Sunwind selittää: verkkoaurinkopaneelit puoliksi leikatuilla kennoilla ja niiden edut

12 huhtikuuta 2021

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä puoliksi leikattu verkkopaneeli oikeastaan ​​on ja mitä etuja saat tämäntyyppisestä aurinkopaneelista.

Aurinkomarkkinoiden uusin trendi kadunmiehen kannalta on niin sanotut puolileikatut verkkopaneelit tai puolikennoiset aurinkopaneelit. Tämän tyyppisellä paneelilla on monia etuja: halvempi hinta kuin perinteisillä 12 voltin paneeleilla, suurempi teho/m2, nopeampi akkupankin lataus ja ennen kaikkea paneeli tarjoaa latauksen huolimatta siitä, että osat siitä ovat varjostettuja.

 

Lue lisää saadaksesi lisätietoja kaikista puoliksi leikatuilla kennoilla varustettujen verkkoaurinkopaneelien ominaisuuksista ja selvitä, sopiiko tämä mökkiisi seuraavan kerran, kun aurinkopaneeleja tai -asennuksia on päivitettävä.

Tämä on aurinkokenno

Aurinkopaneelissa oleva aurinkokenno tai aurinkokenno on kenno, joka muuntaa aurinkoenergian sähköenergiaksi käyttämällä aurinkosähkövaikutusta - tai toisin sanoen; diodi, joka muuttaa valon sähkövirraksi. Aurinkosähköilmiö on sekä kemiallinen että fysikaalinen ilmiö, jossa materiaaliin syntyy jännitettä ja sähkövirtaa, kun se altistuu valolle.

 

Materiaalien elektroninen rakenne on tärkeä prosessin toimimiseksi aurinkopaneelissa, ja usein käytetään piitä, joka sisältää pieniä määriä booria tai fosforia eri kerroksissa. Kiteinen pii on aurinkokennon yleisin puolijohdemateriaali.

 

Näin aurinkopaneeli toimii

Valo koostuu pienistä "energiapaketeista", joita kutsutaan fotoneiksi. Fotonit ovat alkuainehiukkasten tyyppejä, joista kaikki valo (ja muu sähkömagneettinen säteily) koostuu tai koostuu. Kun aurinko paistaa ja auringonsäteiden fotonit osuvat aurinkokennoon, solu absorboi ne. Jos fotoneilla on tarpeeksi energiaa, ne saavat solun vapauttamaan elektroneja. Jos fotoneilla ei ole tarpeeksi energiaa, energia muuttuu lämpöenergiaksi.

 

Vapautuneet elektronit menevät johtoihin ja kaapeleihin ja liikkuvat sähköpiirissä. Tuloksena oleva sähkövirta on tasavirran (DC) muodossa. Erityisen rakenteensa ja aurinkokennojen materiaalien vuoksi elektronit saavat liikkua vain yhteen suuntaan. Jos valo on voimakkaampaa, kirkkaampaa, joka sekunti vapautuu enemmän elektroneja ja sähkövirta on suurempi. Kennon jännite pysyy samana.

 

Jos tarkastellaan esimerkkiä, jossa on 36 solun paneeli, nämä kennot on kytketty sarjaan, jolloin jokainen kenno tuottaa n. 0,5 volttia kennon koosta riippumatta. 36 solua tuottavat sitten n. 18 volttia optimaalisessa latauksessa. Koska akun jännite on 12 volttia ja aurinkopaneelissa 18 volttia, näiden kahden välissä on oltava säädin, joka estää ylilatauksen ja varmistaa täyden latauksen.

 

Paneelin on annettava korkeampi jännite, koska virta "virtaa" alaspäin - eli jos se olisi antanut alle 12V, esimerkiksi 10V, akku ei olisi saanut virtaa. Jos aurinko paistaa, on jännite 18V, mutta jos taivaalla on pilviä, se luonnollisesti laskee, mutta koska tämä on pieni ero, jännite ei putoa alle 12V ja akku saa silti jonkin verran veloittaa.

Mikä on verkkopaneeli?

"Verkkopaneelilla" tarkoitamme aurinkopaneelia, joka on suunniteltu kytkettäväksi verkkoon tai "on grid" toisin kuin perinteiset 12 voltin aurinkopaneelit "off grid" tai tyypillisille mökkimarkkinoille, eli ratkaisuja, joita ei ole kytketty sähköverkkoon.

