Aurinkonergia 12V usein esitetyt kysymykset (FAQ)

2 marraskuuta 2020

Olemme keränneet tähän tavanomaisimmat kysymykset, joita asiakkaamme ovat esittäneet 12V järjestelmistä vastauksineen. Muista, että voit myös aina lähettää kysymyksiä tuotetuestamme. Lue tämä ensin ennen kuin lähetät kysymyksesi meille!

Kysymys: Mitä minun pitää hankkia, jos haluan toimivan aurinkoenergiajärjestelmän?

Vastaus: Aurinkoenergiajärjestelmän perusosat koostuvat yhdestä tai useammasta aurinkopaneelista, aurinkopaneelille tarkoitetusta lataussäätimestä sekä akusta tai akuista. Lisäksi tarvitset telineen aurinkopaneelin asentamiseen katolle tai seinälle, kaapelia, liitäntärasioita ja liittimiä.

 
K: Voinko asentaa aurinkoenergiajärjestelmän itse vai tarvitsenko asentamiseen sähköasentajaa?

V: Pienempitehoisen (heikkovirta, DC,  12V/24V) aurinkoenergiajärjestelmän voi asentaa itse, koska kyseessä on heikkovirta-asennus, mutta on syytä lukea asennusohjeet huolellisesti läpi etukäteen ennen asennukseen ryhtymistä.

K: Kuinka saan virtaa 12 V laitteille kuten valaisimille ja muille laitteille?

V: Vedä kaapeli aurinkopaneelin lataussäätimeltä niihin kohtiin mökkiä tai asuntoa joihin haluat asentaa valaisimen tai pistorasian12 V:lla toimivia laitteita varten. Tämän työn voit tehdä itse ilman sähköasentajaa.

K: Tarvitseeko minun asentaa sulakekaappia?

V: Ei, sinun ei tarvitse asentaa sulakekaappia, mutta jos haluat voit tietysti asentaa sopivan kaapin haluamaasi paikkaan ja vetää kaapelit sen kautta sekä varustaa kunkin valaisimen ja pistorasian erillisellä sulakkeella.

Yksinkertaisemmissakin aurinkopaneelien lataussäätimissä on useampia kulutuslähtöjä, joissa on oma sulake, esimerkkinä Sunwind 20 AVAB.
 
K: Mihin minun tulee sijoittaa aurinkopaneeli?

V: Aurinkopaneeli tulee asentaa siten, että se on suunnattu kohti etelää tai lounasta parhaan mahdollisen energiantuonton takaamiseksi. Paras latausteho on kello 10.00:n ja 16.00:n välillä. Jos käytät säädettävää kiinnitystelinettä, voit lisätä järjestelmä saatavaa lataustehoa säätämällä aurinkopaneelin kallistuskulmaa siten, että auringonsäteily kohdistuu aurinkopaneeliin kohtisuorasti.

Varmista, että puiden oksat, puut tai muut rakennukset ja vastaavat eivät pääse varjostamaan aurinkopaneelia. Varjot voivat pienentää lataustehoa jopa 90%.

K: Onko saatavilla moottoreita, jotka kääntävät aurinkopaneelia automaattisesti aurinkoa kohti?

Markkinoilta on saatavissa mainitun tyyppisiä moottoreita, mutta moottoreilla on tyypillisesti niin korkea energiankulutus, että moottoroidusta kallistamisesta saatu energiahyöty on pienempi kuin moottorin itsensä kuluttama energia. Lisäksi kyseiset tuotteet ovat sen verran hintavia, että usein lisäpaneeli on kustannustehokkaampi investointi.
 
K: Voinko asentaa aurinkopaneelin katolle?

Aurinkopaneelit on mahdollista asentaa katolle ja erilaisille kattotyypeille on saatavissa niihin optimoituja telineitä. Sivuiltamme löydät eri vaihtoehtoja.

Jos mökkisi sijaitsee alueella, jossa sataa paljon lunta talvella, suosittelemme muuta kuin kattoasennusta. Kattoasennuksessa lumi voi kerääntyä aurinkopaneelien päälle. Runsaslumisilla alueilla vaihtoehtoja on kaksi: itsestään seisova teline tai seinäkiinnitys.

K: Kuinka monta akkua järjestelmääni pitäisi asentaa?

V: Akkujen osalta pitää miettiä sekä lukumäärää että kunkin akun kapasiteettia, eli sitä kuinka monta ampeerituntia (Ah) akkuun on ladattavissa energiaa. Nämä yhdessä määrittävät sen, kuinka paljon energiaa mökillä on käytettävissä. Jos vierailet mökillä kerran kuukaudessa vain päivän parin ajan pärjäät pienemmälläkin akulla, mutta jos oleskelu mökillä on tiheämpää ja kestää pitempiä aikoja tarvitset suuremman akuston, joka koostuu useammasta akusta.

