Asiakastarina: Stefan päivitti mökkiään ja asensi aurinkopaneelijärjestelmän

24 maaliskuuta 2021

- Sähkön järjestäminen sähköverkosta maksaisi meille todella paljon, mutta aurinkopaneelien avulla pärjäämme loistavasti! Lue lisää siitä, kuinka Stefan ja Karin järjestivät mökkiinsä sähköt jotta mökkiä voi käyttää ympäri vuoden.

Stefan ja Karin Peterson ovat varustaneet mökkinsä Kvilselenin Fäbodarissa Malungin ulkopuolella Sunwindin aurinkopaneelijärjestelmällä.

- Mökiltämme on 6 km lähimpään sähköverkon kaapeliin, joten mökkimme liittäminen sähköverkkoon maksaisi todella paljon, kertoo Stefan.

- Sähkökaapelin vetäminen mökille maksaisi muutama miljoona kruunua. Siksi mökin sähköistäminen ei ole ollut tähän mennessä ajankohtainen vaihtoehto. Selviämme varsin hyvin pienitehoisella aurinkopaneelijärjestelmällämme, hän kertoo.

Mökin 12 V:n aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa tarvittavan määrän energiaa.

- Meillä on suhteellisen paljon valoja ja lataamme mobiililaitteitamme sekä muita pienempiä laitteita, kuvaa Stefan.

Lisätietoja kaikista Sunwinding aurinkopaneelijärjestelmistä täältä!

Ratkaisu löytyy sellaisten laitteiden käyttöön, jotka on suunniteltu 12 V:n sijaan toimimaan 230 V:lla.

- Mökillä on myös invertteri, joka tuottaa 230 V ja sen avulla voimme käyttää tavanomaisia laitteita, joiden virrankulutus on kohtuullinen – voimme käyttää laitteita, joiden maksimiteho on 250 W. Lisäksi sen avulla voimme ladata sähkötyökalujen akkuja, käyttää uniapnean hoidossa tarvittavaa CPAP-laitetta ja vastaavia. Sisä- ja ulkotiloihin sijoittamamme LED-valaistus toimii vähäisellä virrankulutuksella, kertoo Stefan.

Mökillä vietetään paljon aikaa

Hiljattain eläköityneena pariskuntana Stefan ja Karin viettävät suuren osan kesäkaudesta mökillä ja sähköjärjestelmä parantaa mökillä oleskelun mukavuutta oleellisesti.

Mökki, joka on vanha kesähuvila 1850-luvulta koostuu suuresta tuvasta, makuuhuoneesta ja keittiöstä, yhteensä 34 neliömetriä. Mökki on kunnostettu mutta sen perinteinen henki on säilytetty.

- Hankimme ensimmäisen aurinkopaneelimme vuotta 1991, kertoo Stefan.

- Olemme laajentaneet aurinkopaneelistoa ja modernisoineet siihen sisältyviä osia. Vanha järjestelmä käyttää vielä vesipumppua sekä lisärakennusta, jossa meillä on pesuhuone. Uudempi Sunwindin toimittama aurinkopaneelijärjestelmä vastaa kaikesta muusta, Stefan jatkaa.

Suurin osa järjestelmästä on asennettu itse

Stefan on asentanut molemmat aurinkopaneelit telineeseen katon harjan yläpuolelle, joten järjestelmä tuottaa sähköä vaikka aurinko olisi alempana. Lisäksi paneeleita on asennettu eri kulmiin maksimaalisen tehon aikaansaamiseksi läpi koko päivän. Toinen on asennettu osoittamaan suoraan etelään, toinen lounaaseen. Valoisimpana vuodenaikana järjestelmä lataa akkuja kello kahdeksasta aamulla iltakuuteen.

- Sain paljon apua Sunwind jälleenmyyjältä itse aurinkopaneelipaketin valintaan liittyen, kuvailee Stefan.


- Se on valtuutettu Sunwind-jälleenmyyjä ja osaava sekä palveluvalmis kumppani. Mutta asensin kaapelit ja laitteet itse, eikä se ollut mitenkään monimutkaista. Lopuksi tilasin paikalle sähköasentajan tarkistamaan koko asennuksen kerralla, Stefan kertoo.

Mökkiä käytetään ympäri vuoden

- Kesäkauden aikana pärjäämme loistavasti aurinkopaneelijärjestelmän tuottamalla virralla, kertoo Stefan.

Mutta uusi aurinkopaneelijärjestelmä ei ole ainoa Sunwind-tuote, jonka Stefan ja Karin ovat hankkineet mökilleen:

- Talvisin tarvitsemme myös muita lisämukavuuksia, joita ei kaikkea pysty toteuttamaan aurinkoenergialla. Tällöin käytämme diesel-käyttöistä Wallas-lämmitintä jatkuvasti. Koska sen virrankulutus on vähäistä, se soveltuu tilanteisiin joissa auringonvaloa on vain vähän käytettävissä. Silloin, kun on kaikkein kylmin kausi ja vähiten auringonvaloa meillä on akkulataaja lisävarusteena. Voimme ladata akkuja muutaman päivän ajan jolloin pärjäämme talvellakin tarvittaessa, hän kertoo.
 

Lisänä kaasukäyttöiset uuni, vedenlämmitin sekä aurinkoilmalämmitin

- Ruoan ja lämpimän veden kuumennamme kaasun avulla. Voimme kuivattaa sisäilmaa ja pitää tietyn peruslämmön mökissä aurinkoilmalämmittimien avulla. Kaikki toimii loistavasti ja viat ja virransyöttö on täysin itse hallittavissa, kertoo Stefan tyytyväisenä.