 

Perinteisesti verkkopaneelit on suunniteltu kytkettäväksi verkkoon, kun taas "tavalliset" 12 voltin aurinkopaneelit, jotka matkustamon omistaja tietää, on suunniteltu lataamaan akkuja.

 

Koska verkkopaneelit on tehty liitettäviksi sähköverkkoon, juuri tämän tyyppisiä aurinkopaneeleja tuotetaan ylivoimaisesti eniten maailmassa, koska verkkoon kytketty aurinkosähkö on suhteellisen yleistä monissa maissa. Yleisesti ottaen näemme, että n. 90 % aurinkopaneelituotannosta maailmanlaajuisesti on verkkopaneeleja, kun taas loput 10 % on aurinkopaneeleja, jotka on valmistettu lataamaan akkuja.

Mikä on "puolileikattu" aurinkopaneeli ja miten se toimii?

Kun puhumme aurinkopaneelista, jossa on puoliksi leikatut kennot tai "puolikenno"/puolikennopaneeli, se on yksinkertaisesti perinteisiä kennoja, jotka on jaettu kahteen - leikattu puoliksi tai puoliksi leikattu, jos haluat, mikä parantaa paneelin suorituskykyä ja kestävyyttä.

 

Perinteisissä 60- ja 72-kennopaneeleissa on 120 ja 144 puolikatkaistua kennoa, kuten Sunwind Grid 350W:ssa, jossa on 120 puolileikattua kennoa. Kun aurinkokennot puolitetaan, myös niiden virta puolittuu ja kennot voivat tuottaa hieman enemmän tehoa. Pienemmät solut kokevat vähemmän mekaanista rasitusta, mikä vähentää halkeilun mahdollisuutta. Puolikennomoduuleilla on korkeammat lähtöarvot ja ne ovat luotettavampia kuin perinteiset paneelit.

 

"Normaalissa" 12 voltin aurinkopaneelissa jokainen kenno on kytketty sarjaan, eikä se ole siinä mielessä tehokkaampi kuin heikoin kenno. Puoliksi leikattu ristikkopaneeli voidaan nähdä yhtenä paneelina, joka on itse asiassa kaksi kaksoispaneelia samassa kehyksessä. Aurinkopaneelin ylä- ja alaosa (tai kumpikin kaksoispaneelin osa) ovat riippumattomia toisesta puoliskosta, mikä tarkoittaa, että se toimii hyvin, vaikka jokin varjostaisi paneelin osia. Jos paneelin alaosa on varjostettu, yläpuoli toimii edelleen. Tämä on toinen hyvä argumentti puoliksi leikatun ristikkopaneelin ostamiselle mökille, jossa sinulla on nyt helpompi työskennellä sijoittelussa, olet vähemmän riippuvainen täysin nollavarjosta, puiden kaatamista jne.

 

Puoliksi leikatun ristikkopaneelin edut

On olemassa useita etuja, joista monet olemme jo maininneet. Selkeä etu on suhteellisen alhainen hinta muihin paneeleihin verrattuna. Tämä johtuu sekä tämäntyyppisten paneelien suuresta tuotantomäärästä että paneelien valmistustavasta - mutta yhteenvetona paneeli tuottaa enemmän tehoa (350W) samaan hintaan kuin 185W paneeli 185 wattillaan.

 

Näiden paneelien koko voi olla sekä plus- että miinuspuoli, riippuen hieman tilanteestasi. Sunwind Grid 350W:n kaltaisella aurinkopaneelilla saat paneelin, joka tuottaa suuremman tehon eli enemmän wattia pienemmällä alueella kuin jos sinulla olisi sama määrä wattia perinteisillä 12 voltin aurinkopaneeleilla.

 

Samalla se tarkoittaa, että yhden paneelin runko on suurempi kuin mihin olet tottunut, jos haluat korvata nykyisen aurinkopaneelin uudella ja suuremmalla verkkopaneelilla. Tilan löytäminen etelänpuoleiselle mökin seinälle voi olla haastavaa niille, joilla on pienemmät mökit tai isot ikkunat etelään päin, tai mökkejä alueilla, joissa kattoasennus ei sovi. On kuitenkin syytä mainita, että Sunwind Grid 350W:n koko on hyvin hallittavissa verrattuna muualla myytäviin paneeleihin, jotka ovat kooltaan suurempia ja tuottavat huonompaa tehoa.