Myös valittu akkutyyppi vaikuttaa jonkin verran akuston kokoon. Jos esimerkiksi päätät hankkia litiumakkuja voit pärjätä vähemmällä määrällä pienempiä akkuja verrattuna tilanteeseen jossa käytät perinteisiä lyijyhappoakkuja.

Jos kyseessä on pelkästään kesämökkeilyyn käytettävä pienehkö rakennus voit pärjätä hyvin yhdellä akulla, mutta jos mökkiä käytetään talvella tarvitaan useimmissa tapauksissa vähintään kaksi akkua. Vaatimukset vaihtelevat mökkien välillä paljonkin, joten on parempi määrittää omat tarpeet mahdollisimman tarkkaan: kuinka usein sähköä tarvitaan, kuinka paljon valaisimet ja muut laitteet kuluttavat energiaa jne. Ota sen jälkeen yhteys lähimpään Sunwindin edustajaan ja käy vaatimukset yhdessä läpi jolloin saat apua järjestelmäsi mitoituksessa.
 
K: Kuinka monta aurinkopaneelia tarvitsen järjestelmääni?

V: Aurinkopaneelien lukumäärä ja koko riippuu kuinka usein käyt mökilläsi ja kuinka paljon virtaa kulutat käyntien aikana. Jos käyt mökillä usein sinun tulee varautua hankkimaan järjestelmään useampia aurinkopaneeleita jotta akut latautuisivat täyteen käyntien välillä. Jos käyt mökillä harvakseltaan vähempi määräkin voi riittää hyvin.

Suosittelemme, että aurinkopaneelien lukumäärä ja teho lasketaan siten, että akut ehtivät latautua täyteen 10 - 14 vuorokauden aikana. Lisäksi akkupankin koko on olennainen seikka kun määritetään sopivan aurinkopaneeliston kokoa.

K: Toimiiko aurinkopaneeli yhtä hyvin talvella kuin kesällä?

V: Lähtökohtaisesti aurinkopaneelit toimivat yhtä hyvin läpi koko vuoden ja itseasiassa ne toimivat tehokkaammin lämpötilan ollessa alhaisempi. Ongelman talvikautena aiheuttaa auringonsäteilymäärän väheneminen sekä päivän lyheneminen. Edellä mainituista syistä johtuen aurinkopaneelien avulla saatavan energian määrä on pienempi talvella verrattuna kesäaikaan sekä kevät- ja syyskausiin.
 
Mikäli mökkisi sijaitsee meren rannalla tai Lapissa, voi tuuligeneraattori olla järkevä lisäenergian tuottomahdollisuus aurinkopaneelien rinnalla.
 
K: Olen kuullut että MPPT-tyyppisen lataussäätimen avulla aurinkopaneeleista saatava teho on maksimoitavissa, onko se totta?

V: Ei ole välttämätöntä käyttää MPPT-tyyppistä lataussäädintä, mutta jos järjestelmässäsi on 2 - 3 aurinkopaneelia voi olla järkevää käyttää MPPT-teknologiaan perustuvaa lataussäädintä paremman lataustehon aikaansaamiseksi.

Jos järjestelmässäsi on vain yksi aurinkopaneeli, merkittävää etua MPPT-lataussäätimellä ei ole saavutettavissa ja suosittelemme tällöin tavanomaisempaa PWM-lataussäädintä.

K: Minkä tyyppinen lataussäädin soveltuu millekin akulle?

Tämän päivän aurinkopaneeleille tarkoitetut lataussäätimet on pääasiassa suunniteltu AGM/Geeliakuille. On myös saatavissa lataussäätimiä, jotka on suunniteltu nimenomaan lyijyhappoakuille. Lisäksi on saatavissa lataussäätimiä, joiden ominaisuudet ovat muokattavissa käytössä olevan akkutyypin mukaan.

Usein on tarpeen hankkia uusi aurinkopaneelisäädin kun päivität akkutyyppiä uusiin ja varmistaa, että lataus tapahtuu oikein ja latausteho maksimoituu. Samalla myös akkujen käyttöikä maksimoituu.

K: Voinko vaihtaa akkupankistani vain yhden akun?

V: Lyhyesti, et voi, sillä tällöin ero järjestelmässä olevan vanhan tai vanhojen akkujen ja uuden akun välillä on liian suuri. Tästä voi aiheutua huomattavia ongelmia akuille lyhyessäkin ajassa. Käytännössä, mitä tapahtuu on että uusi vaihdettu akku taantuu hyvin lyhyessä ajassa samaan tasoon vanhojen akkujen kanssa.

K: Minkälaisia kaapeleita minun tulee käyttää?

V: 12V järjestelmässä tulee käyttää kuparikaapeleita joissa on useita säikeitä. Tärkeää on, että kaapeleiden poikkipinta-ala on riittävän suuri välittämään tarvittava virta kulutuslaitteelle ilman liian suuria jännitehäviöitä. Esimerkiksi TV kuluttaa enemmän virtaa verrattuna pieneen valaisimeen ja edellyttää siten paksumpia kaapeleita.


K: Pitääkö minun käyttää 12V polttimoita ja valaisimia?

V: Voit käyttää 12V polttimoita mutta voit myös käyttää 230V valaisimia, kunhan vaihdat niihin valaisimen kantaan sopivat 12V polttimot tai LED-polttimot. Valaisimia ei yleensä valmisteta tiettyä jännitettä varten poislukien sisäänrakennetuilla polttimoilla/valolistoilla ja muuntajalla varustetut valaisimet.

On myös suositeltavaa vaihtaa kaikki 12V:n järjestelmässä käytettävien valaisimien ja vastaavien johtojen pistokkeet 12V:n järjestelmään tarkoitettuihin malleihin, samoin kuin 12V:n järjestelmän vastakkeiden tulee poiketa muista vastakkeista (esim. 230V:n vastakkeista).

K: Tarvitsenko generaattoria? Pitäisikö minulla olla generaattori?

Oikein mitoitettu aurinkoenergiajärjestelmä pääsääntöisesti pystyy tuottamaan tarvittavan energian mutta jos aiot viettää mökillä pitempiä aikoja ja sääolosuhteet ovat huonot (pilvistä, sateista jne.) tai jos vietät mökillä aikaa talvikautena voi generaattori olla järkevä lisävaruste yhdessä kunnon akkulaturin kanssa.
 
Jos matkustat pois mökiltä akkujen ollessa täysin tyhjät ja ne eivät ehdi latautua ennen pakkassäätä akut voivat jäätyä. Generaattorin avulla voit ladata akut täyteen ennen kuin lähdet pois mökiltä jolloin ne kestävät pakkasta huomattavasti paremmin.
 
K: Mikä on ero 12V:n ja 230V:n välillä? Kumpi on AC- ja kumpi DC-sähköä?

V: 230V sähköä olemme tottuneet käyttämään kaupunkikodeissa ja kyseessä on vaihtovirta eli AC (Alternating Current).

Kun puhutaan 12V:n järjestelmistä kyseessä on tyypillisesti akkuihin liittyvä ratkaisu jolloin puhutaan tasavirrasta (DC, Direct Current). Näitä kahta erityyppistä sähkövirtaa ei koskaan saa sekoittaa keskenään koska tällöin aiheutuu oikosulku ja muita vikoja ja laitteet yleensä rikkoutuvat, jonka lisäksi muodostuu tulipalo- ja hengenvaara.

K: Pitääkö kaiken olla suunniteltu 12V:n jännitettä varten?

Lähtökohtaisesti kaikkien aurinkoenergiajärjestelmään liitettävien tuotteiden tulee olla suunniteltu toimimaan 12V:n jännitteellä. On olemassa joitakin poikkeuksia mutta on aina tarkistettava, että tuote on suunniteltu käytettäväksi 12V:n jännitteellä.
 
K: Pitääkö seinään asentaa erikoisvastakkeita?

Koska 12V:n tasavirtajärjestelmässä on sekä negatiivinen että positiivinen napa, on erittäin tärkeää että napaisuudesta pidetään huoli kaikissa liitännöissä. Käyttämällä aurinkoenergiajärjestelmässä erikoisesti 12V:n jännitteelle tarkoitettujan vastakkeita ja osia voit varmistaa osaltaan sen, että vääriä kytkentöjä napaisuuden osalta ei pääse tapahtumaan.

K: Voinko käyttää 230V:n laitetta 12V:n järjestelmän avulla? Mitä tapahtuu jos liitän kotoa tuodun pölynimurin mökin 12V:n järjestelmään?

Jos liität 230V:n laitteen suoraan 12V:n jännitteeseen tuote oikosulkeutuu ja tyypillisesti osia vaurioituu. Jos sinun on voitava käyttää 230V:n laitteita 12V:n järjestelmän avulla, sinun tulee hankkia erilllinen invertteri, jonka avulla voit muuntaa 12V:n tasavirran 230V:n vaihtovirraksi. Tarkista kuitenkin että sekä aurinkoenergiajärjestelmän ja akuston teho riittää 230V:n laitteen käyttämiseen.