneeleissa on taitettavat paneelit, joita liikutat sen mukaan, missä aurinko on. Toinen vaihtoehto on useita pienempiä paneeleja, jotka on asennettu eri paikkoihin varjostusriskin hajauttamiseksi.
 
Sen sijaan, että aurinkopaneeli asennettaisiin korkealle matkustamon seinälle tuulisuksien alle, sen asentaminen katolle ilman esteitä voi olla ratkaisu. Tämä olettaa, että sinulla on mökki paikassa, jossa talvella ei sada paljoa lunta - lumi on toinen este, joka estää paneelin täyden hyödyntämisen. Toinen vaihtoehto on asentaa paneeli maatelineelle. Sitten voit sijoittaa maatelineen kokonaan etelään päin ilman esteitä ja varmistaa paremmat aurinkoolosuhteet kuin mitä voisit saada, kun ohjaamon sijainti ja paneelitila rajoittavat sinua.