Kuinka huoltaa saunaa ennen syksyä

24 syyskuuta 2021

Lämpötila laskee, ja syksy on pian täällä - sitten on vihdoin aika rentoutua syksyn mökissä. Mutta ennen mökkikauden aloittamista on tärkeää muistaa, että mökki ja sauna tarvitsevat säännöllistä huoltoa.

Olemme koonneet muutamia vinkkejä, joita voit hyödyntää saunan vuosihuollossa.

 

Tämä on tarkistettava puulämmitteisellä kiukaalla 

 

Harvia_kiuas-768x576.jpgTarkasta kiuas ja sen rakenne. Tarkista, tarvitsevatko kiukaan osat huoltoa tai tarvitseeko kiukaan vaihtoa.

Käytä taskulamppua perusteelliseen tarkastukseen: siirrä kiuaskivet pois, avaa kiukaan ovi, loista valo uunikammioon ja tarkista, onko uunissa reikiä.

Jos kiuas ei lämpene kunnolla, se johtuu yleensä siitä, että lämpöä vuotaa jostain. Tässä tapauksessa kannattaa harkita kiukaan vaihtamista, sillä se voi olla turvallisuusriski.

 

Huolla tai vaihda kiuaskivet

Kiuaskivien kunnosta riippuen ne saattavat joutua vaihtamaan, mutta joka tapauksessa kivet kannattaa pinota uudelleen. Käytä samalla tilaisuutta huuhdella kivipöly pois kivistä.Harvia_kiuaskivet-768x576.jpg

Voit tarkistaa kivien kunnon painamalla kaksi kiveä yhteen. Jos kivet ovat muuttuneet keltaisiksi, on aika vaihtaa ne uusiin.

 

 

 

 

Puhdista saunan kiuas

Sauna voi tuottaa näkyviä valkoisia kalkkikerrostumia kiukaan pintaan. Ne voidaan helposti poistaa vedellä ja etikalla tai sitruunahapolla.

Tutkia ja puhdistaa puuta

Tarkista, että lankkujen rakenne on hyvässä kunnossa eikä sitä tarvitse vaihtaa.

Jos lankut tarvitsee vain puhdistaa, käytä pehmeää harjaa ja pese ne lämpimällä vedellä ja sopivalla pesuaineella. Harvia_lauteet-768x432.jpg

Hio lankut aina puun syysuunnassa ja huuhtele lankut pari kertaa poistaaksesi kaikki pesuaine.

Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä, jotta puukuidut sulkeutuvat ja tulevat likaa hylkivämmiksi. Kuivaa sitten saunan kaikki pinnat huolellisesti.

Kun lankut on puhdistettu, ne tulee käsitellä parafiiniöljyllä. Tämä antaa suojaa ja korostaa puun sävyjä.

Testaa öljyä ensin piilossa olevalla paikalla, kuten lankun alapuolella, nähdäksesi, kuinka öljy vaikuttaa puun sävyyn.

Jos lankut ovat tummuneet, voit hioa ne kevyesti hiekkapaperilla ja käsitellä sopivalla säilöntäaineella.

Harvia Saunanhoitosetti on täydellinen tuotepaketti saunan puhdistamiseen ja huoltoon. Pakkaus sisältää saunanpuhdistusaineen, parafiiniöljyn ja sienen, suojakäsineet ja hiekkapaperin.

 

 

Vie saunakokemuksesi uudelle tasolle

Päivitä olemassa oleva sauna uusilla lisätarvikkeilla, kuten Legend-sarjan lämpömittarilla tai pyyhekoukuilla, tai valitse suosikkituoksusi herkullisista saunatuoksuista, jotka tarjoavat erityisen miellyttävän ja tuoksuvan saunan.

Uusi saunakauha ja -kauha setti tekee veden ottamisesta puhdasta nautintoa, ja uudella polttopuukorilla voit helposti kuljettaa polttopuita saunaan.

Syksyinen saunamökki auttaa aina nostamaan mökkielämystäsi pari pykälää ylöspäin. Kun huolto ja siivous on vihdoin tehty, voit nauttia laiskoista ja rentouttavista syyspäivistä kauniissa saunassasi.

Harvia_Nättinen_Hybridi02_maisema.jpg

 

Sundwind on Harvian virallinen jakelija Norjassa. Sauna-tuotteet ei ole saatavilla Sundwind:in jakelukanavien kautta Suomesta.