Miten toteuttaa käymälä mökille ilman vettä ja viemäriä?

30. oktober 2017

Loma-aikaan monien unelmana on vain maata ja lekotella mökillä ja nauttia merestä, järvestä ja luonnon rauhasta. Sunwindin polttavan käymälän avulla tämä idylli voi jatkua ilman käymälään liittyviä ikäviä velvollisuuksia - vältyt jäteastian tyhjentämiseltä ja pahalta hajulta.

- Tämän ratkaisun avulla minun ei tarvitse juuri muuta kuin tyhjentää tuhka-astia silloin tällöin ja se on ilo edelliseen ratkaisuun verrattuna, kertoo Kjell Arne Engeskaug (56) Birin kunnasta Norjasta.

Hän omistaa pienen mökin yhdessä perheensä kanssa Norjan Mjøskantenissa. Mökissä ei ole sisäänrakennettua vesijohtoa tai viemäröintiä, minkä vuoksi käymälässä käynti oli alunperin omanlaisensa haaste. Muutama vuosi sitten Engeskauk vieraili Sunwindin myymälässä ja päätti hankkia käymäläjätteet polttavan El-dorado-käymälän.

- Mökkeily on nyt huomattavasti mukavampaa ja helpompaa, hän kertoo.

Polttaa jätteet yhdellä kertaa
El-doradon asentaminen edellyttää, että käytettävissä on 230 V sähkö. Kunnallista tai muuta vesijärjestelmää ei tarvita, kuten ei myöskään viemäriä. El-dorado polttaa jätteet heti käymälän käytön jälkeen ja muuttaa jätteet ympäristöystävälliseen muotoon tuhkaksi.

Viiden tai kuuden henkilön viikon pituisen käytön jälkeen lopputuloksena on pieni astia tuhkaa.

– Se on yhtä helppoa kuin roskiksen tyhjentäminen. Vaikkakin ero on huima, jos vertaa kertynyttä roskapussimäärää pieneen määrään tuhkaa. Mökillä aikaa viettävien lasten, lastenlasten ja muiden vieraiden kannalta ratkaisu on helppokäyttöinen ja kätevä, toteaa tyytyväinen mökinomistaja.
 
- Verrattuna perinteiseen ulkohuussiin tai biokäymälään El-dorado erottuu selvästi omaksi edukseen", toteaa Sunwindin tekninen johtaja Alexander Haug.

"Kaikki on niin paljon yksinkertaisempaa. Asennuksesta käymälän tyhjentämiseen", Haug kertoo.

El-doradoa voi käyttää kaikkialla Pohjolassa ja sen voi asentaa myös märkätilaan. On myös syytä todeta, että El-doradon huoltokustannukset ovat minimaalisen pienet.
 
Hygieninen ratkaisu
- Huolto on erittäin helppoa. Useimmat osat ovat irrotettavissa helposti. Jos on vaihdettava jokin osa koko käymälää ei tarvitse purkaa ja kuljettaa pois mökiltä, riittää että vaihdettava osa viedään pois ja tilalle tuodaan uusi korvaava osa, hän huomauttaa.

Haug jatkaa ja kertoo: "El-dorado on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja on siten hygienisempi kuin tavanomaiset muoviset käymälät".

-Käymälän kapasiteetti on suunniteltu maksimissaan kahdelletoista henkilölle vuorokaudessa, Haug kertoo.
 
Helppo asentaa
Mökkeilijä Kjell Arne Engeskaug kertoo kuinka helppoa El-doradon asentaminen loppujen lopuksi oli.

-Pistoke seinään ja käyttöön, siinä se oli. Käymälä toimitettiin käytännöllisesti katsoen käyttövalmiina, poislukien ilmanvaihto. Mutta sekin oli todella helppo asentaa, jatkaa Engeskaug.

Hän suosittelee, että käymälä asennetaan hieman etäälle olohuoneesta ja terassista, jotta ajoittain ulkoa ei tulisi hajua sisälle. Haug kertoo kuitenkin, että jos seuraa asennusohjeita itse käymälätila on täysin hajuton.

-Riippuu monesta eri tekijästä minkälainen lopputulos mahdollisten hajuhaittojen osalta aikaansaadaan. Ilmanvaihtoputken pituus, putkihatun korkeus katon harjasta, ympäröivän maaston korkeus ja muodot ja tuulensuunta kaikki vaikuttavat omalta osaltaan siihen miten käymälän haju haihtuu ja laimentuu ympäröivään ilmaan. Matalapaineella hajuista voi olla hieman enemmän haittaa, samoin ensimmäisten minuuttien aikana polton käynnistymisestä kun polttokammiossa oleva WC-paperi palaa.

- Jos on tottunut normaalin hyvin hoidetun ulkohuussin käyttöön ei El-dorado tuota ainakaan enempää hajuhaittoja", kertoo asiantuntija.
 
Mökkeilijät ovat yksimielisiä El-doradosta: "Tämän tyyppinen käymälä on mökkeilyn tulevaisuutta".
 
Näin käytät käymälää
1. Erityisvalmisteinen pussi asetetaan käymälään varmistamaan, että kaikki jätteet päätyvät polttokammioon.
2. Kun olet valmis paina nappia, jolloin jätteet putoavat polttokammioon.
3. Poltto käynnistyy automaattisesti.
4. Tyhjennä tuhka-astia noin viikon käytön jälkeen (kun käyttäjiä 5 - 6 henkilöä ja käyttö normaalia). Tuhka-astia sijaitsee käymälän etukulmassa.
 
Poltto
Poltto tapahtuu termostaattiohjatun 1800 W tehoisen lämmityselementin avulla. Yksi polttotapahtuma kestää noin 60 minuuttia. Käymälää voi käyttää polttovaiheen aikana. Itse poltto tapahtuu suljetussa polttokammiossa. Polton jälkeen lämmityselementti kytkeytyy pois päältä ja jäähdytystuuletin käy kunnes käymälä on jäähtynyt.
 


 
Videotuotanto: VG Partnerstudio, tilaaja Sunwind
 


Onko tämä artikkeli hyödyllinen? 

Jaa tämä: