Näin teet hyvän ja toimivan nuotion ulkopadallesi.

13. februar 2019

Nuotio ei ole pelkkä nuotio ja aiheesta löytyy muutama kirjakin, joissa käsitellään pelkästään nuotioita ja tulentekoa. Olemme keränneet tähän artikkeliin kaikki parhaimmat vihjeet, kuinka saada viritettyä kunnon tuli, joka ei sammu ja jonka teho on riittävä ulkopadalle.

Hyvin palava nuotio on aivan oleellinen tekijä silloin, kun halutaan valmista ruokaa ulkopadalla. Kuten tunnettua, ulkopata ei ole pelkkä ulkopata vaan kokonainen toimiva ulkokeittiö – ja myös erittäin hyvä lahjaidea!

Ulkopata – valitse ensin hyvä nuotiopaikka
Ennen nuotion sytyttämistä tulee valita nuotiopaikka. Tämä vaihe on helppo, koska jos käytät ulkopataa voit asettaa polttopuut suoraan ulkopadan alaosaan. Jos tarvitset erillistä pata-alustaa, löydät sellaisia täältä. Ulkopadan käyttö on todella helppoa ja myös turvallista, koska ulkopadan ei tarvitse koskettaa maata, jolloin tulen leviäminen maastoon on epätodennäköisempää.

Lisätietoja kaikista ulkopadoista ja tarvikkeista saat täältä!

Tehokas ulkopatatuli
Valittavissa on useita erilaisia nuotiotyyppejä. Tässä kerromme tarkemmin nk. pagodi-nuotion rakentamiseen – se on helppo saada syttymään ja soveltuu erinomaisesti ruoanlaittoon. Toimi seuraavasti:

  • Etsi kaksi pyöreää puukeppiä, joiden halkaisija on noin 10 – 15 cm ja pituus 30 cm. Aseta ne rinnakkain toistensa suhteen siten, että niiden väliin jää vapaata tilaa ilmalle kiertää ja mahdollistaa sytytys. Tarkista puiden pituussuunta niin, että se vastaa tuulen suuntaa (tuuli pääsee puhaltamaan puiden välistä). Etsi kaksi ohuempaa puukeppiä ja aseta ne edellisten päälle kohtisuoraan. Rakennelma muistuttaa hieman pientä hirsitaloa tai pagodia, josta nimityskin on saanut alkunsa.
  • Rypistä muutama sivu sanomalehteä pieniksi palloiksi ja aseta ne rakennelman sisälle.
  • Katkaise useita ohuita keppejä ja risuja ja aseta ne pystysuoraan asentoon sanomalehtipallojen ympärille.
  • Nyt sinulla on valmis rakennelma, jonka voit sytyttää tulitikulla – kunhan sytykkeet ovat kuivia ja sää suosii sytyttämistä!
  • Sytytä tuli tulitikulla tuulen puolelta siten, että tuuli painaa liekkejä nuotion sisään.
  • Taita muutamia keppejä ja risuja ja aseta ristiin rastiin nuotion päälle siten, että ilma pääsee kiertämään hyvin niiden välissä.
  • Sitten kun haluat alkaa valmistaa ruokaa voit laittaa nuotioon reilummin oksia ja pieniä puutikkuja ja puita siten, että saat aikaan kunnon hiilloksen!
  • Pidä tuli yllä lisäämällä puita tarpeen mukaan.

Ylläolevasta kuvasta löydät muitakin toimivia tapoja. Lähde: Heppu 5/2012, Partiolaiset ry:n jäsenlehti

Vihje: Ei sopivan kokoisia halkoja? Tässä sopiva halonhalkaisija!
 
Sammuuko nuotio?
Entä jos nuotion tuli sammuu melko nopeasti ja ilman ennakkovaroitusta. Olet noudattanut kaikkia tämän artikkelin ohjeita ja saanut tulen syttymään mutta sitten se sammuu äkkiä. Yleisin syy tähän on se, että olet ryhtynyt lisäämään paksumpia puita ja halkoja ennen kuin tuli on syttynyt kunnolla ja nuotio on tarpeeksi kuuma. Olet ehkä yrittänyt siirtyä suoraan paperisytykkeistä halkoihin, tai sitten oksien ja halkojen välit ovat liian pienet, jolloin nuotioon ei pääse tarpeeksi ilmaa.

Muista sammuttaa tuli huolellisesti lopuksi!
Jos tuli vielä palaa ulkopadassa, kun olet ruokaillut ja valmis lopettamaan, muista suorittaa huolellinen sammutus käyttämällä vähintään 1,5 litraa vettä! 

Huomioithan vielä nämä avotulen tekoon liittyvät turvallisuusseikat!
Avotulen teko on sallittu ainoastaan merkityillä tulentekopaikoilla
Maastossa avotulen sytyttämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa
Metsäpaloveroituksen ollessa voimassa avotulta ei saa tehdä edes merkityille nuotiopaikoille
Valitse turvallinen ja avoin nuotiopaikka
Varaa nuotion läheisyyteen sammutusvesi 


 


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä:


Liittyvät tuotteet